search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:51
MENU CLOSE

Νόβακ Τζόκοβιτς: «Πόλεμος» Σερβίας-Αυστραλίας – Διαδηλώσεις στο Βελιγράδι, αμετακίνητη η Καμπέρα (Photos)

07.01.2022 15:30
djokovits-new

Διπλωματικός «πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ Σερβίας και Αυστραλίας, με το Βελιγράδι να αντιδρά σφοδρά στον αποκλεισμό του Νόβακ Τζόκοβιτς από το αυστραλιανό Open.

Ο Σέρβος κορυφαίος τενίστας παραμένει σε δομή μεταναστών, στη Μελβούρνη, καθώς οι αρχές ακύρωσαν τη βίζα του.

Το δικαστήριο ενέκρινε την προσωρινή παραμονή του Σέρβου στην Αυστραλία μέχρι το απόγευμα της προσεχούς Δευτέρας (16:00μ.μ., τοπική ώρα), με τον ίδιο να αγωνίζεται για τη δικαίωσή του στο δικαστήριο.

Πάντως, όπως αναφέρει το protothema.gr, η υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας, Κάρεν Άντριους, τόνισε πως κανείς δεν θα σταματήσει τον Τζόκοβιτς απ’ το να φύγει από τη χώρα, εάν αποφασίσει να μην κυνηγήσει την υπόθεση.

«Ο κ. Τζόκοβιτς δεν είναι κρατούμενος στην Αυστραλία, είναι ελεύθερος να φύγει όποτε θέλει. Επιλέγει να παραμένει», ανέφερε συγκεκριμένα.

Με βάση τους κανόνες που ισχύουν για κάθε αλλοδαπό που εισέρχεται στην Αυστραλία, θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος κατά του κορωνοϊού ή να έχει μία αξιόπιστη ιατρική εξαίρεση.

H Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη έχει το δικαίωμα να μην αποδεχτεί ότι άτομα που έχουν νοσήσει από Covid τους τελευταίους έξι μήνες, πληρούν τις προϋποθέσεις για να πάρουν βίζα ενώ δεν είναι εμβολιασμένοι.

Την ώρα που δύο ιατρικές επιτροπές που εξέτασαν το αίτημα του Σέρβου τενίστα -η μία της Tennis Australia και η άλλη της πολιτείας της Βικτόρια- κατέληγαν σε αντίθετο συμπέρασμα, οι αρχές της κυβέρνησης διαφωνούν με το συμπέρασμά τους.

Σύμφωνα με την αυστραλιανή «Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα για την Ανοσοποίηση» στις 14 Δεκεμβρίου του 2021, πρέπει «τα στοιχεία να δείχνουν ότι η προηγούμενη λοίμωξη μειώνει τον κίνδυνο επαναμόλυνσης για τουλάχιστον έξι μήνες (και επομένως μπορεί να θεωρηθεί ως προσωρινή εξαίρεση για εμβολιασμό για έξι μήνες το πολύ)».

Η υπόθεση του «Νόλε», όπως πως είναι το παρατσούκλι του Τζόκοβιτς, με αφορμή το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει για την ιατρική εξαίρεση που του χορηγήθηκε επιτρέποντάς του να αγωνιστεί στο αυστραλιανό Open, είναι στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπο με την ηγεσία της Αυστραλίας να έχει πάρει πατριωτικά το θέμα.

«Ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν είναι υπεράνω νόμου», τονίζει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Αυστραλίας.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι η ηγεσία της χώρας διερευνά τις βίζες και άλλων ξένων αθλητών.

Το γεγονός ότι ο «νούμερο ένα» τενίστας στον κόσμο παραμένει «αιχμάλωτος» σε δομή μεταναστών στη Μελβούρνη και αντιμετωπίζει απέλαση μετά την απαγόρευση εισόδου του στη χώρα την Τετάρτη, εγείρει ερωτήματα για τον αριθμό των αθλητών που θα μπορούσαν να βρεθούν στη θέση του.

Κι ενώ η υπόθεσή του θα εκδικαστεί τη Δευτέρα, μια εβδομάδα πριν από την έναρξη του αυστραλιανού Australian Open, το πρόγραμμα του τουρνουά κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, όπως σχολιάζει το BBC.

Σε συνέντευξή της στο δίκτυο «Channel 9», η Αυστραλή υπουργός Εσωτερικών, Κάρεν Άντριους δήλωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες που μπορούν να «αποδείξουν ότι υπάρχουν εδώ κάποια άτομα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εισόδου και πρέπει να το ερευνήσουμε».

Η ίδια τόνισε επίσης ότι ο Σέρβος σταρ του τένις δεν κρατείται αιχμάλωτος.

Ο Τζόκοβιτς, ο οποίος έχει δηλώσει ότι είναι αντίθετος στον εμβολιασμό κατά της νόσου Covid, είχε λάβει ιατρική εξαίρεση για να παίξει στο τουρνουά για αδιευκρίνιστους λόγους, μια απόφαση που εξόργισε πολλούς Αυστραλούς.

Η ιατρική εξαίρεση δόθηκε από δύο ανεξάρτητες ιατρικές ομάδες του Tennis Australia, το όργανο που διευθύνει τη διοργάνωση, και τις πολιτειακές αρχές της Βικτόρια, όπως δήλωσαν οι διοργανωτές του τουρνουά.

Ωστόσο, την Τετάρτη, αξιωματούχοι της Αυστραλιανής Συνοριακής Δύναμης (ABF) δήλωσαν ότι ο 34χρονος Σέρβος παίκτης «απέτυχε να παράσχει τα κατάλληλα στοιχεία» στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης.

«Εφόσον δεν έχει συμπληρώσει καταλλήλως τα έντυπα, τότε παίρνει για αστείο την κυριαρχική ιδιότητα ενός άλλου έθνους», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπάρναμπι Τζόις στο πρόγραμμα «Newshour» του BBC.

«Κάποιος έχει κάνει 100% λάθος και αν δεν έχει πει την αλήθεια, τότε το άτομο που έκανε το λάθος είναι ο κύριος Τζόκοβιτς», πρόσθεσε.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επέκρινε το Tennis Australia ότι αγνοεί τις συμβουλές της Αυστραλιανής Συνοριακής Δύναμης σχετικά με τα κριτήρια εισόδου με τις αρχές της Βικτόρια να υποστηρίζουν ότι το Tennis Australia απέτυχε να καταστήσει σαφή αυτή τη συμβουλή.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, κατηγορείται για πολιτικοποίηση του θέματος την ώρα που βρίσκεται υπό πίεση εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα.

Πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών τον Μάιο.

Η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών ώθησε τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάντερ Βούτσιτς να υποστηρίξει ότι ο Τζόκοβιτς έπεσε θύμα «παρενόχλησης» και ότι «όλη η Σερβία» είναι με το μέρος του.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές πόσο καιρό θα παραμείνει ο Τζόκοβιτς στη δομή μεταναστών που έχει συχνά επικριθεί για τις απαράδεκτες συνθήκες του.

Η Σερβία ζήτησε από την Αυστραλία τη μεταφορά του σταρ του τένις σε ένα καλύτερο ξενοδοχείο.

Έξω από τη δομή μεταναστών όπου ο Τζόκοβιτς παραμένει «όμηρος», πολλοί οπαδοί του θέλησαν να του εκφράσουν την συμπαράστασή τους.

Κάποιοι έγραψαν με κίτρινη μπογιά και μεγάλα γράμματα στο πεζοδρόμιο: «Μείνε γερός» ενώ άλλοι άναψαν κεριά.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Αυστραλίας, σήμερα το πρωί υπήρξαν δύο συλλήψεις έξω από τη δομή όπου βρίσκεται ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Η αστυνομία συνέλαβε δύο γυναίκες, οι οποίες έγραφαν συνθήματα με σπρέι.

Οι οπαδοί του Σέρβου δηλώνουν έξαλλοι που του επετράπη να φτάσει μέχρι την Αυστραλία μόνο και μόνο για να του πουν οι αρχές ότι έπρεπε να φύγει αφού η βίζα του δεν ισχύει.

Αλλά η πλειοψηφία των Αυστραλών είναι εξοργισμένη για το γεγονός ότι σ΄έναν παγκόσμιο πρωταθλητή που είχε εκφράσει την αντίθεσή τους στον εμβολιασμό κατά της νόσου Covid, χορηγήθηκε ιατρική εξαίρεση, ενώ οι πολιτικοί της χώρας τους παροτρύνουν να τριπλοεμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού.

Και οι δύο πλευρές πάντως έχουν τουλάχιστον ένα κοινό: αισθάνονται οργή για το πώς χειρίστηκαν οι αρχές της Αυστραλίας το θέμα.

Υπήρξε μια συνεχής διαμάχη -και συνεχείς μετατοπίσεις ευθυνών– μεταξύ της πολιτείας, της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και του Tennis Australia.

Οι πολιτικοί ήθελαν να αποδείξουν ότι μπορούν να ελέγξουν ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από τη χώρα, αλλά με αυτόν τον τρόπο έχουν προκαλέσει σάλο το χώρο του αθλητισμού κι ένα διπλωματικό «μπρα ντε φερ» μεταξύ δύο χωρών.

Διαβάστε επίσης:
Καιρός -Μαρουσάκης: Δραματική αλλαγή του σκηνικού με χιόνια και στην Αττική

«Όμικρον»: Πόσο προστατεύει κάθε τύπος μάσκας από τον κορωνοϊό – Επιστήμονες δίνουν τις απαντήσεις

Όμικρον – Καπραβέλος: «Η κατάσταση δεν ελέγχεται – Μοναδική χώρα στην Ευρώπη με διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:50