search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:08
MENU CLOSE

«Ανανέωση»: Η «Αλλαγή» στο ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής

29.12.2021 10:54
gavris_new

Η εκλογική διαδικασία στην ιστορική δημοκρατική παράταξη κέντρισε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Τούτο ήταν αναμενόμενο από τη στιγμή που απουσιάζει από την πολιτική ζωή μια γόνιμη και υπεύθυνη αντιπολιτευτική φωνή.

Όσοι παρακολούθησαν τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής από την «επίσημη» έναρξη της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου, σίγουρα θα ξεχωρίσουν τρία βασικά σημεία που στάθμισαν τις εξελίξεις για την παράταξη και ενδεχομένως για το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Α) Πρώτο σίγουρα έρχεται το δυστυχές γεγονός του θανάτου, του αδόκητου χαμού της Φώφης Γεννηματά.

Β) Η μαζική κάθοδος υποψηφιοτήτων και η ξεχωριστή και σημαδιακή υποψηφιότητα Γιώργου Παπανδρέου.

Γ) Η θριαμβευτική νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη και η ξεκάθαρη εντολή ανανέωσης.

Με βάση αυτά τα σημαντικά γεγονότα, το πολιτικό τοπίο, σε ότι αφορά την κεντροαριστερά, φαίνεται πως αλλάζει και οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την μεγάλη επάνοδο της Δημοκρατικής Παράταξης σε ρόλο πρωταγωνιστή.

Σε συνδυασμό με την συνεχόμενη κυβερνητική φθορά και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει πως μπορεί και έχει «βάθος», η δυναμική της ανανέωσης στο Κίνημα Αλλαγής (κρατήστε το όνομα προς το παρόν) είναι αδιαμφισβήτητη.

Η επόμενη μέρα θα είναι σίγουρα πολύ πιο απαιτητική, καθώς τα προεκλογικά συνθήματα θα δοκιμάζονται στην καθημερινή πρακτική. «Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει, η δημοκρατική παράταξη επιστρέφει» δήλωσε πανηγυρικά ο νέος πρόεδρος στη νικηφόρα ομιλία του.

Ο νέος πρόεδρος της παράταξης, δεν είναι τυχαίος. Δεν ήρθε ουρανοκατέβατα. Έχει να επιδείξει έργο, θέσεις και πολιτική νοημοσύνη μέσα από την πορεία του , στα “χρόνια της πολιτικής ωρίμανσης” στην Ευρωβουλή. Αυτό φάνηκε και από την επιλογή των προσώπων που θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Τη στιγμή μιας σημαντικής ευκαιρίας για την ανάκαμψη της παράταξης δεν υπάρχει η πολυτέλεια και της παραμικρής απουσίας. Αντίθετα, επιβάλλεται η ευαισθητοποίηση των απογοητευμένων κεντροαριστερών πολιτών που αποστασιοποιήθηκαν.

Η ευνοϊκή για τη δημοκρατική παράταξη πολιτική συγκυρία ενισχύεται και από το κλίμα απογοήτευσης που δημιουργεί η ολοένα και πιο έντονη εσωκομματική διαμάχη στον ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με την εμφανή αδυναμία του να ανταποκριθεί στα θεσμικά καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής οφείλει στον ίδιο του τον εαυτό να ασκήσει δυναμική αντιπολίτευση που «δεν χαρίζεται» και μένει πιστή στο αφήγημα της πολιτικής ανανέωσης, της αυτόνομης πορείας και του ανοίγματος στην κοινωνία.

Μένει να δούμε το επόμενο διάστημα αν το ουσιαστικό «ρετούς» τόσο στην πρόσοψη όσο και στο «εσωτερικό» των ιστορικών κτιρίων στην Χ.Τρικουπη 50, είναι ικανό να θέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα την παράταξη σε ρόλο πρωταγωνιστή και όχι μόνο “ρυθμιστή” των εξελίξεων.

Ένας φορέας ελπίδας, υπευθυνότητας, προοδευτισμού για την Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια που “διανύουμε κρίσιμα μίλια” για την πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία αυτού του τόπου.

*Ο Άγγελος Γαβρής είναι εκδότης του thesocialist.gr

Διαβάστε επίσης:

«Έτος των βουνών και του οικοτουρισμού» το 2022

Η επίθεση ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το θάνατο Παπούλια

Καθηγητής Μόσιαλος και Ιερά Σύνοδος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:06