search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 03:08
MENU CLOSE

Κρεμώδες και τυρένιο σπανάκι ογκρατέν με πατάτες

13.01.2022 07:00
pastinaken-spinat-gratin

Ένα πλούσιο και κρεμώδες φουρνιστό σπανάκι με μπαχαρικά και πατάτες, που μπορεί να σερβιριστεί σαν κυρίως γεύμα αλλά αποτελεί και ιδανικό συνοδευτικό σε πιάτα με κρέας. Είναι πανεύκολο στην προετοιμασία του και θα σας ξετρελάνει με την υπέροχη τυρένια γεύση του.

Υλικά για τη συνταγή

¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο

2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα

2 πατάτες, κομμένες σε μικρά λεπτά κομμάτια

500 γραμμάρια φρέσκο σπανάκι, ψιλοκομμένο

1 συσκευασία (200 ml) κρέμα γάλακτος, με όλα τα λιπαρά

2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι

Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

1 ½ φλιτζάνι τυρί τσένταρ, τριμμένο

Λίγες νιφάδες μπούκοβο για το πασπάλισμα

Για το άλειμμα του ταψιού

½ κουταλιά της σούπας βούτυρο

1 κουταλιά της σούπας αλεύρι

Εκτέλεση

Ζεστάνετε καλά το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν. Προσθέστε τις πατάτες και τηγανίστε τις, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να ροδίσουν ελαφρά. Στη συνέχεια ρίξτε το ψιλοκομμένο σπανάκι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε καλά. Χαμηλώστε την ένταση της φωτιάς, σκεπάστε με το καπάκι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν οι πατάτες. Τέλος βάλτε το βούτυρο, ανακατέψτε το να λιώσει, σβήστε τη φωτιά και αφήστε το μίγμα στην άκρη. Βουτυρώστε ένα μικρό πυρέξ ή ταψάκι (28Χ 20 εκατοστά) και πασπαλίστε το με το αλεύρι, ανακινώντας το έτσι ώστε να πάει παντού. Αυτό θα βοηθήσει το φαγητό να μην κολλήσει στο σκεύος. Απλώστε ομοιόμορφα μέσα στο ταψάκι το σοταρισμένο σπανάκι με τις πατάτες που έχετε αφήσει στην άκρη και πασπαλίστε το με το τριμμένο τσένταρ και μερικές νιφάδες μπούκοβο. Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C μέχρι να λιώσει και να ροδίσει το τυρί, αφήστε το να κρυώσει ελαφρά, κόψτε το σε κομμάτια και απολαύστε!!!

Συμβουλή

Αν το φαγητό έχει αρκετά υγρά και σας φαίνεται νερουλό, κατά τη διάρκεια του τελευταίου σοταρίσματος προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι και φέρτε το μερικές βόλτες, μαγειρεύοντάς το ακόμα λίγο, έτσι ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά και να δέσουν.

Διαβάστε επίσης:

Αφράτο και αρωματικό ρεβανί πορτοκαλιού

Αγαπημένα αλμυρά κρακεράκια (ψαράκια) με 4 υλικά

Σταφιδόψωμο φόρμας με κανέλα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06