search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 02:39
MENU CLOSE

Μαρμαρίτες, οι πιτούλες των Φώτων για τους καλικάντζαρους

05.01.2022 07:00
sintagi_new

Οι πίτες αυτές φτιάχνονταν παραδοσιακά πάνω σε μαρμάρινη πλάκα που πύρωνε πάνω στη φωτιά του τζακιού, γι’ αυτό και ονομάζονται μαρμαρίτες.

Φτιάχνονταν την παραμονή των Φώτων (νηστίσιμη εκδοχή χωρίς τυρί αλλά με μέλι και σταφίδες) αλλά και ανήμερα σε νησιά του Αιγαίου όπως η Σκύρος, η Κως και η Λήμνος για να φιλέψουν οι νοικοκυρές τους καλικάντζαρους αλλά και τους περαστικούς.

Υλικά για τη συνταγή

Για το φύλλο

250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

50 ml χλιαρό νερό

1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά

1 ½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1 αυγό

1 ½ κουταλιά της σούπας γάλα πλήρες

1 κουταλιά της σούπας λευκό ξίδι

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση

500 γρ. κολοκύθα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, τριμμένο στον τρίφτη

Αλατοπίπερο κατά βούληση

¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

¼ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι

1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο δυόσμο

200 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

Εκτέλεση

Αρχικά προετοιμάστε τη ζύμη, βάζοντας σε ένα μπολ το χλιαρό νερό με τη μαγιά. Ανακατέψτε καλά να διαλυθεί και σκεπάστε το μπολ για 5 λεπτά μέχρι να αφρίσει η μαγιά. Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι, κάντε μια λακκούβα στο κέντρο του και προσθέστε το ελαιόλαδο και το αυγό. Ανακατέψτε και συνεχίστε, βάζοντας τα γάλα, το ξύδι, το αλάτι και τη διαλυμένη μαγιά. Συνεχίστε το ζύμωμα, σχηματίζοντας μια μπάλα, σκεπάστε την και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μια ώρα περίπου.

Στο μεταξύ ξεφλουδίστε και καθαρίστε εσωτερικά την κολοκύθα από τις ίνες, κόψτε την σε κομμάτια και βράστε την μέχρι να μαλακώσει. Μόλις είναι έτοιμη, πολτοποιήστε την στον πολυκόφτη (μούλτι) και αφήστε την στην άκρη. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσει και να μαλακώσει. Ρίξτε την πολτοποιημένη κολοκύθα, το αλατοπίπερο, την κανέλα, το μπαχάρι, το δυόσμο και συνεχίστε το σοτάρισμα για λίγο ακόμα. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίξτε την κεφαλογραβιέρα, ανακατέψτε καλά και αφήστε τη γέμιση στην άκρη. Πάρτε τη ζύμη και χωρίστε την σε μικρές μπάλες. Με τη βοήθεια του πλάστη και σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε την κάθε μπαλίτσα σε στρογγυλό σχήμα, σαν δίσκο. Πάρτε μια κουταλιά από τη γέμιση, απλώστε την πάνω στο δίσκο και κλείστε προσεκτικά το πιτάκι δίνοντας ένα σχήμα φακέλου ή τρίγωνου. Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 25 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν.

Διαβάστε επίσης

Σφολιατένιες μπουκιές απόλαυσης με μελομακάρονα και μήλα

Θερμαντική σούπα μινεστρόνε με γιορτινά περισσεύματα

Αιθέρια πάβλοβα Μέλανα Δρυμού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:39