search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 15:53
MENU CLOSE

Εκλογικά σενάρια μετά τη μομφή

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2.215
03/02/2022
05.02.2022 07:00
ekloges_new

Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τον κακό χειρισμό της κακοκαιρίας, την πανδημία, την ακρίβεια και το θέμα Φουρθιώτη μπορεί να μην έφερε κανέναν τριγμό στην κοινοβουλευτική συνοχή της Ν.Δ., άνοιξε ωστόσο διάπλατα το σενάριο των πρόωρων εκλογών βάζοντας τη χώρα σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Το γεγονός ακόμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκλεισε – ως είθισται – το θέμα των εκλογών, λέγοντας ότι θα γίνουν στην ώρα τους, παρά το γεγονός ότι η πρόταση δυσπιστίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αυτή την επιδίωξη, φούντωσε ακόμα περισσότερο τα εκλογικά σενάρια.

Σε αυτή την ατμόσφαιρα μία φράση που είπε η Ντόρα Μπακογιάννη στη Βουλή, απευθυνόμενη προς τον Αλέξη Τσίπρα όταν αυτός ζητούσε από το βήμα του Κοινοβουλίου εκλογές, ήρθε και σφράγισε το όλο κλίμα.

«Κύριε Τσίπρα, προσέξτε γιατί καμιά φορά τα αιτήματα γίνονται και αποδεκτά» είπε η πρώην υπουργός Εξωτερικών και συντονίστρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στης Ν.Δ., πυροδοτώντας ακόμα περισσότερο τη σεναριολογία.

Η σιωπή του Μαξίμου

Κάποιοι μάλιστα σπεύδουν να πουν ότι παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προκλήθηκε και μετά τη συζήτηση στη Βουλή να τοποθετηθεί γύρω από αυτό το θέμα, δεν το έπραξε. Η σιωπή του Μεγάρου Μαξίμου ερμηνεύεται από κάποιους ως μια κίνηση να παραμείνει ανοικτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, καθώς τα γεγονότα το επόμενο διάστημα μπορεί να είναι τόσο πιεστικά, που η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες να μοιάζει ως η μόνη λύση.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να κάνει στροφή προς την κανονικότητα, οι συνθήκες ωστόσο δεν τη βοηθάνε, καθώς ακόμα και το θέμα Φουρθιώτη δημιούργησε μια οσμή σκανδάλου, εμφανίζοντας μάλιστα τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού απολογούμενους για τα sms και τις φιλικές συνομιλίες που είχαν με τον υπόδικο παρουσιαστή.

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζονται θορυβημένα για τη συνολική εικόνα της κυβέρνησης, αλλά κυρίως από τις επιπτώσεις που θα έχει το θέμα της κακοκαιρίας στην κοινωνία, καθώς – όπως λένε πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. – ήδη εισπράττουν τη δυσφορία και την αντίδραση των πολιτών.

Νάρκη η ακρίβεια

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η δημοσκόπηση της Pulse έδειξε εξόφθαλμα τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την κακοδιαχείριση της πανδημίας, ενώ έστειλε ξεκάθαρα και μηνύματα δυσαρέσκειας για τη διαχείριση των συνεπειών της, αλλά και της ακρίβειας.

Η αγωνία των πολιτών για την ακρίβεια, τόσο στο ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, όσο και στα βασικά είδη κατανάλωσης είναι πλέον αισθητή σε καθημερινό επίπεδο.

Την ίδια στιγμή οι υπουργοί της κυβέρνησης βρίσκονται αντιμέτωποι με τη διογκούμενη πίεση από επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες ζητούν πιο δυναμική στήριξη της κυβέρνησης μπροστά στη λαίλαπα του πληθωρισμού και της ακρίβειας.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι αγρότες απειλούν ότι θα κατακλύσουν το κέντρο της Αθήνας με τα τρακτέρ τους, εάν η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν πάρουν απόφαση να τους στηρίξουν στα μεγάλα και πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει πλέον ο κλάδος τους.

Την ίδια ώρα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλλακάκης εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο να ανοίξουν τον κουμπαρά και να δώσουν οικονομική βοήθεια προς τις πληττόμενες οικονομικά ομάδες, με τη λογική ότι το δημόσιο χρέος είναι υψηλό και η χώρα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα και ως εκ τούτου «θέλει προσοχή, σύνεση και διορατικότητα, ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό».

Εν τω μεταξύ, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα της κυβέρνησης ότι η πανδημία βρίσκεται σε αποδρομή, η καθημερινότητα δείχνει άλλα πράγματα. Οι «σκληροί» δείκτες μένουν αμετακίνητοι και δυσκολεύουν τον σχεδιασμό για άμεση άρση των μέτρων.

Αυτή την εβδομάδα οι ειδικοί, πάντως, θα κληθούν να εξετάσουν τη δυνατότητα της «απελευθέρωσης» της διασκέδασης – να επιτρέπονται και οι όρθιοι πελάτες στα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα –, αλλά και την αύξηση των φιλάθλων στα γήπεδα, το ποσοστό των οποίων έχει παραμείνει στο 10% της χωρητικότητας των σταδίων.

Τα τελευταία μέτρα που θα αρθούν είναι η μάσκα και η τηλεργασία, καθώς, όπως αποδείχθηκε, η τελευταία μείωσε την εξάπλωση του κορωνοϊού στα ΜΜΜ. Φυσικά ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει ότι τα σχολεία – παρά το αφήγημα της Κεραμέως – αποτελούν μία μεγάλη εστία εξάπλωσης του ιού, αφού καθημερινά καταγράφονται πολλά κρούσματα στα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης, πάντως, τόνισε ότι «η πρόθεση είναι να αποκλιμακώνονται συνεχώς τα μέτρα και να μένουν τα απολύτως απαραίτητα».

Διαβάστε επίσης;

Παραμένει ως έχει ο εκλογικός νόμος

ΣΥΡΙΖΑ: Επενδύουν στην πόλωση με ΝΔ

Κορωνοϊός: Κακόγουστο αστείο το «τέλος της πανδημίας»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 15:51