search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:01
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Η τρίτη δόση δεν χτίζει τείχος ανοσίας, λένε οι ειδικοί – Επιφύλαξη και για την τέταρτη

01.02.2022 19:31
maria_theodoridou

Σκεπτικοί εμφανίζονται οι ειδικοί αναφορικά με την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τη Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως ανέφερε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου Covid-19, οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί δεν είναι βιώσιμη στρατηγική και πρέπει να βρεθεί ένα εμβόλιο που να σταματά τη μετάδοση του ιού.

Σκεπτικοί είναι οι επιστήμονες για τη χορήγηση τέταρτης δόσης, σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας πως οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν αποτελούν βιώσιμη στρατηγική.

«Αυτό δεν αποτελεί λύση. Το μεγάλο στοίχημα είναι να υπάρξουν εμβόλια που σταματούν τη μετάδοση του ιού», εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, όπως προέταξε η Μ. Θεοδωρίδου, η αύξηση των δόσεων των αρχικών εμβολίων δεν θα σταματήσει τα νέα στελέχη.

Επίσης, αναφέρθηκε στο long covid σύνδρομο, για το οποίο τόνισε πως ακόμα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, αν και δήλωσε πως απασχολεί πολύ τους ειδικούς. «Άτομα με δύο δόσεις έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτό το σύνδρομο», δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Θεμιστοκλέους: 83,8% των δικαιούχων της αναμνηστικής δόσης έχουν εμβολιαστεί

Από την πλευρά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως «ξεπεράσαμε τα 19.400.000 εμβολιασμούς. Περισσότεροι από 7.660.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί έστω και με μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 73,8% του γενικού πληθυσμού και 83,7% του ενήλικου.

Περισσότεροι από 7.330.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 69,8% του γενικού πληθυσμού και 79,3% του ενήλικου πληθυσμού.

Στην αναμνηστική δόση αυτή τη στιγμή δικαιούχοι είναι 5.816.000, ποσοστό 80% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών, και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 4.880.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 83,8% επί των δικαιούχων, και ακόμη 200.000 έχουν προγραμματίσει τα ραντεβού τους, ποσοστό 3,4%. Συνολικά, δηλαδή, 87,2%.

Υπενθυμίζεται ότι έως τις 7/2 θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση όσοι έχουν ξεπεράσει τους επτά μήνες από τον εμβολιασμό τους με δεύτερη δόση για τα διδοσικά εμβόλια, αλλά και όσοι έχουν ξεπεράσει τους τρεις μήνες από το μονοδοσικό της J&J, ώστε το πιστοποιητικό τους να παραμείνει ενεργό.

Σχετικά με τους άνω των 60 ετών, 230.000 έχουν εμβολιαστεί με έστω μία δόση, ή έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους.

Χαρακτηριστικά, 200.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, 12.000 έχουν κλείσει το ραντεβού τους, ενώ άλλοι 12.000 έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν κατ’ οίκον.

Πιο συγκεκριμένα, για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας σημείωσε ότι «έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ένας εμβολιασμός σε 75.000 συμπολίτες μας και οι κινητές ομάδες έχουν διενεργήσει περισσότερους από 100.000 εμβολιασμούς στα σπίτια και εκκρεμούν αρκετές χιλιάδες. Κατά προτεραιότητα είναι η πρώτη και η δεύτερη δόση και στη συνέχεια η αναμνηστική.

Όσον αφορά το εμβόλιο Novavax, η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει το επόμενο διάστημα (Φεβρουάριο και Μάρτιο) 474.000 δόσεις, με την πρώτη παραλαβή να αναμένεται στις 21/2 με 168.000 δόσεις». Οι εμβολιασμοί θα γίνουν σε συγκεκριμένα σημεία.

Διαβάστε επίσης

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε το δρεπάνι με το οποίο δολοφονήθηκε ο 19χρονος φίλαθλος του Άρη

Ουκρανία: Σε τεντωμένο σκοινί οι ισορροπίες στην περιοχή – Διπλωματικές και στρατιωτικές κινήσεις από Δυτικούς και Ρωσία

Νέα Δημοκρατία: Ανακοίνωση για τα «20 fake news Τσίπρα στην προχθεσινή ομιλία του στη Βουλή»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:52