search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:01
MENU CLOSE

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ανδρουλάκης vs Παπανδρέου – Το παρασκήνιο, οι συμμαχίες και το «σκληρό» ροκ (photos/videos)

12.12.2021 07:00
final

Και τώρα οι δυο τους… Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου είναι οι δύο διεκδικητές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ άνοιξαν το πρωί της Κυριακής και μέλη και φίλοι του κόμματος σπεύδουν και πάλι στα εκλογικά τμήματα προκειμένου να επιλέξουν τον υποψήφιο που προτιμούν για τη θέση του αρχηγού του Κινήματος.

Η αρμόδια Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ για τις εσωκομματικές εκλογές (ΕΔΕΚΑΠ) με εγκύκλιο που υπογράφει ο πρόεδρος της Θόδωρος Καπετανάκης, έδωσε αναλυτικές οδηγίες για την ψηφοφορία σήμερα.

Μεταξύ άλλων εφιστά την προσοχή στις Εφορευτικές Επιτροπές να τηρείται σχολαστικά η διαδικασία καταγραφής και ψηφοφορίας για να μην προκύψουν ζητήματα ακύρωσης για κάποιο εκλογικό τμήμα. Επίσης, υπενθυμίζει ότι δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στο Α΄ γύρο και δεν θα πληρώσουν εκ νέου 3 ευρώ.

Πώς φτάσαμε όμως στον δεύτερο γύρο; Τι έγινε την εβδομάδα που προηγήθηκε;

Νίκη Ανδρουλάκη, ήττα των δημοσκόπων

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν αδιαμφισβήτητα ο θριαμβευτής του πρώτου γύρου καθώς από τα 270.706 άτομα που ψήφισαν συνολικά την περασμένη Κυριακή, έλαβε 99.120 ψήφους, που μεταφράζεται σε ποσοστό 36,88%, το οποίο του χάρισε εύκολα την πρώτη θέση και μάλιστα με διαφορά που όπως παραδέχτηκε δεν περίμενε ούτε ο ίδιος.

Από την άλλη, ο Γιώργος Παπανδρέου κατάφερε να συγκεντρώσει 75.183 ψήφους, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 27,97%. Κι αν ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεπέρασε τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις του για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, ο Γιώργος Παπανδρέου διέψευσε πανηγυρικά τις δημοσκοπικές εταιρείες, που παρουσίαζαν ως ακλόνητο φαβορί για τον δεύτερο γύρο τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος τελικά τερμάτισε τρίτος με 69.827 ψήφους, 5.356 ψήφους λιγότερες δηλαδή από τον πρώην πρωθυπουργό.

Με το κλείσιμο της κάλπης το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής φάνηκε ξεκάθαρα ότι η πρωτιά Ανδρουλάκη δύσκολα θα μπορούσε να απειληθεί. Ωστόσο για τουλάχιστον δύο ώρες η δεύτερη θέση φάνταζε γρίφος για δύσκολους λύτες, μέχρι ο Γιώργος Παπανδρέου να «κλειδώσει» και να κατακτήσει το πολυπόθητο «εισιτήριο» για τον δεύτερο γύρο.

Λόβέρδος στηρίζει Ανδρουλάκη

Τα βλέμματα όλων τότε στράφηκαν στους χαμένους και στη «γραμμή» που θα έδιναν στους ψηφοφόρους τους για τον δεύτερο γύρο. Ο Ανδρέας Λοβέρδος αφού έριξε το «φταίξιμο» για την ήττα του στην υποψηφιότητα Παπανδρέου, έπραξε το πολιτικά για αυτόν αυτονόητο και εξέφρασε και δημόσια τη στήριξη του στον Νίκο Ανδρουλάκη ενώ άφησε να εννοηθεί ότι επικοινώνησε με τον Γιώργο Παπανδρέου προκειμένου να τον πείσει να αποσυρθεί από την κούρσα, στο όνομα της ενότητας.

Χρηστίδης, Γερουλάνος και Καστανίδης από την άλλη απέφυγαν να δώσουν καθαρή γραμμή στους ψηφοφόρους τους.

«Σκληρό» ροκ, «νοθεία» και «fake news»

Και ενώ μέχρι τον πρώτο γύρο η πολιτική αντιπαράθεση είχε κινηθεί σε ήπιους τόνους, η τελευταία εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από «σκληρό ροκ», αψιμαχίες και προσωπικές επιθέσεις.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν εκείνος που επέλεξε τη στρατηγική της κατά μέτωπο επίθεσης, προσπαθώντας να συσπειρώσει το ακροατήριο του, κατηγορώντας μεταξύ άλλων τον αντίπαλό του και για παλαιοκομματική αντίληψη.

Ο Γιώργος Παπανδρέου παράλληλα καταλόγισε στον Νίκο Ανδρουλάκη παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε πελατειακούς διορισμούς όταν ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στην τρικομματική κυβέρνηση με ΝΔ και ΔΗΜΑΡ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέρριψε τους ισχυρισμούς κάνοντας λόγο για fake news και τονίζοντας πως δεν ήταν γραμματέας την επίμαχη περίοδο.

«Προσπαθεί να αποφύγει κάποιες ουσιαστικές ευθύνες που είχε. Τα τρία κόμματα καθόντουσαν και μοίραζαν τις καρέκλες», ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου.

 «Μην προσπαθούμε να φτιάξουμε εντυπώσεις. ένα ρουσφέτι στη ζωή μου δεν έχω κάνει. Δεν έχω κοστίσει στον ελληνικό λαό ούτε ένα ευρώ. Αυτό για μένα είναι ένα πολιτικό ήθος απέναντι στο πελατειακό κράτος» απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Παράλληλα την Πέμπτη κυκλοφόρησε και μία επιστολή του πρώην Πρωθυπουργού προς την ΕΔΕΚΑΠ, στην οποία έκανε λόγο για καταγγελίες σχετικά με την εκλογική διαδικασία των εκλογών της πρώτης Κυριακής.

«Σε 164 εκλογικά τμήματα (από σύνολο 841, δηλαδή στο 20% των εκλογικών τμημάτων) στις κάλπες βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ανθρώπους που διαπιστεύτηκαν για να ψηφίσουν – διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 2.700 ψηφοδέλτια περισσότερα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο», ανέφερε μεταξύ άλλων η επιστολή.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ζήτημα διαφάνειας και προάσπισης του αδιάβλητου της διαδικασίας, ζητώντας από την Επιτροπή να διερευνήσει σε βάθος τις καταγγελίες, ώστε να διασφαλιστεί και η εκλογική διαδικασία αυτής της Κυριακής.

«Το βασικό είναι οι εκλογές στο β΄γύρο να γίνουν με ανοιχτές διαδικασίες, δημοκρατικό και διάφανο τρόπο. Είμαστε ένα κόμμα ανοιχτό, που έχει συμμετοχικές διαδικασίες και είναι πολύ βασικό να τηρήσουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες», είπε το ίδιο βράδυ ο Γιώργος Παπανδρέου.

Την ίδια ώρα εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας πως «δεν ξέρω αν ο Ανδρουλάκης είναι δεξιά ή αριστερά μου», προσθέτοντας ότι η αναφορά Ανδρουλάκη ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε κυβέρνηση με άκαπνους της εποχής εκείνης και δημιούργησε ένα κόμμα εξουσίας ήταν «μία προσβολή στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ».

Όσο για την επιστολή στην ΕΔΕΚΑΠ ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι δεν μίλησε για «νοθεία» και πως πρόκειται για διαστρέβλωση. «Ήμουν πολύ καθαρός και πράγματι εξανίσταμαι πως τα ΜΜΕ διαστρεβλώνουν αυτά που λέω. Οι εκλογικές διαδικασίες της προσεχούς Κυριακής πρέπει να είναι άψογες», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Τα δύο σποτ, η συμμετοχή και ο… καιρός

Στον απόηχο της κόντρας οι δύο υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου απηύθυναν κάλεσμα για συμμετοχή και ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα προεκλογικά τους σποτ για τη σημερινή μάχη.

Με μια σειρά από εικόνες με υποστηρικτές του, διαφορετικών ηλικιών, που κρατούν πλακάτ με το σύνθημά του «μαζί», ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνει κάλεσμα για συμμετοχή και στην κάλπη της Κυριακής. «Μαζί στην κάλπη. Τολμάμε. Αλλάζουμε. Ενώνουμε», είναι το σύνθημα.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου απευθύνεται στους πολίτες ενώ στο βίντεο παρουσιάζονται στιγμιότυπα από τις προεκλογικές περιοδείες του.

Με σύνθημα «Πάμε Μπροστά», ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι κρίνεται το μέλλον της Προοδευτικής παράταξης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση της.

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η συμμετοχή θα είναι πιο περιορισμένη σήμερα για μια σειρά από λόγους, ένας εκ των οποίων και οι καιρικές συνθήκες. Οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι οι συμμετέχοντες θα φτάσουν τις 180-200 χιλιάδες, οι πιο ρεαλιστές μιλούν για περίπου 160.000 και οι απαισιόδοξοι για 150.000…

Μένει να φανεί…

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης από Κοζάνη: Ζητώ καθαρή εντολή ανανέωσης

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Όσα πρέπει να ξέρουν οι ψηφοφόροι για το β’ γύρο – Ποιοι δικαιούνται να ψηφίσουν

Παπανδρέου: «Πρέπει να είναι άψογες οι εκλογικές διαδικασίες του β’ γύρου – Δεν δίνονται οι μάχες από τις Βρυξέλλες»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:59