search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:53
MENU CLOSE

ΚΙΝΑΛ: Προοδευτική πολιτική; Απόδειξη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2208
16/12/2021
17.12.2021 07:00
kinal765-new

Μια ιστορική… απορία του Λένιν («τι να κάνουμε;») μοιάζει να ταιριάζει γάντι στον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος με ποσοστό σχεδόν 68% επικράτησε του Γιώργου Παπανδρέου στον δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας του κόμματος.

Με τα επινίκια να λαμβάνουν τέλος και τις πρώτες διευθετήσεις στο κόμμα να προχωρούν με σχετική ταχύτητα, ο Ν. Ανδρουλάκης δείχνει να μην θέλει να χάσει ούτε στιγμή, ώστε να δώσει το «στίγμα» του, τουλάχιστον εσωκομματικά, και να χαράξει την από τούδε και στο εξής γραμμή του για την πολιτική που θα ακολουθήσει το ΚΙΝΑΛ (που όλο και πιο συχνά αναφέρεται ως… ΠΑΣΟΚ τον τελευταίο καιρό).

Κατ’ αρχάς τα… τεχνικά: ο νέος πρόεδρος πρότεινε τον Μιχάλη Κατρίνη για τη θέση του επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή. Πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος παραμένει ο Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ δεύτερη θα είναι η Νάντια Γιαννακοπούλου, για γραμματέας της Κ.Ο. πρότεινε την Ευαγγελία Λιακούλη και τον Γιώργο Αρβανιτίδη για αναπληρωτή γραμματέα.

Ενωτικές επιλογές

Οι επιλογές του Ανδρουλάκη προέρχονται απ’ όλο το φάσμα του κόμματος (και των συνυποψηφίων του στις εσωκομματικές εκλογές) και καταδεικνύουν ότι ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επιδιώκει να στείλει μήνυμα ενότητας και σύμπνοιας, απευθυνόμενος σε αυτό που στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποκάλεσε ως το «όλον ΠΑΣΟΚ».

Επίσης, στην πρώτη ομιλία του ως προέδρου στην Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ ο Ανδρουλάκης σημείωσε με νόημα ότι «δεν υπάρχουν πλέον νικητές και ηττημένοι» και προσέθεσε ότι «η βάση της παράταξης έδειξε τον δρόμο: Να ανανεωθούμε. Να μείνουμε ενωμένοι. Να διασφαλίσουμε την πολιτική μας αυτονομία με ένα αξιόπιστο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα. Την εντολή αυτή οφείλουμε να τη σεβαστούμε όλοι μας και πρώτος απ’ όλους εγώ».

Τα μεγάλα ερωτήματα

Από την άλλη επισήμανε ότι «είναι ευθύνη μας το Κίνημα να λειτουργήσει χωρίς στεγανά και χωρίς διαχωρισμούς, με σεβασμό στη διαφορετική άποψη, αλλά με δέσμευση στην κοινή στρατηγική που θα χαράσσουμε πάντα με δημοκρατικό τρόπο. Τη στιγμή που η κοινωνία στρέφει το βλέμμα της σε εμάς, τη στιγμή που οι προοδευτικοί πολίτες εναποθέτουν ξανά σε εμάς τις προσδοκίες και τις ελπίδες τους, οφείλουμε όλοι μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Και κάπου εδώ αρχίζουν και τα ερωτήματα προς τον νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ, τα οποία ο ίδιος θα πρέπει να απαντήσει, αλλά και τα οποία ήδη του τίθενται αμφιπλεύρως, τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης, και αφορούν τον «πυρήνα» της πολιτικής που ο Ν. Ανδρουλάκης επιθυμεί / επιδιώκει να ακολουθήσει.

Πρώτον, ο αρχηγός του ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι εννοεί όταν μιλάει για προοδευτικούς πολίτες και προοδευτική πολιτική. Ήδη, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν δώσει τους δικούς τους ορισμούς – διαφορετικούς ο καθένας – και έτσι μένει ο Ν. Ανδρουλάκης να διατυπώσει και ο ίδιος τη δική του προσέγγιση στο ζήτημα. Για την ώρα μιλά για «την ιδεολογία μας, αυτή της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας», ωστόσο ίσως αυτό να μην είναι αρκετό.

Δεύτερον, ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ καλείται να «δείξει» επί του πρακτέου πώς εννοεί την προοδευτική πολιτική. Μάλιστα, η συγκυρία – η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή – ίσως και να του δίνει την ευκαιρία, έστω κι αν ο ίδιος δεν είναι μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου, να δώσει το «στίγμα» του, είτε ο ίδιος είτε διά των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ στη διάρκεια της συζήτησης.

Κρίσεις και εθνικά ζητήματα

● Παράλληλα, ως εκ της θέσεώς του, ο Ν. Ανδρουλάκης καλείται να τοποθετηθεί με όσο μεγαλύτερη σαφήνεια μπορεί σχετικά με τις δύο μεγάλες κρίσεις οι οποίες σοβούν στη χώρα, δηλαδή την πανδημία του κορωνοϊού και το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα εισοδήματα εχόντων και μη. Εδώ, η πίεση εξ αριστερών είναι πιο εμφανής, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχεδόν καθημερινή βάση ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για ανεπάρκεια στη διαχείριση των δύο αυτών κρίσεων. Ως εκ τούτου, ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΛ καλείται να πάρει θέση.

● Σε ένα επόμενο επίπεδο, ο Ν. Ανδρουλάκης αναμένεται να διατυπώσει τις θέσεις του σχετικά με τα μεγάλα εθνικά θέματα, για τα οποία το ΠΑΣΟΚ του έχει αφήσει πολύ βαριά κληρονομιά. Με δεδομένη την επιθετικότητα της Τουρκίας, αλλά και τα ευρωπαϊκά «μπρος – πίσω» για το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ καλείται να «πάρει θέση», καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση έχουν εκπεφρασμένες απόψεις για το δέον γενέσθαι στα εθνικά ζητήματα.

Το «στοίχημα»

Όλα τα παραπάνω, μαζί με δεκάδες άλλα ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα, αναμένεται να αποτελέσουν το επίκεντρο της δουλειάς που ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να κάνει μέσα στο επόμενο διάστημα, προκειμένου να δώσει το πολιτικό «στίγμα» του ως αρχηγού ενός κόμματος, το οποίο, κατά δήλωση του ιδίου, έχει ως «κοινό και αδιαπραγμάτευτο στόχο να ξανακάνουμε την παράταξη μεγάλη. Να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ δύναμη ελπίδας για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες».

Στην ουσία ο Ανδρουλάκης καλείται από εδώ και πέρα να δείξει αν – και πώς – μπορεί να κερδίσει το στοίχημα που μοιάζει να βάζει με τον εαυτό του: όχι μόνο να διατηρήσει και να αυξήσει τις δυνάμεις του κόμματος, αλλά και να το ξαναβάλει στον πολιτικό χάρτη ως έναν από τους «μεγάλους παίκτες» που μπορούν να ανταποκριθούν στις περιστάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Ναρκοπέδιο ανατιμήσεων

Γαλλία – Ιταλία συμμαχία

ΣΥΡΙΖΑ: Φαγωμάρα εν όψει συνεδρίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:52