search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 17:34
MENU CLOSE

Κακοκαιρία Ελπίς: Παρέλυσε η Αττική από τη σφοδρή χιονόπτωση – Κλειστοί δρόμοι, προβλήματα στα ΜΜΜ και στις πτήσεις

24.01.2022 15:44
kakokairia43-new

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα πλήττει η κακοκαιρία Ελπίς τις τελευταίες ώρες το λεκανοπέδιο, δοκιμάζοντας τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού και των πολιτών.

Ήδη ανακοινώθηκε ότι αποσύρονται από τους δρόμους της Αθήνας λεωφορεία και τρόλεϊ λόγω της χιονόπτωσης και επιστρέφουν στα αμαξοστάσια, δημιουργώντας όμως και την εύλογη απορία για το πώς θα επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στα σπίτια τους.

Την ίδια ώρα, χάος επικρατεί στην Αττική Οδό με δεκάδες ακινητοποιημένα αυτοκίνητα και την Πυροσβεστική να ζητά να κλείσουν οι είσοδοι της Αττικής οδού.

Τα διόδια της Αττικής Οδού έχουν ανοίξει για να διευκολυνθούν οι οδηγοί, ωστόσο η συνεχής χιονόπτωση προκαλεί μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία.

Προβλήματα υπάρχουν όμως και στα δρομολόγια των μέσων σταθερής τροχιάς.

Όπως ανακοίνωσε η ΣΤΑΣΥ:

ΤΡΑΜ: Στη Γραμμή 7 του ΤΡΑΜ “Ασκληπιείο Βούλας – Ακτή Ποσειδώνος” προσωρινός τερματικός σταθμός είναι η στάση «ΠΑΛ. ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ», λόγω πτώσης δέντρου στην εναέρια γραμμή ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ προς ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑ.

ΓΡΑΜΜΗ 1 ΜΕΤΡΟ: Η κυκλοφορία μέχρι τη λήξη της σημερινής κυκλοφορίας του Μέσου θα διεξάγεται στο τμήμα Ειρήνη – Πειραιάς και αντίστροφα.

ΓΡΑΜΜΕΣ 2 & 3 ΜΕΤΡΟ: Η κίνηση διεξάγεται κανονικά. Δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια από και προς το Αεροδρόμιο


Κλειστοί δρόμοι σε όλο το λεκανοπέδιο



Κλειστή είναι η λεωφόρος Κατεχάκη στη συμβολή της με την οδό Κοκκινοπούλου στο ύψος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και στο ύψος της Μεσογείων λόγω της χιονόπτωσης.

Διακοπή της κυκλοφορίας σημειώθηκε:

1) Στη Λεωφόρο Πάρνηθας από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

2) Στην οδό Διονύσου από το ύψος του 414 ΣNEN προς τον Άγιο Πέτρο και

3) Aπαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών στην Π.E.O. Aθηνών – Θήβας από το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων CYCLON στο ρεύμα προς Θήβα Ακόμη, η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην οδό Αναστάσεως, στην περιοχή του Παπάγου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τα κοιμητήρια Παπάγου προς τον Υμηττό.

Διακοπή κυκλοφορίας και στη Λεωφόρο Διονύσου και στα δύο ρεύματα από την περιοχή της Ανατολής (Ν.Μάκρη) προς Πεντέλη και στην Ανώνυμο Οδό (Καισαριανή) και στα δύο ρεύματα από το ύψος της Καλοπούλας προς Υμηττό.

Σύμφωνα με την Τροχαία, διακόπτεται η κυκλοφορία κάθε είδους βαρέως οχήματος άνω των 3,5 τόνων σε Αττική Οδό, στον περιφερειακό του Υμηττού, στην περιφερειακή οδό του Αιγάλεω και στα δύο ρεύματα.

Προβλήματα εντοπίζονται στην κυκλοφορία των οχημάτων:

1. Στην Αττική Οδό και στα δύο ρεύματα από την Παιανία έως τη Μεταμόρφωση και στις εξόδους και πραγματοποιούνται αντιδρομήσεις στις εξόδους για αποσυμφόρηση.
2. Στην Λεωφόρο Μεσογείων και στα δύο ρεύματα από το Πεντάγωνο έως την οδό Μιχαλακοπούλου.
3. Στην Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σύνταγμα. Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου και στις λεωφόρους Αμαλίας, Αλεξάνδρας, Ποσειδώνος, Κηφισίας, όπως και στις οδούς Πειραιώς, Σταδίου και στον ευρύτερο κεντρικό τομέα Αθηνών

Κλειστή η Εθνική Οδός

Έντονα προβλήματα παρουσιάζονται και στο εθνικό οδικό δίκτυο, ιδίως στο τμήμα της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας από τις Ράχες Φθιώτιδας. Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, σε ισχύ βρίσκεται απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων:

Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 56,728η χ/θ έως την 67,655η χ/θ.
Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από 67,655η χ/θ έως την 121,250η χ/θ.
Στην Νέα Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 0,000η χ/θ έως την 1,500η χ/θ.
Στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας – Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 30η χ/θ έως την 45η χ/θ.

Επιπλέον, η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

· Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 13,500η χ/θ (διασταύρωση Σκαμνού), έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (θέση Κελάρια).
· Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 4η έως την 16η χ/θ (όρια με Φωκίδα).
· Στην Επαρχιακή Οδό Φυλής – Δερβενοχωρίων – Ερυθρών Αττικής, από την Μονή Κλειστών έως το χωριό Δάφνη.
· Στην Επαρχιακή Οδό Μαγούλας – Οινόης Σχηματαρίου, από την 10η χ/θ (θέση «Καμάρι») έως την 25η χ/θ (θέση «Άγιος Αθανάσιος»).

Νομός Ευβοίας

· Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας – Αιδηψού, από την 16η χ/θ (Καστέλα) έως την 42η χ/θ (Προκόπι),
· Στην Παλαιά Εθνική Οδό Χαλκίδας – Θηβών, από την 2η χ/θ έως την 18η χ/θ.
· Στο τμήμα από κόμβο Αγίου Στεφάνου προς ΠΑΘΕ (Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας), μέσω Α-11 Εθνικής Οδού Σχηματαρίου – Χαλκίδας.

Επιπλέον, η κυκλοφορία των λοιπών οχημάτων στα ανωτέρω σημεία, καθώς και όλων των οχημάτων στο υπόλοιπο Εθνικό & Επαρχιακό Δίκτυο του Νομού, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Νομός Ευρυτανίας

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

· Στην Παλαιά Εθνική Οδό Καρπενησίου – Λαμίας (Ράχες Τυμφρηστού).
· Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου, από την 1η χ/θ έως την 15η χ/θ.
· Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Φουρνά – Καρδίτσας, από την 12η χ/θ θέση «Βράχος», μέχρι τα όρια με το Νομό Καρδίτσας, θέση «Ζαχαράκι».
· Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου- Κρικέλλου – Δομνίστας, από την 12η χ/θ έως την 25η χ/θ.
· Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Προυσού – Αγρινίου, από την 35η χ/θ θέση «Αραποκέφαλα» έως την 45η χ/θ.

Νομός Φθιώτιδας

Απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από την 242,079η χ/θ (Α/Κ Ραχών) έως την 121,250η χ/θ (όρια με Ν. Βοιωτίας).

Νομός Φωκίδας

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 16η έως την 18η χ/θ.

Παρακαλούνται οι πολίτες να ενημερώνονται τακτικά για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στην περιοχή τους, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Διακοπές ρευματος

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ σημειώνεται διακοπή της ηλεκτροδότηση στην Παλλήνη περί την λεωφόρο Μαραθώνος, και την Ανθούσα. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται με αμείωτους ρυθμούς για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζοντας προβλήματα πρόσβασης λόγω της χιονόπτωσης.

Προβλήματα λόγω βλαβών καταγράφονται και στην Καλλιθέα ενώ ανάλογα μπλακ άουτ συνέβησαν σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open σε Παλλήνη και Νέα Μάκρη.

-Στην Εύβοια τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρά προβλήματα πρόσβασης για την αποκατάσταση των βλαβών. Οι βλάβες εντοπίζονται στο Μαντούδι, το Αλιβέρι, τα Ψαχνά και τους Ωρεούς.

   – Διακοπές σημειώνονται στην Περιοχή της Θήβας περί την λίμνη Υλίκη και στο Πήλιο προς την νότια πλευρά του. Η ηλεκτροδότηση των Σποράδων συνεχίζεται χωρίς προβλήματα μέχρι τώρα.

   – Στα νησιά η κακοκαιρία έχει επηρεάσει μέχρι τώρα το βορειοανατολικό Αιγαίο (κυρίως τη Λήμνο, τη Χίο και την Ικαρία), τις Κυκλάδες (κυρίως Νάξο, Πάρο, Μύκονο, Σύρο, Αμοργό, Σέριφο, Κύθνο, Σίφνο, Μήλο) και την Κρήτη. Οι σημαντικότερες βλάβες που είναι σε εξέλιξη:

   Στα Χανιά: Οι περιοχές στις οποίες σημειώθηκε διακοπή ηλεκτροδότησης είναι: Βλητές, Πυθάρι, Κουνουπιδιανά, ‘Αγιος Ονούφριος, Σταυρός. Έχει ήδη ξεκινήσει επιθεώρηση του δικτύου για τον εντοπισμό της βλάβης.

    Στο Αρκαλοχώρι, στον οικισμό των σεισμόπληκτων έχει μεταφερθεί γεννήτριες ονομαστικής ισχύος 300 kVA. Έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες καλωδιώσεις και το Η/Ζ έχει ήδη εγκατασταθεί και δοκιμαστεί.

    Στο Οροπέδιο Λασιθίου όπου υπάρχει έντονη χιονόπτωση, στάλθηκε ένα συνεργείο δύο ατόμων, το οποίο θα παραμείνει όλο το βράδυ για την άμεση αντιμετώπιση των βλαβών.

   Στις Περιφέρειες Μακεδονίας – Θράκης, Πελοποννήσου , Ιονίου καθώς και στη Δυτική Στερεά Ελλάδα δεν αντιμετωπίζονται ιδιαίτερα προβλήματα, πέραν των συνηθισμένων.

Ακυρώσεις πτήσεων

Ακυρώσεις πτήσεων κυρίως προς τα νησιά αλλά και καθυστερήσεις στις αφίξεις και αναχωρήσεις στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» έχει προκαλέσει η σφοδρή κακοκαιρία «Ελπίς».

Στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών γίνονται συνεχώς από το πρωί εργασίες εκχιονισμού στις πίστες και αποπαγοποιήσεις στα αεροσκάφη, ενώ συνιστάται στους επιβάτες να προγραμματίζουν τη μεταφορά τους στο αεροδρόμιο αρκετό χρόνο πριν από το πρόγραμμα της πτήσης τους και να επιβεβαιώνουν την κατάσταση της πτήσης τους με την αεροπορική εταιρεία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της AEGEAN λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, από το μεσημέρι της Δευτέρας, 24 Ιανουαρίου 2022 έως και το μεσημέρι της Τρίτης, 25 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθούν μόνο οι κάτωθι προγραμματισμένες πτήσεις και εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, ενώ όλες οι υπόλοιπες πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού από και προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και τα λοιπά ελληνικά αεροδρόμια ακυρώνονται.

Ειδικότερα οι πτήσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα 24 Ιανουαρίου 2022 είναι οι κάτωθι:

   532 Θεσσαλονίκη- Φρανκφούρτη

   833 Φρανκφούρτη -Αθήνα

   905 Λάρνακα -Αθήνα

   510 Θεσσαλονίκη -Στουτγάρδη

   511 Στουτγάρδη -Θεσσαλονίκη

Από το μεσημέρι της Τρίτης, 25 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 12:00 και εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, θα πραγματοποιηθεί νέο τροποποιημένο πρόγραμμα δρομολογίων ενώ σχετικές ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων ενδέχεται να πραγματοποιηθούν και την Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022, ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. 

Για τους επιβάτες όλων των πτήσεων που επηρεάζονται από τις έκτακτες αυτές συνθήκες, σήμερα και αύριο (24 και 25 Ιανουαρίου 2022) παρέχεται ήδη η δυνατότητα αλλαγής εισιτηρίων χωρίς rebooking fees, ενώ για την αποφυγή επιπρόσθετης ταλαιπωρίας οι επιβάτες παρακαλούνται πριν την μετάβασή τους προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και τα λοιπά αεροδρόμια αναχώρησης των πτήσεων τους, όπως ενημερώνονται για την πραγματοποίηση της πτήσης τους από την ιστοσελίδα της AEGEAN  (www.aegeanair.com) και της Olympic Air (www.olympicair.com).

Η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας καλεί όσους κατοικούν εκτός Αττικής να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία προκειμένου να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία αν δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

https://twitter.com/GSCP_GR/status/1485612447851597832

Προβλήματα και στην επαρχία

Στην Εύβοια η κακοκαιρία Ελπίς έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της με πυκνές χιονοπ΄τώσεις σε όλο το νησί και με τα ορεινά χωριά της Βόρειας Εύβοιας να έχουν αποκλειστεί. Παράλληλα, στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου του νησιού απαραίτητη για την κίνηση των οχημάτων είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Παγετός και δριμύ ψύχος επικρατεί στον νομό Ιωαννίνων και στους ορεινούς δήμους της Άρτας από χθες τη νύχτα, με το θερμόμετρο να κάνει βουτιά υπό το μηδέν. O υδράργυρος έπεσε στους -11°C στο Μέτσοβο, στους -10 στο Τρίστενο, -9 στο Τέροβο και το Πληκάτι, -8 στη Βωβούσα και το Τσεπέλοβο και στους -4 στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Στα λευκά και η Κρήτη

Επιχείρηση απεγκλωβισμού εννέα ατόμων που με δύο οχήματα επιχειρούσαν να μετακινηθούν από κατάλυμα όπου διέμεναν στο Λιβάδι του Δήμου Μαλεβιζίου πάνω από το χωριό Κρουσώνας, έστησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία με την συμμετοχή δύναμης της ΕΜΑΚ με 7 άνδρες και ένα ερπυστριοφόρο όχημα. Η επιχείρηση διήρκησε δύο περίπου ώρες και οι τέσσερις ενήλικες μαζί με τα πέντε ανήλικα παιδιά, επετεύχθη να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο στον Κρουσώνα. Τα εννέα άτομα που διέμεναν στο κατάλυμα σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία θέλησαν να μετακινηθούν και να προλάβουν την επιδείνωση του καιρού, καθώς ένα από τα απιδιά ένιωθε μια αδιαθεσία. Το πυκνό χιόνι που είχε στρωθεί στην περιοχή, ακινητοποίησε τα οχήματα των οποίων οι επιβάτες βλέποντας ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν, κάλεσαν σε βοήθεια. Πάντως, την ίδια ώρα ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, κάλεσε για μία ακόμη φορά τους πολίτες να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις, ιδιαίτερα τις ώρες που τα καιρικά φαινόμενα θα βρίσκονται σε επιδείνωση.

Στα λευκά ντύθηκαν και τα νησιά των Κυκλάδων με το χιόνι να δημιουργεί μαγικές εικόνες.

Οδηγία για τα καταστήματα

 Να κλείσουν στις 7 τα καταστήματα προτείνει η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

  Σε οδηγία που εκδόθηκε πριν λίγο αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

  Η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προτείνει στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης και για λόγους ασφαλούς μετάβασης των εργαζομένων στις κατοικίες τους, να ολοκληρώσουν τη λειτουργία τους σήμερα στις 7 το απόγευμα.

 Παράλληλα, η γενική γραμματεία παροτρύνει το καταναλωτικό κοινό να αποφεύγει τις μετακινήσεις με σκοπό την αγορά μη απολύτως αναγκαίων αγαθών μετά τις 7 το απόγευμα σήμερα.

 Τέλος, σημειώνεται ότι η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις πρωινές ώρες της αυριανής μέρας προκειμένου να δοθούν νεότερες κατευθύνσεις.

Διαβάστε επίσης:

Ρατσιστική επίθεση στον ηλεκτρικό: Συνελήφθη ο δράστης – Σοκάρει το βίντεο

Κακοκαιρία-χιόνια στην Αθήνα: Απόλυτο χάος στην Αττική Οδό με ουρές χιλιομέτρων

Κάτω Πατήσια: Νέα καταγγελία για τον ιερέα – «Με ρώτησε ποια είναι η αγαπημένη μου στάση κι αν με ικανοποιεί ο άνδρας μου» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 17:34