search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:08
MENU CLOSE

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Πινγκ πονγκ ευθυνών για το φιάσκο της Αττικής Οδού με το βλέμμα στο υπουργικό

25.01.2022 22:04
attikiodos-23-new

Βγήκαν τα μαχαίρια  ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επικεφαλής των αρχών για το φιάσκο με την διαχείριση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας «Ελπίς» που έφερε τεράστια προβλήματα και ανέδειξε την έλλειψη συντονισμού στον κρατικό μηχανισμό.

Τον περιφερειάρχη Αττικής έδειξε για τα προβλήματα στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας  Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ, επέρριψε για μία ακόμη φορά ευθύνες στην Αττική Οδό για το «κυκλοφοριακό έμφραγμα». «Δεν υπήρξε συνεννόηση με τροχαία» είπε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ και σε ερώτηση για το χάος που επικράτησε σε δρόμους της πρωτεύουσας όπως η Κατεχάκη απάντησε ότι «για τους κεντρικούς άξονες την ευθύνη έχει η περιφέρεια η οποία δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τον σχεδιασμό».

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος είπε πως “οι πολίτες ταλαιπωρήθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό”, σημειώνοντας πως “το μεγαλύτερο πρόβλημα, λόγω του οποίου διαμορφώθηκε μια κατάσταση σε όλο τον νομό Αττικής, είναι ότι έκλεισε η Αττική Οδός. Η εταιρεία δεν μπόρεσε να την κρατήσει ανοιχτή και μάλιστα με έναν τρόπο ασύντακτο”, προσθέτοντας πως η εταιρεία άφησε οχήματα και φορτηγά να μπαίνουν και να πληρώνουν διόδια για ώρες αφού είχε εντοπιστεί το πρόβλημα και μετά έγινε ότι έγινε.

Αιχμές για τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη αλλά και για τον υπουργό κλιματικής κρίσης, Χρήστο Στυλιανίδη άφησε με δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Μιλώντας στον Alpha, αφού ζήτησε για ακόμη μία φορά συγγνώμη, σημείωσε ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν λειτούργησε όπως έπρεπε.

«Προφανώς και δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του μηχανισμού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου και επανέλαβε πως από την πρώτη στιγμή διαπιστώθηκε αδυναμία συντονισμού, καθώς πολλά πράγματα όπως είπε δεν έγιναν σωστά.

Οι δρόμοι οι οποίοι είναι στην ευθύνη του κράτους δεν είχαν προβλήματα, τόνισε με εξαίρεση την Αττική Οδό, ενώ σε ερώτηση για τα προβλήματα σε κεντρικές αρτηρίες στην Αττική απέφυγε να απαντήσει ευθέως δείχνοντας… ως υπεύθυνο την περιφέρεια Αττικής.

Ο κ. Οικονόμου πάντως ανέφερε ότι υπήρξε γρήγορη αποκατάσταση ζημιών και ηλεκτροδότησης.

Στην ίδια γραμμή της απολογίας και ο υπουργός Επικρατείας  Άκης Σκέρτσος που  ζήτησε συγγνώμη για τις αστοχίες και τα λάθη σχετικά με την κακοκαιρία Ελπίδα, ενώ προανήγγειλε κυρώσεις, αλλά και βελτιώσεις του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Στην παρουσία του στο κεντρικό δελτίο του STAR, ο υπουργός ανέφερε ότι η κακοκαιρία «Ελπίδα» αιφνιδίασε τον κρατικό μηχανισμό, καθώς ναι μεν υπήρχε πρόβλεψη των μετεωρολόγων, αλλά «ήταν εντονότερο από το αναμενόμενο και ήρθε και νωρίτερα». «Έλειπαν τα αναγκαία ποιοτικά χαρακτηριστικά της πρόγνωσης που θα έκανε την ανταπόκριση του κράτους καλύτερη», ανέφερε.

Στη σκιά της κακοκαιρίας το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο

Εντωμεταξύ, την παραίτησή του υπέβαλε ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικές Διαδρομές Α.Ε., Βασίλης Χαλκιάς, μετά το φιάσκο. Πρόκειται για την πρώτη ανάληψη ευθύνης, για το χάος στην Αττική Οδό και την πολύωρη ταλαιπωρία που υπέστησαν οι εγκλωβισμένοι οδηγοί από το μεσημέρι της Δευτέρας.

Πλέον τα βλέμματα είναι στραμμένα στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στα προβλήματα που προέκυψαν από την κακοκαιρία και στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, ενώ θα έχει ενδιαφέρον αν θα επιλέξει να επιρρίψει ευθύνες σε επιχειρησιακούς ή πολιτικά στελέχη εκτός από την Αττική Οδό.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση με εντολή του υπουργού μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή, προχώρησε στη συγκρότηση ειδικής Επιτροπής Διερεύνησης που θα αναλάβει να δώσει εξηγήσεις για την απαράδεκτη κατάσταση στην Αττική Οδό, ανεξάρτητα από την εισαγγελική παρέμβαση αλλά και την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη που ζήτησε από την εταιρεία να αποζημιωθούν οι εγκλωβισμένοι οδηγοί με 2.000 έκαστος, αίτημα που έκανε δεκτό η εταιρία.

Πάντως, με δηλώσεις του ο υπεύθυνος Λειτουργίας,της Αττικής Οδού, Φάνης Παπαδημητρίου, έριξε το μπαλάκι των ευθυνών στην κυβέρνηση για το μπάχαλο που δημιουργήθηκε λέγοντας πως είχαμε 5.000 φορτηγά από τις 7 χτες το πρωί στην Αττική Οδό και πως η πολιτεία δεν ήθελε να κόψει την εφοδιαστική αλυσίδα. Πρόσθεσε ότι την εντολή για διακοπή της κυκλοφορίας στην Αττική οδό δίνει η Τροχαία.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Αγνοείται 60χρονος κτηνοτρόφος από την Κρήτη – Σε συναγερμό οι Αρχές

Αρναούτογλου: Έρχεται ψυχρή εισβολή την επόμενη εβδομάδα – Πέφτει η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο

Κάτω Πατήσια: Συμπληρωματική δίωξη για τον ιερέα – 18χρονη κατέθεσε πως είχαν ερωτική σχέση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:08