search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 16:01
MENU CLOSE

Οι πιο διάσημοι αντιεμβολιαστές που έμειναν στην Ιστορία – Γιατροί, βιομήχανοι και… παπάδες (Photos/Video)

16.02.2022 13:03
emvolia

Η αντίθεση και η καχυποψία απέναντι στα εμβόλια, δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Άλλοι από άγνοια, άλλοι από δυσπιστία, άλλοι από φόβο, άλλοι από θρησκευτικές πεποιθήσεις και προκαταλήψεις, πολλοί ήταν οι άνθρωποι που αντιστάθηκαν στα εμβόλια, συνθέτοντας αυτό που ονομάζεται «αντί-εμβολιαστικό κίνημα».

Έτσι οι μάχες απέναντι στις ασθένειες που κάποτε μάστιζαν την ανθρωπότητα, δεν δόθηκαν μόνο στα ερευνητικά εργαστήρια, αλλά και μέσα στην κοινωνία των πολιτών, μέσω του δημόσιου διαλόγου.

Παρουσιάζουμε λοιπόν τους πλέον γνωστούς αντί-εμβολιαστές της ιστορίας.

  1. Μπέντζαμιν Μόουσλι (Benjamin Moseley)

Ο Μπέντζαμιν Μόουσλι ήταν Άγγλος γιατρός που σπούδασε στο Λονδίνο και το Παρίσι. Έζησε 16 χρόνια στο Κίνγκστον της Τζαμάικα, όπου μελέτησε ενδελεχώς τις φαρμακευτικές ιδιότητες του καφέ και της ζάχαρης, και έγραψε σχετικές διατριβές υποστηρίζοντας πως ο καφές θεράπευε τον βήχα, τους πονοκεφάλους, το άσθμα, τις πέτρες στα νεφρά, και την ποδάγρα. Στα τέλη του 18ου αιώνα, ο Μόουσλι έμεινε στην ιστορία ως φανατικός αντί-εμβολιαστής. Συγκεκριμένα το 1796, όταν ο Έντουαρντ Τζένερ επινόησε το πρώτο εμβόλιο στην ιστορία κατά της ευλογιάς που μάστιζε την ανθρωπότητα, ο Μπέντζαμιν Μόουσλι εξαπέλυσε ένα δριμύτατο κατηγορώ.

Καθώς το εμβόλιο δημιουργήθηκε χάρη στα κύτταρα αγελάδων, ο Μόουσλι έγραψε μύδρους διατυμπανίζοντας ότι το εμβόλιο μεταμόρφωνε τους ανθρώπους σε βοοειδή, και δημοσίευσε αναφορές για πιθανές μεταλλάξεις που μπορούσε μακροπρόθεσμα να υποστεί ο ανθρώπινος οργανισμός. Χρησιμοποίησε ακραίους όρους όπως: «αγελαδομανία» ή «σύφιλη των αγελάδων», θεωρώντας ότι οι εμβολιασμένες γυναίκες θα συνουσιάζονταν με ταύρους. Αυτό έδωσε έμπνευση στον γελοιογράφο Τζέιμς Γκιλρέι, ο οποίος το 1802, ζωγράφισε τον σκωπτικό πίνακα «αγελαδοσημάδι ή τα θαυμάσια αποτελέσματα του νέου εμβολιασμού».

  • Φέρντιναντ Σμιθ Στιούαρτ (Ferdinand Smyth Stuart)

Ο Σμιθ Στιούαρτ, εθεωρείτο γιατρός, αλλά ασπαζόταν την άποψη ότι τα εμβόλια περιέχουν κάτι το αφύσικο, κάτι μιαρό και τοξικό που μολύνει το ανθρώπινο σώμα. Δημοσίευσε μια ψευδή ιστορία για ένα αγόρι που μετά τον εμβολιασμό απέκτησε ζωώδη χαρακτηριστικά, και άρχισε να τρέχει στα τέσσερα σαν ζώο, μουγκανίζοντας σαν βόδι και επιτιθέμενο με κουτουλιές σαν ταύρος.

Προχώρησε μάλιστα στην έκδοση ενός φυλλαδίου το οποίο απέστειλε σαν διαμαρτυρία στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, με τον ειρωνικό τίτλο «30.000 δολάρια για την ευλογιά;». Αυτό το ποσό είχε δεχθεί ως επιβράβευση -επειδή εφηύρε το εμβόλιο- ο Έντουαρντ Τζένερ, από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Ο Σμιθ Στιούαρτ επιχείρησε να συνδέσει το θέμα του εμβολίου με τους προαιώνιους αντίπαλους της Αγγλίας, τους Γάλλους. Αυτό έγινε όταν ο Ναπολέων διέταξε να εμβολιαστεί ο γαλλικός στρατός.

Ο Στιούαρτ, έγραφε: «Πρέπει να υποταχθούμε στο Κακό, στον Βοναπάρτη ή στον εμβολιασμό; Όχι! Ποτέ! Δεν θα επιτρέψουμε να ταπεινώσουν την υπόληψή μας, την τιμή μας και την αρετή μας με μια τέτοια δουλοπρέπεια!»

  • Τζον Πίτκερν (John Pitkairn)

Ο Τζον Πίτκερν, ήταν ένας Αμερικανός βιομήχανος, ιδρυτής της εταιρείας «PPG Industries» στο Πίτσμπουργκ, της Πενσυλβάνια κι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των σύγχρονων βιομηχανιών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η αντίθεσή του στον εμβολιασμό άρχισε όταν το 1885, ο γιος του Ρέιμοντ, μετά από εμβόλιο παρουσίασε μια ιάσιμη λοίμωξη. Ο Πίτκερν, διέθεσε όλη την δύναμη και την περιουσία για το σκοπό αυτό, ιδρύοντας μαζί με τον Τσαρλς Χίγκινς τον «Αντί-εμβολιαστικό Σύνδεσμο της Αμερικής», και το 1911 κυκλοφόρησε ευρέως ένα φυλλάδιο με τίτλο «Η Πλάνη του Εμβολιασμού», αντιτιθέμενος στην υποχρεωτικότητα τού εμβολιασμού.

Αν και ήταν καπιταλιστής, έβλεπε στο θέμα του εμβολίου οικονομικά κίνητρα, και δήλωνε ότι: «Αποκηρύξαμε τη θρησκευτική τυραννία. Αποκηρύξαμε την πολιτική τυραννία. Θα υποταχθούμε τώρα στην ιατρική τυραννία;»

Ο Πίτκερν, διορίστηκε από τον κυβερνήτη της Πενσυλβάνια σε μια ειδική επιτροπή για τη διερεύνηση του εμβολιασμού. Παρόλα αυτά, δεν κατάφερε να αλλάξει τους νόμους. Μετά τον θάνατό του, το αντί-εμβολιαστικό του έργο ανέλαβαν οι γιοι του Χάρολντ και Ρέιμοντ, μέχρι το 1929, όταν ο «Αντί-εμβολιαστικός Σύνδεσμος της Αμερικής» διαλύθηκε.

  • Χένινγκ Τζέικομπσον (Ηanning Jacobson)

Ο Χένινγκ Τζέικομπσον, ήταν ιερωμένος και έζησε στα τέλη του 19ου αρχές του 20ού αιώνα, στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης. Στη Σουηδία, απ’ όπου καταγόταν, είχε άσχημη εμπειρία με τους νόμους για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Όταν έγινε πατέρας, αρνιόταν να εμβολιάσει τον γιο του, ισχυριζόμενος ότι ο οργανισμός του είχε αντιδράσει άσχημα σε προηγούμενους εμβολιασμούς. Το 1899, ενέσκηψε επιδημία ευλογιάς στην ευρύτερη περιοχή της Βοστώνης και το «Συμβούλιο Υγείας» του Κέιμπριτζ έδωσε εντολή για καθολικό εμβολιασμό των κατοίκων. Το 83% του πληθυσμού συμμορφώθηκε και εμβολιάστηκε, όχι όμως ο Τζέικομπσον.

Όταν του επιβλήθηκε πρόστιμο, αρνήθηκε να το πληρώσει. Πίστευε ότι θα τον προστάτευε ο Θεός και όχι το εμβόλιο. Το 1905, η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, αλλά ο Τζέικομπσον δεν δικαιώθηκε. Το Δικαστήριο με ψήφους 7 προς 2, έκρινε ότι κάθε πολιτεία των ΗΠΑ μπορούσε να επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των κατοίκων της. Η υπόθεση «Τζέικομπσον εναντίον Μασαχουσέτης» αποτέλεσε ορόσημο για τα δικαστικά χρονικά, κι έγινε μπούσουλας στην εκδίκαση μεταγενέστερων υποθέσεων.

  • Λόρα Λιτλ (Lora Little)

Η Λόρα Λιτλ, γεννήθηκε το 1856, σε μια ξύλινη καλύβα και ήταν ένθερμος οπαδός του εναλλακτικού τρόπου ζωής στη φύση, όπως τον είχε διατυπώσει ο παιδαγωγός Χένρι Ντέιβιντ Θορό στα βιβλίο του «Γουόλντεν». Η Λιτλ, ήταν «δασκάλα υγείας» και ταξίδευε δίνοντας διαλέξεις με θέμα την καλή διατροφή και την ευεξία. Το 1895, ο γιος της Κένεθ εμβολιάστηκε κατά της ευλογιάς, και την επόμενη χρονιά (1896) τελικά πέθανε από διφθερίτιδα. ΗΛιτλ είχε τη βεβαιότητα ότι αιτία θανάτου ήταν το εμβόλιο και δύο χρόνια αργότερα εξέδωσε το αντιεπιστημονικό περιοδικό «The Liberator», στο οποίο επαινούσε την υγιεινή διατροφή και την επαφή με τη φύση ως βασικούς παράγοντες πρόληψης και αποτροπής των ασθενειών. Το 1906, εξέδωσε ένα φυλλάδιο όπου ανέφερε 336 παιδιά-θύματα των εμβολίων, ανάμεσα στα οποία ήταν και ο γιος της. Το 1907, και το 1908, έκανε μεγάλη περιοδεία στη Μεγάλη Βρετανία δίνοντας διαλέξεις και προπαγανδίζοντας την καλή διατροφή και τη ζωή στη φύση. Το 1916, συνελήφθη «για υποκίνηση σε ανταρσία» στη Βόρεια Ντακότα, όταν πλησίασε στρατιώτες για να τους πείσει να αντισταθούν στους εμβολιασμούς.

  • Άντριου Γουέϊκφιλντ (Andrew Wakefield)

Ο Άντριου Γουέϊκφιλντ, ήταν Βρετανός γαστρεντερολόγος και θεωρείται ο «πατέρας» του σύγχρονου αντί-εμβολιαστικού κινήματος. Το 1998,  δημοσίευσε στο έγκριτο περιοδικό «The Lancet» μια αμφιλεγόμενη μελέτη, στην οποία διατείνονταν ότι τα εμβόλια κατά της ιλαράς, της ερυθράς και της παρωτίτιδας (MMR) μπορούσαν υπό κάποιες συνθήκες να δημιουργήσουν αυτισμό και νόσο του εντέρου στην οποία ο ίδιος έδωσε το όνομα «αυτιστική εντεροκολίτιδα».

Οι θεωρίες για το εμβόλιο MMR διαδόθηκαν ταχύτατα στα ΜΜΕ, πολλοί γονείς σταμάτησαν να εμβολιάζουν τα παιδιά τους κι έτσι ξέσπασε μεγάλη επιδημία ιλαράς στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Γουέϊκφιλντ παρουσίασε ανακριβή στοιχεία, και είχε χρηματοδοτηθεί από κάποιον δικηγόρο ο οποίος είχε αναλάβει ομαδικές αγωγές γονέων και αναζητούσε ενδείξεις εναντίον των κατασκευαστών του εμβολίου.

Τελικά το 2004, ο ερευνητής δημοσιογράφος Μπράιαν Ντιρ, αποκάλυψε ότι επρόκειτο για απάτη. Μετά το σούσουρο, το περιοδικό «The Lancet», το 2010, απέσυρε την έρευνα. Ο Γουέικφιλντ, πέρασε πειθαρχικό από τον Ιατρικό Σύλλογο της Αγγλίας, και τελικά του αφαιρέθηκε η άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος. Παρόλα αυτά, ο Γουέικφιλντ συνεχίζει την αντί-εμβολιαστική του δράση, επηρεάζοντας πολλούς συμπατριώτες του.

  • Τζόζεφ Μέρκολα (Joseph Merckola)

O Τζόζεφ Μέρκολα, είναι οστεοπαθητικός γιατρός και από τη δεκαετία του 1990, διαδίδει ατεκμηρίωτες θεωρίες. Ο ίδιος προωθεί βιταμίνες, συμπληρώματα διατροφής, και διάφορες εναλλακτικές θεραπείες, έχοντας περιουσία κοντά στα 100.000.000 δολάρια. Ο Μέρκολα υποστηρίζει ότι τα παιδιά κάνουν πολλά εμβόλια, και πως περισσότερη προστασία τους προσφέρει η βιταμίνη D απ’ ότι το αντιγριπικό εμβόλιο. Τον Φεβρουάριο του 2021, σε άρθρο του έγραψε πως τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι «ιατρική απάτη», αφού «δεν αποτρέπουν ούτε τις λοιμώξεις, ούτε παρέχουν ανοσία, ούτε σταματούν τη μετάδοση της νόσου, παρά μόνον αλλάζουν τον γενετικό μας κώδικα».

Ο Μέρκολα, με 1,7 εκατομμύρια ακολούθους στα ηλεκτρονικά μέσα, θεωρείται από την εφημερίδα New York Times «ο μεγαλύτερος διασπορέας παραπληροφόρησης, όσον αφορά τον κορωνοϊό». Τον Σεπτέμβριο του 2021, το Youtube έκλεισε το κανάλι του.   

Διαβάστε επίσης    

Πάτρα: Τον είχαν ανασφάλιστο, προσπάθησε να αποφύγει έλεγχο του ΕΦΚΑ και σκοτώθηκε (Video)

Καιρός σήμερα: Επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα (Videos)

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 16:01