search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:17
MENU CLOSE

Σπύρος Μαρκέτος για Ρομά: «Ζούμε στην εποχή που υπάρχει έξαρση του θεσμικού ρατσισμού»

30.11.2021 07:00
roma_new

Ρατσισμός, φτώχεια, περιθωριοποίηση είναι μόνο μερικές από τις λέξεις που χρησιμοποίησε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Σπύρος Μαρκέτος για να περιγράψει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Έλληνες Ρομά.

Ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και πρόεδρος της επιτροπής παιδείας της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά) Σπύρος Μαρκέτος μιλάει στο topontiki.gr για τους Ρομά, το Ολοκαύτωμα, τον αντιρομανισμό, αλλά και τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Ο καθηγητής που με δική του πρωτοβουλία ξεκίνησε μάθημα για το Ολοκαύτωμα και την ιστορία των Ρομά, τονίζει πως υπάρχει θεσμικός ρατσισμός απέναντί τους, με τεράστια ευθύνη της πολιτείας.

Επιπλέον, όπως είπε «οι Ρομά ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών. Υπάρχει συνειδητή επιλογή περιθωριοποίησης, δεν ήταν κάτι που έτυχε».

Ο κ. Μαρκέτος τονίζει πως «υπήρχε αντιρομανισμός πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο τρόπος που συγκροτήθηκε το ελληνικό κράτος τους απέκλεισε πρώτα και στη συνέχεια καλλιέργησε την αμάθεια, τη φτώχεια και την προλεταριοποίηση».

«Δυστυχώς δεν ήταν δυνατό να μελετήσουμε την ιστορία των Ρομά στην Ελλάδα, καθώς και το Ολοκαύτωμά τους στο πλαίσιο της τωρινής κατάστασης. Και τι εννοώ με αυτό; θα σας εξηγήσω αμέσως. Σήμερα, κυβερνούν και την Ελλάδα και την Ευρώπη οι απόγονοι εκείνων που διέπραξαν το Ολοκαύτωμα.

Η γερμανική κυβέρνηση στήριξε τη αναβίωση του νεοναζισμού στην Ουκρανία για παράδειγμα. Ο φασισμός στην Ελλάδα σήκωσε κεφάλι και πάλι, χάρη στη στήριξή του από το πλέγμα της εξουσίας και χάρη στην πολιτική των μνημονίων που επέβαλε στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ψεύδεται όποιος λέει ότι υπάρχει προσπάθεια για την αποκατάσταση των Ρομά», συνεχίζει.

«Δεν ήταν ορατές ποτέ οι διώξεις κατά των Ρομά. Άμα ρωτήσετε τους ίδιους δεν γνωρίζουν για το Ολοκαύτωμα», σημειώνει.

«Οι Ρομά είναι κομμάτι του ελληνικού προλεταριάτου»

Όσον αφορά το σήμερα τονίζει πώς δεν βλέπει να γίνεται κάποια αλλαγή. Πιο συγκεκριμένα, «στο τωρινό σύστημα δεν βλέπω τρόπο να γίνεται αυτό. Χωρίς συνολική ανατροπή πάντα κάποιοι θα είναι στον πάτο. Δεν υπάρχει καλύτερος υποψήφιος για προλεταριοποίηση σαν τους Ρομά. Οι Ρομά είναι βασικό κομμάτι του ελληνικού προλεταριάτου».

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο περιστατικό με τη δολοφονία Νίκου Σαμπάνη, καθώς όπως είπε δεν είναι το μοναδικό περιστατικό που έχει καταγραφεί το τελευταίο διάστημα.

«Δυστυχώς υπάρχει αναζωπύρωση του αντιρομανικού λόγου από την πλευρά της δεξιάς. Έχουν γίνει πολλές δολοφονίες Ρομά στη διάρκεια του 2020. Η δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη δείχνει ότι έχουμε ένα θεσμικό ρατσισμό που είναι παγιωμένος. Αν είδατε τις αντιδράσεις στο διαδίκτυο και τις συζητήσεις, αλλά και τον τρόπο που προβλήθηκε στα media, θα δείτε ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού το οποίο θεωρεί ότι όπου πετυχαίνεις τους Ρομά πρέπει να τους βαράς».

«Οι Ρομά είναι σαν να μην υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία»

«Η αστυνομία είναι ένας μηχανισμός επιβολής ωμής βίας για την προώθηση της απαλλοτριωτικής συσσώρευσης και αυτό συνέβη και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο ρατσισμός είναι δομικό στοιχείο του ελληνικού κοινωνικού συνόλου. Οι Ρομά είναι σαν να μην υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία.
Θα υπάρξει ένα προσχηματικό ενδιαφέρον λόγω ευρωπαϊκών κονδυλίων. Οι πολιτικές δυνάμεις λειτουργούν εις βάρος των Ρομά. Πρέπει οι ίδιοι οι Ρομά να οργανωθούν
.

Στη διάρκεια της πανδημίας είχαμε φαινόμενα όπου σε καταυλισμούς της Θεσσαλονίκης η αστυνομία πήγαινε οργανωμένη σαν μπλοκ των Ες Ες, τους χτύπαγε την πόρτα, τους έβγαζε έξω και τους έκοβε πρόστιμο επειδή δεν φορούσαν μάσκα. Είδατε πουθενά να γίνεται αυτό θέμα στον Τύπο;».

«Υπάρχουν πολλές δολοφονίες Ρομά με πρόσχημα την αυτοάμυνα. Πιστεύω ότι έχουν υπάρξει και άλλες δολοφονίες από αστυνομικούς που δεν έχουν γίνει γνωστές. Και πώς άλλωστε να γίνουν»;

Αναφερόμενος στη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη εστίασε στο γεγονός «πώς συνέχισαν μία καταδίωξη που είχαν εντολή να σταματήσουν, γνωρίζοντας ότι τα παιδιά που καταδιώκουν είναι Ρομά.

Όλα τα παραπάνω, δείχνουν ότι υπάρχουν φασιστικοί πυρήνες στην αστυνομία, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν πογκρόμ, όποιες και αν είναι οι εντολές της διοίκησης. Μάλιστα, η κυβέρνηση τους επιβράβευσε κιόλας. Είμαστε σε μια εποχή έξαρσης του θεσμικού ρατσισμού» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Έσπασε το «φράγμα» των 18.000 νεκρών στην Ελλάδα

Οικονόμου: «Σπάσαμε το απόστημα της έμφυλης βίας» – Καμία αναφορά σε «γυναικοκτονία»

Νέα «σύγκρουση» Πολάκη-ΝΔ για τα εμβόλια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:07