search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 23:04
MENU CLOSE

Σε παγοδρόμιο μετατράπηκε η Αττική – Απροσπέλαστες γειτονιές ολόκληρες στην Αθήνα

26.01.2022 16:17
kakokairia54-new

Το χιόνι μίας ημέρας άφησε πίσω του το χάος στην Αττική με πολλούς δρόμους της πρωτεύουσας να είναι αδιάβατοι και να προσφέρονται μόνο για πατινάζ.

Η Αττική Οδός παραδόθηκε εν μέρει στην κυκλοφορία αλλά παραμένουν αυτοκίνητα εγκλωβισμένα σε παχύ στρώμα πάγου, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στο κομμάτι προς Δουκίσσης Πλακεντίας.

Η επιχείρηση στην Αττική Οδό εξελίσσεται σε δύο επίπεδα. Γίνεται αποχιονισμός των οχημάτων κυρίως στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης και μεταφορά των οχημάτων που βρίσκονται στο μέσο της Αττικής Οδού. Οχήματα της Πολιτικής Προστασίας που βρίσκονται στο «δαχτυλίδι» της Λ. Κηφισίας και στην έξοδο 15 στην Παλλήνη μεταφέρουν οδηγούς για να παραλάβουν τα εγκαταλειμμένα αυτοκίνητά τους. Δεκάδες οχήματα βρίσκονται μέσα στη σήραγγα των Βριλησσίων. Σύμφωνα με πηγές, πολλοί οδηγοί έχουν απευθυνθεί σε δικηγόρους προκειμένου να προσφύγουν κατά της Αττικής Οδού Α.Ε. για την ταλαιπωρία τους.

Οι μετακινήσεις στο Λεκανοπέδιο είναι ιδιαίτερα δύσκολες, καθώς δεν έχουν καθαριστεί από το χιόνι οι περισσότεροι δρόμοι που δεν είναι κεντρικοί, όπως και τα πεζοδρόμια που θυμίζουν παγοδρόμια και συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή. Αρκετοί δρόμοι είναι αποκλεισμένοι και λόγω πτώσης δέντρων.

Κάποια εκχιονιστικά μηχανήματα και μπουλντόζες σε σημεία των Λεωφόρων Μεσογείων, Μαραθώνος και Κατεχάκη μεταφέρουν όγκους πάγου ώστε να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν οχήματα, ενώ συνεργεία κάνουν κοπές δέντρων. Η Περιφέρεια απευθύνει έκκληση να τα μεταφέρουν οι ιδιοκτήτες τους διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος ωστόσο η πρόσβαση στα σημεία δεν είναι εύκολη καθώς ακόμα και οι κάθετες οδοί στις κεντρικές αρτηρίες δεν είναι αποχιονισμένες.

Με φτυάρια στα χέρια πολίτες προσπαθούν να απομακρύνουν το χιόνι που έχει μετατραπεί σε πάγο από τα παρατημένα αυτοκίνητά τους σε κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας.

Στη Λεωφόρο Μαραθώνος, η κατάσταση παραμένει δραματική με εκατοντάδες εγκλωβισμένα αυτοκίνητα, ενώ ο παγετός δυσκολεύει την κίνηση των πεζών.

Στην κάθοδο της Λ. Μαραθώνος προς Ραφήνα, στο ύψος του Γέρακα, βρίσκεται από τη Δευτέρα ένα «διπλωμένο» λεωφορείο και σε κοντινή απόσταση ένα πεσμένο μεγάλο σκέπαστρο.

Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία στην περιφερειακή Υμηττού, από την Κατεχάκη μέχρι την Ηλιούπολη. Ωστόσο, δεκάδες οχήματα παραμένουν ακινητοποιημένα παραπλεύρως του δρόμου, όπου ο δρόμος από το χιόνι που έχει παγώσει, θυμίζει παγοδρόμιο.

Μέλη της υποδιεύθυνσης της Τροχαίας Αθηνών βρίσκονται στην περιφερειακή Υμηττού, βλέπουν τις πινακίδες των ακινητοποιημένων οχημάτων και επικοινωνούν με τους ιδιοκτήτες. Εάν κάποιος δεν μπορεί να πάει να παραλάβει το αυτοκίνητό του, το όχημα μεταφέρεται σε έναν ασφαλή χώρο της Τροχαίας.

Δύσκολη και σήμερα η κατάσταση στη Λεωφόρο Μεσογείων, με αρκετά οχήματα να παραμένουν παρατημένα, παραπλεύρως του δρόμου. Οι οδηγοί κινούνται με χαμηλές ταχύτητες, ενώ έχουν δοθεί πλέον στην κυκλοφορία δύο λωρίδες ανά ρεύμα.

Δεκάδες οχήματα είναι ακινητοποιημένα, κυρίως στο τμήμα της Λ. Μεσογείων από τον Χολαργό έως την Αγ. Παρασκευή, ενώ το παχύ χιόνι έχει μετατραπεί σε πάγο και δυσχεραίνει την προσπάθεια για την απομάκρυνσή τους.

Απροσπέλαστοι είναι πολλοί δρόμοι στην Αγία Παρασκευή, λόγω χιονιού και πτώσης δέντρων.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους ακόλουθους δρόμους:

  • Λεωφόρος Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας
  • Π.Ε.Ο. Αθηνών-Θήβας, ύψος πρατηρίου υγρών καυσίμων Cyclon, ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών
  • Οδός Διονύσου, από το ύψος του «414» ΣΝΕΝ προς τον Αγ. Πέτρο (Πεντέλη)
  • Στη συνέχεια της οδού Αναστάσεως (Παπάγου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τα κοιμητήρια Παπάγου προς τον Υμηττό
  • Λεωφόρος Διονύσου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την περιοχή της Ανατολής Ν. Μάκρη προς την Πεντέλη
  • Ανώνυμη οδό (Καισαριανή) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος Καλοπούλα προς τον Υμηττό
  • Λεωφόρο Φυλής, από το ύψος της ταβέρνας «Το νέο φαράγγι» έως τα όρια της Αττικής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
  • Ε.Ο. Οινόης-Μαγούλας από το ύψος του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ, ρεύμα κυκλοφορίας προς Βοιωτία
  •  Αττική Οδός και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους οχήματος
  • Δ.Π.Λ. Υμηττού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους οχήματος
  • Επαρχιακή Οδός Μεγάρων Χανίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τη θέση Δίστρατο (χ/θ 5) στην περιοχή των Μεγάρων.

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

  • στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
  • στην Παλαιά εθνική οδός Αθηνών-Θήβας, από το ύψος πρατηρίου υγρών καυσίμων Cyclon έως τα όρια Αττικής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Χάος και απόγνωση στους δήμους της Αττικής

Το απόλυτο χάος εξακολουθεί να επικρατεί στο σύνολο σχεδόν των Δήμων της Αττικής καθώς δρόμοι και πεζοδρόμια έχουν μετατραπεί σε άκρως επικίνδυνα για οδηγούς και πεζούς.

Γεμάτοι με πάγο και άκρως επικίνδυνοι παραμένουν οι δρόμοι σε πολλές γειτονιές των βορείων προαστίων.

Σε αντίθεση με τους κεντρικούς δρόμους, τα στενάκια δεν έχουν καθαριστεί από το χιόνι το οποίο πάγωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι δρόμοι είναι άκρως ολισθηροί και επικίνδυνοι τόσο για περπάτημα όσο και για οδήγηση. Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των πολιτών που στρέφουν τα βέλη τους κατά των δήμων για την κατάσταση.

Μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν ότι το χιόνι της Δευτέρας έχει μετατραπεί σε συμπαγή πάγο καθώς οι Δήμοι δεν φρόντισαν να βγάλουν εγκαίρως τα συνεργεία αποχιονισμού και αποκομιδής σπασμένων κλαδιών.

Σε δεκάδες περιοχές από την Βόρεια έως την Νότια Αττική όπως Πεντέλη, Χολαργός, Αγία Παρασκευή, Βύρωνας, Αλιμος  πλην ελαχίστων κεντρικών οδών, οι περισσότεροι δρόμοι είναι καλυμμένοι από χοντρό στρώμα πάγου έως 10 εκατοστών.

Σοβαρό πρόβλημα  παρατηρείται στο δευτερεύον οδικό δίκτυο και ειδικά στις περιοχές όπου η μορφολογία του εδάφους δεν βοηθάει, όπως στους δήμους Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα και Ηλιούπολης, στην Πεντέλη, στην Κηφισιά κα. Έτσι, ο εκχιονισμός των στενών γίνεται ιδιαίτερα δύσκολος και η διέλευση των μηχανημάτων σε δυσπρόσιτα σημεία με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

 Αλλά και σε άλλες περιοχές, οι οποίες είναι οδικά πιο βατές, ο όγκος του χιονιού που έπεσε ήταν μεγάλος και καθιστά επίσης δύσκολο τον εκχιονισμό, όπως στους δήμους Παπάγου-Χολαργού, Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Αχαρνών, στη Φυλή, στην Πετρούπολη, αλλά και εκτός λεκανοπεδίου, όπως στον Δήμο Μαραθώνα.

 Και μέσα σε όλα αυτά, ο Δήμος Φυλής είχε να αντιμετωπίσει κι ένα παράδοξο συμβάν. Κατά τη διάρκεια επιχείρησης εκχιονισμού, στην πλευρά της Δυτικής Πάρνηθας, προέκυψε φωτιά μέσα στο χιόνι! Επισκέπτης που είχε πάει με την οικογένειά του για να απολαύσει τα χιόνια, άναψε φωτιά για να ζεσταθούν ακριβώς μέσα σε πεύκα. Κοντά στο σημείο εκείνο μαζί με το συνεργείο εκχιονισμού, βρισκόταν και ο δήμαρχος Χρήστος Παππούς, ο οποίος έδωσε αμέσως εντολή να κινηθεί το συνεργείο προς κατάσβεση της φωτιάς.

 «Απευθύνουμε έκκληση στους επισκέπτες της Πάρνηθας και σ’ εκείνους που αγαπούν το χιόνι κι ανηφορίζουν για ξέγνοιαστες στιγμές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τόσο για την προσωπική τους προστασία και ακεραιότητα όσο και για τον πολύτιμο δασικό πλούτο», τόνισε ο κ. Παππούς, με αφορμή το ατυχές περιστατικό.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Κανονικά ο Ηλεκτρικός, προβλήματα σε λεωφορεία, τι γίνεται σε Μετρό, τραμ

Έκρηξη στη Συγγρού: Καταστράφηκε ολοσχερώς διερχόμενο ταξί

Έκρηξη στη Συγγρού: Τι είπε ο τραυματίας στους αστυνομικούς – Ζημιές σε ακτίνα 200 μέτρων! (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 23:02