search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 16:13
MENU CLOSE

Τούρκικη πάστα ταψιού, «κλαιόμενο» κέικ

03.02.2022 07:00
glykaki09-new

Το Ağlayan Kek (Crying cake), είναι μια συνταγή από την Τουρκία και ονομάζεται κλαιόμενο κέικ διότι προκαλεί δάκρυα χαράς και η βάση του είναι τόσο ζουμερή σαν να έχει ποτιστεί από αυτά. Σίγουρα είναι ένα επιδόρπιο που πρέπει να δοκιμάσετε καθώς είναι απολαυστικό και εύκολο στην παρασκευή του.

Υλικά για τη συνταγή

Για τη βάση

4 αυγά

1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική

½ φλιτζανάκι του τσαγιού σπορέλαιο

½ κούπα γάλα

1 ½ κούπα αλεύρι γ.ο.χ.

3 κουταλιές της σούπας κακάο σκόνη

25 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ

2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

2 κούπες γάλα, για τον εμποτισμό του κέικ

Για την επικάλυψη

2 φάκελους σκόνη σαντιγί

2 κούπες γάλα κρύο

Για την σως σοκολάτας

1 ½ κούπα γάλα

1 ½ κούπα νερό

1 κούπα ζάχαρη

1 ½ κουταλιά της σούπας αλεύρι γ.ο.χ.

3 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο

80 γραμμάρια κουβερτούρα

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

Εκτέλεση

Αρχικά ετοιμάστε το κέικ, χτυπώντας σε ένα μπολ τα αυγά με την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Ύστερα ρίξτε το λάδι, το γάλα και χτυπήστε λίγο. Συνεχίστε με τα στέρεα υλικά, το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν, όλα κοσκινισμένα, ανακατεύοντας καλά έτσι ώστε να έχετε ένα ομοιόμορφο μίγμα. Τελευταίο προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας, ενσωματώνοντας το κι αυτό καλά και αδειάστε τη ζύμη σε ένα καλά βουτυρωμένο (ή βουρτσισμένο με σπορέλαιο) πυρέξ. Ψήστε το κέικ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του. Μόλις είναι έτοιμο βγάλτε το από το φούρνο, τρυπήστε το με ένα πιρούνι κάνοντας τρύπες σε όλη την επιφάνειά του και περιχύστε το με τις 2 κούπες γάλα. Αφήστε το να ποτίσει και παράλληλα ετοιμάστε τη σαντιγί, χτυπώντας τους φακέλους σκόνης σαντιγί με το γάλα, μέχρι να πήξει καλά το μίγμα. Όταν κρυώσει καλά το κέικ, απλώστε τη σαντιγί από πάνω, ισιώστε την επιφάνεια με μια σπάτουλα και τοποθετήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Τέλος για τη σως σοκολάτας, βάλτε το γάλα, το νερό, τη ζάχαρη, το αλεύρι και το κακάο σε ένα κατσαρολάκι και ανακατεύετε καλά το μίγμα μέχρι να βράσει. Ρίξτε αμέσως την κουβερτούρα με το βούτυρο και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσουν τα δύο τελευταία υλικά. Αφήστε τη σως να κρυώσει καλά και περιχύστε την πάστα, κόψτε σε κομμάτια και απολαύστε!!!

Διαβάστε επίσης:

Ριζότο με ψητές κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης

Τα χάπια του διαβόλου, οι Ουγγαρέζικοι λουκουμάδες με κακάο

Ψητές λαχανόπιτες στο τηγάνι (νηστίσιμες)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 16:10