search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 21:56
MENU CLOSE

Κοτόπουλο με μπαχαρικά και θρακιώτικο κουσκούσι

07.01.2022 07:00
sintagi54-new

Μια πεντανόστιμη και χορταστική παραδοσιακή συνταγή με κοτόπουλο, μπαχαρικά και το αγαπημένο θρακιώτικο ζυμαρικό κουσκούσι. Τα μικρά αυτά χρυσαφένια μπαλάκια (κους κους) αποτελούν μέρος του διατροφικού θησαυρού της Θράκης αφού παρασκευάζονται με αλεύρι σίτου, φρέσκο αγελαδινό γάλα και αυγά ημέρας.  

Υλικά για τη συνταγή

6 μηρούς κοτόπουλου με την πέτσα και το κόκαλο (περίπου 1.100 γραμμάρια)

Για τη μαρινάδα

1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού

¼ φλιτζανιού χυμό λεμονιού

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες

1 ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Για τη σάλτσα και το σερβίρισμα

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή σπορέλαιο

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας

1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά

½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1 ¼ φλιτζανιού κους κους

1 ½ φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών

½ φλιτζάνι χοντροκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα, δηλαδή το ξύσμα και τον χυμό, το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το κύμινο. Αλατοπιπερώστε καλά τους μηρούς και βάλτε τους στη μαρινάδα έτσι ώστε να καλύπτονται εντελώς. Αφήστε τους σε θερμοκρασία δωματίου για 25 με 30 λεπτά ή ιδανικά στο ψυγείο για όλο το βράδυ. Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, στραγγίστε το κοτόπουλο από την επιπλέον μαρινάδα και προσθέστε το στο σκεύος με την πέτσα προς τα κάτω. Δουλεύοντας σε παρτίδες (αν χρειαστεί), ροδίστε το κοτόπουλο καλά και από τις δύο πλευρές, περίπου 6 λεπτά η καθεμιά. Αφαιρέστε το και αφήστε το στην άκρη σε ένα πιάτο. Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια και σοτάρετε το κρεμμύδι ανακατεύοντας και ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας, για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γυαλίσει. Ρίξτε τον πελτέ, τον κουρκουμά και την κανέλα και σοτάρετε ανακατεύοντας καλά μέχρι να μυρίσουν για 1-2 λεπτά. Αλατοπιπερώστε και βάλτε το κους κους φέρνοντάς το μερικές βόλτες κι αυτό, μέχρι να καλυφθεί καλά από το λάδι και τα μπαχαρικά. Προσθέστε τον ζωμό κι αφήστε να πάρει μια βράση. Στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και βάλτε το κοτόπουλο με το δέρμα προς τα πάνω μαζί με τους χυμούς που έχουν μείνει στο πιάτο. Σκεπάστε το σκεύος με το καπάκι και σιγοβράστε για 15 με 25 λεπτά μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο και να φουσκώσει το κους κους. Μόλις είναι έτοιμο, αποσύρετε, πασπαλίστε με το μαϊντανό και απολαύστε!!!

Διαβάστε επίσης:

Αφράτες τηγανίτες με γιαούρτι, λεμόνι και παπαρουνόσπορους

Μαρμαρίτες, οι πιτούλες των Φώτων για τους καλικάντζαρους

Σφολιατένιες μπουκιές απόλαυσης με μελομακάρονα και μήλα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 21:50