search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 17:23
MENU CLOSE

Ανοίγει και πάλι η συζήτηση για την οπαδική βία – Ποιοι κρύβονται πίσω από τις λέσχες και ποιοι τους χρηματοδοτούν

07.02.2022 07:00
maximou-new

Στη σκιά της αποτρόπαιης δολοφονίας του 19χρονου Αλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη –όπου ακόμα αναζητούνται όλοι οι δράστες της υπόθεσης αυτής- θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού για τα θέματα της ομαδικής βίας.

Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκος, και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Το μεγάλο ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν τα κυβερνητικά στελέχη είναι πως λειτουργούν οι λέσχες –ποιες είναι νόμιμες και ποιες παράνομες – ποιος τις χρηματοδοτεί, εάν έχουν εμπλοκή, σχέση ή επαφές με την ακροδεξιά και αλλά στοιχεία τα οποία κατά καιρούς έχουν διαδραματίσει ρόλο στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Κυβερνητικές πηγές λένε ότι τις αμέσως επόμενες θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς – αθλητικές ομάδες, παράγοντες και οργανωμένοι οπαδοί– προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την εξυγίανση του χώρου.

Με δεδομένο μάλιστα ότι κάτι τέτοιο έχει γίνει και στο παρελθόν και παρ’ όλα αυτά σήμερα φτάσαμε στην εν ψυχρώ δολοφονία του 19χρονου φοιτητή το ζητούμενο είναι αν όσα αποφασιστούν θα τηρηθούν με επιμέλεια ενώ το κράτος θα συνεχίσει τους αυστηρούς ελέγχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, θα κινηθούν σε τρία επίπεδα:

Κατ’ αρχάς, θα διερευνηθεί η σύνδεση της χρηματοδότησης των ΠΑΕ με τον έλεγχο των Συνδέσμων Οργανωμένων Οπαδών. «Αν οι έλεγχοι αποδεικνύονται ανεπαρκείς ή αναποτελεσματικοί, η χρηματοδότηση θα μειώνεται», λένε κυβερνητικά στελέχη.

Επισημαίνουν επίσης πως θα εφαρμοστεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των αθλητικών συνδέσμων και την αναβάθμιση ποινών και κυρώσεων όπου απαιτείται και επιπλέον ότι θα εφαρμοστεί το Μνημόνιο που έχει υπογραφεί μεταξύ κυβέρνησης και UEFA και στο οποίο υπάρχουν ρυθμίσεις για θέματα οπαδικής βίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπάρχει νομικό πλαίσιο σχετικά με τα εγκλήματα που έχουν αθλητικό υπόβαθρο. Ο αναθεωρημένος Ποινικός Κώδικας αλλά και οι δύο νόμοι για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή.

Ειδικότερα, με τον ν. 4639/2019:

Η Αστυνομία μπορεί να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στους κατόχους εισιτηρίων κατά την έλευσή τους προς τις αθλητικές εγκαταστάσεις

Θεσπίστηκε η δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας, του υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο το οποίο χειρίζεται στέλεχος της Αστυνομίας

Επεκτάθηκαν τα τοπικά και χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο μη συνδεόμενους με κάποια αθλητική εκδήλωση (π.χ. «ραντεβού» οπαδών, επιθέσεις σε συνδέσμους κ.λπ.).

Ακόμα, με το ν. 4809/2021 επανήλθε το «ιδιώνυμο», δηλαδή η απαγόρευση αναστολής και μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια για εγκλήματα που αφορούν σε εκδηλώσεις αθλητικής βίας.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: «Ζητάμε εκλογές γιατί δεν πάει άλλο»

Δολοφονία Άλκη: Καταιγιστικές εξελίξεις – Ακόμη 2 συλλήψεις, συνολικά 9 οι συλληφθέντες

Ηλιόπουλος: «Σκοταδιστική απόφαση της κ. Κεραμέως η χρήση υλικού της “Ελληνικής Αγωγής”»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 17:22