search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 19:01
MENU CLOSE

Το χαμένο στοίχημα της ελληνικής τηλεόρασης

10.12.2021 11:13
tileorasi_new

Με μέσο χρόνο παρακολούθησης πέντε ώρες και δέκα λεπτά τη σεζόν 2020-2021, οι νέοι 4-17 ετών είναι εκείνοι που αφιέρωσαν λιγότερο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση με μόλις 139 λεπτά, ήτοι δύο ώρες και 19 λεπτά, ημερησίως.

Αυτό από μόνο του μπορεί να μην λέει κάτι. Αλλά αν ληφθεί υπόψη ότι οι νέοι έτσι κι αλλιώς είναι ένα δύσκολο- απαιτητικό- κοινό, με ωμή κρίση και ψυχρή ματιά, αλλά και το γεγονός ότι αυτός ο χρόνος σημειώθηκε την περίοδο της πανδημίας με τα lockdown, δηλαδή με κλειστά σχολεία, προβληματική τηλεκπαίδευση, χωρίς σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες και ουσιαστικά μόνες διέξοδοι τις βόλτες πεζή ή με ποδήλατο αλλά και την τηλεόραση ως αναγκαστικά μόνη επιλογή διασκέδασης, γίνεται αντιληπτό ότι οι νέοι ηλικιακά τηλεθεατές σνόμπαραν το Μέσο και μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο. Μεταξύ μας, κοινό μυστικό είναι ότι «έλιωσαν» τις παιχνιδομηχανές. Αυξήθηκαν και οι συνδρομές στις δορυφορικές και υβριδικές πλατφόρμες.

Πιο απογοητευτικά για τα κανάλια, ιδίως τα ιδιωτικά που ομνύουν σε νεανικά και «δυναμικά» κοινά, είναι τα μαντάτα που έρχονται από την ηλικιακή ομάδα των τηλεθεατών 18-34 ετών.  Αυτοί κι αν γυρνούν την πλάτη στα παραδοσιακά κανάλια.

Ειδικά οι άνδρες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας ασχολήθηκαν με τη συστημική τηλεόραση μόλις δύο ώρες και πέντε λεπτά (την ημέρα). Με άλλα λόγια βρίσκονται αρκετά κάτω και από το μισό του μέσου όρου, δηλαδή τις πέντε ώρες και δέκα λεπτά.

Η πλειονότητα τους κατανάλωσε άπειρες ώρες μακριά από τα παραδοσιακά κανάλια και αυτό για την ώρα δεν είναι μετρήσιμο. Πιθανόν να μην βολεύει, και να είναι αιτία για… πονοκεφάλους.

Η ουσία είναι ότι οι νέοι μάλλον αδιαφορούν για ό,τι εκπέμπεται και ταυτόχρονα φαίνεται πως την ελληνική τηλεόραση ελάχιστα απασχολεί το φρεσκάρισμά της. Δηλαδή να μειώσει το μέσο όρο ηλικίας της όπως αυτός αντανακλάται από το ηλικία του μέσου τηλεθεατή της. Δείχνει λες και  έχει φοβική στάση απέναντι στους νέους. Αντιθέτως δείχνει να επενδύει στην ασφάλεια που της χαρίζει η τηλεθέαση των μεγαλύτερων ηλικιακά ανθρώπων.

Ακόμα και σε επίπεδο μόρφωσης τα πράγματα είναι αποκαρδιωτικά. Από τους τηλεθεατές άνω των 18 ετών φανατικοί καταναλωτές του Μέσου είναι εκείνοι με χαμηλή μόρφωση, ανεξαρτήτως φύλου.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Nielsen Audience Measurement ήταν μπροστά στην τηλεόραση 439 λεπτά ή 7 ώρες και 19 λεπτά. Μεροκάματο κανονικό δηλαδή.

Οι συστηματικοί καταναλωτές τηλεοπτικών προγραμμάτων, αλλιώς και heavy viewers του Μέσου, εντοπίζονται κυρίως στις γυναίκες και τους άνδρες 55 ετών και άνω.

Οι τηλεορασόπληκτοι από όλους, οι πρωταθλητές της τηλεπαρακολούθησης βρίσκονται  στις γυναίκες 55 πλάς, οι οποίες  ξόδεψαν μπροστά στην τηλεόραση οκτώ ώρες και επτά λεπτά.

Κανονικά τα κανάλια θα έπρεπε να τις κολλούν ένσημα. Ένα οκτάωρο ημερησίως και μάλιστα Δευτέρα- Κυριακή, δεν είναι και λίγο.

Στον αντίποδα βρέθηκαν, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Nielsen με τα πεπραγμένα της τηλεοπτικής περιόδου 2020- 2021, οι τηλεθεατές άνω των 18 ετών με υψηλό επίπεδο μόρφωσης. Εκείνοι αφιέρωσαν τρείς ώρες και 57 λεπτά την ημέρα.

Βάλτε τα στοιχεία αυτά, για τα παιδιά, τους νέους, τους 18-34, μαζί με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους και θα σχηματιστεί ενώπιον σας το χαμένο στοίχημα της ελληνικής τηλεόρασης και κατά βάση της ιδιωτικής.

Διαβάστε επίσης:

ΕΡΤ: Σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού ο δημοσιογράφος Κώστας Λασκαράτος – «Κόλλησα λίγο πριν την 3η δόση» (Video)

Cobra Kai Season 4: Ήρθε το νέο trailer και φέρνει επικές αναμετρήσεις

Survivor: Αυτοί είναι οι 12 διάσημοι που φεύγουν για Άγιο Δομίνικο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 19:00