search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 11:30
MENU CLOSE

Αμελέτητα καπαμάς, με καραμελωμένα κρεμμύδια, σταφίδες και σουσάμι αλά… Masterchef

19.01.2022 07:00
maxresdefault

Οι όρχεις των οικόσιτων ζώων θεωρούνται εκλεκτός μεζές, καταναλώνονται σε κάθε γωνιά του κόσμου και μερικοί πολιτισμοί μάλιστα τους προσδίδουν και αφροδισιακές ιδιότητες.

Σε αυτή την ανατολίτικη συνταγή γίνονται στην κατσαρόλα καπαμάς (με το καπάκι), κοκκινιστοί με μπαχαρικά, καραμελωμένα κρεμμύδια και σταφίδες και γαρνίρονται με σπόρους σουσαμιού. Εσείς θα το τολμήσετε;

Υλικά για τη συνταγή

2 όρχεις μοσχαρίσιοι ή 4 αρνίσιοι

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρούς κύβους

3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες

1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη

2 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

½ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά

½ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σκόνη

½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

½ κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο σκόνη

Μια τσιμπιά κλωστές σαφράν

½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

1 πρέζα αλάτι

100 γραμμάρια σταφίδες μέσα σε 40 ml νερό

1 κουταλιά της σούπας μέλι

Λίγους καβουρντισμένους σπόρους σουσαμιού

Εκτέλεση

Αρχικά καθαρίστε καλά τους όρχεις, κόψτε τους στη μέση κατά μήκος και ξεφλουδίστε προσεκτικά το εξωτερικό δέρμα. Μπορείτε να ζητήσετε και από τον χασάπη σας να κάνει την παραπάνω διαδικασία. Ζεστάνετε σε μια κατσαρόλα το σπορέλαιο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι σε κύβους, το σκόρδο και μια πρέζα αλάτι, ανακατέψτε καλά για 4 περίπου λεπτά και βάλτε και το ελαιόλαδο. Ρίξτε τα αμελέτητα και σοτάρετέ τα καλά για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά, προσέχοντας να τα χειρίζεστε απαλά για να μην σπάσουν και διαλυθούν. Στο μεταξύ μουλιάστε τις σταφίδες στο νερό και αφήστε τις στην άκρη. Προσθέστε στην κατσαρόλα τα μπαχαρικά, ανακατεύοντας απαλά και συνεχίστε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά, γυρίζοντας προσεκτικά τα αμελέτητα κατά διαστήματα, ώστε να ψηθούν από όλες τις πλευρές. Βάλτε το νερό που έχετε στραγγίσει από τις σταφίδες, σκεπάστε την κατσαρόλα και μόλις πάρει μια βράση, ρίξτε τα κρεμμύδια σε φέτες και επανατοποθετήστε πάνω τους τα αμελέτητα. Ρίξτε το μέλι, καπακώστε την κατσαρόλα και συνεχίστε το μαγείρεμα για 10 λεπτά. Βάλτε τέλος τις σταφίδες στραγγισμένες από το νερό και μαγειρέψτε για 30 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια και να ψηθούν καλά τα αμελέτητα από όλες τις πλευρές. Σερβίρετε σε μια πιατέλα και διακοσμήστε με καβουρντισμένους σπόρους σουσαμιού.

Διαβάστε επίσης:

Χωριάτικα κρασοκούλουρα με γλυκάνισο

Το πιο νόστιμο και υγιεινό κέικ που έχεις δοκιμάσει

Τραγανές πικάντικες πατάτες φούρνου με σουσάμι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 11:28