search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:53
MENU CLOSE

«Τhe Guardian»: Ρεκόρ επαναλαμβανόμενων συνδρομών για το περιεχόμενο στο ίντερνετ (Photos)

17.02.2022 12:51
guardian new

Είδηση αποτελεί για τον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ το γεγονός ότι η βρετανική- εμβληματική- εφημερίδα «The Guardian» έχει πλέον ένα εκατομμύριο ανθρώπους οι οποίοι πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό περιεχόμενο της σε επαναλαμβανόμενη βάση.

Ακριβώς πριν από τρία χρόνια ο αριθμός των επαναλαμβανόμενων συνδρομών ήταν λίγο πάνω από το μισό (534.000).

Γιατί έχει σημασία; Είναι ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα για μια επιχείρηση ΜΜΕ που δεν έχει paywall (ιστοδιόδια κατά την ελληνική απόδοση) στο περιεχόμενο της, δηλαδή το σύστημα εκείνο που επιτρέπει στον χρήστη του διαδικτύου να διαβάσει μέχρι ενός σημείου περιεχόμενο (έκταση συνήθως δύο παραγράφων) και κατόπιν ο αναγνώστης να πρέπει να πληρώσει για να «ξεκλειδώσει» και να διαβάσει το υπόλοιπο κείμενο.

Ο «Guardian» έχει αναπτύξει ένα υποστηρικτικό μοντέλο με το οποίο οι αναγνώστες είτε μπορούν να κάνουν συνδρομή στην εφαρμογή του ή να συνεισφέρουν οικονομικά με ό,τι ποσό θέλουν.

Ένας συνδρομητής ανα δύο λεπτά

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έκαναν εγγραφή στην εφαρμογή έναντι συνδρομής ή επέλεξαν να συνεισφέρουν οικονομικά με ποσό που επιθυμούν.

Εκείνοι που κάνουν εφάπαξ οικονομική ενίσχυση δεν προσμετρώνται στο ένα εκατομμύριο συνδρομητών.

Στην είδηση υπάρχει η «μεγάλη εικόνα». Ποια είναι αυτή; Περίπου οι μισοί από τους συνδρομητές που πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση στο ντίτζιταλ περιεχόμενο της βρετανική εφημερίδας είναι εκτός Ηνωμένου Βασιλείου και τουλάχιστον 220.000 συνδρομητές βρίσκονται στη Βόρειο Αμερική.

Ο «Guardian» το 2011 πρόσθεσε αμερικανική έκδοση και το 2013 έκανε την είσοδο του στην Αυστραλία με περιεχόμενο προσαρμοσμένο στα ενδιαφέροντα των Αυστραλών αναγνωστών/ σέρφερ του ίντερνετ.

Συνολικά πάνω από 1,6 εκατ. άνθρωποι πληρώνουν για να διαβάσουν τον «Guardian». Ένα εκατομμύριο από αυτούς είναι συνδρομητές σε τακτική βάση, περισσότεροι από 100.000 κάνουν συνδρομές για την έντυπη έκδοση και άλλο μισό εκατομμύριο κάνουν εφάπαξ δωρεές!

Σε άρθρο- σημείωμα  για τα 200 χρόνια αδιάλειπτης έκδοσης της εφημερίδας (εκδόθηκε το 1821 στο Μάντσεστερ) , η διευθύντρια της «Τhe Guardian», Κάθριν Βάινερ, ανέφερε ότι κάθε δύο λεπτά ο περίβλεπτος δημοσιογραφικός οργανισμός κερδίζει έναν υποστηρικτή-συνδρομητή.

Στρατηγικό σχέδιο και βασικές αρχές

Αυτά βέβαια δεν γίνεται τυχαία, ούτε ως δια μαγείας. Η βρετανική εφημερίδα δρέπει καρπούς από μία σπορά που είχε αρχίσει πρίν από μερικά χρόνια.

Ο βρετανικός δημοσιογραφικός οργανισμός βαδίζει βάσει στρατηγικού σχεδιασμού που ξεκίνησε πριν από τουλάχιστον μια τριετία- τετραετία.

Τον Ιούνιο του 2019 στη Σύνοδο Κορυφής Εκδοτών (GEN SUMMIT) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και συμμετείχαν περι τους 700 εκδότες και διευθυντικά στελέχη ΜΜΕ από όλο τον κόσμο, η Κάθριν Βάινερ, η διευθύντρια της «The Guardian» (η πρώτη γυναίκα διευθύντρια στα 201 χρόνια ιστορίας της εφημερίδας) σε ένα συγκλονιστικό μάστερκλας είχε δώσει το πλαίσιο.

Η κ. Βάινερ αναφέρθηκε στις βασικές αρχές, στις οποίες στηρίζεται η εφημερίδα Guardian ώστε να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία και ο πλουραλισμός σε απόψεις, ιδέες και περιεχόμενο. «Η ανάπτυξη ιδεών και οι διαφορετικές απόψεις αλλά και η καλή συνεργασία με τους αναγνώστες, αποτελούν κάποιες από τις αρχές του Guardian.

Η δημοσιογραφία πρέπει να έχει ουσία και νόημα. Το κοινό χρειάζεται διαφάνεια και φαντασία, αξιόπιστες και χρήσιμες ειδήσεις και ελπιδοφόρες ιδέες».

Η κ. Βάινερ έκανε επίσης λόγο για την αναγκαιότητα οι ρεπόρτερ να δουλεύουν εκτός των γραφείων τους. «Πολλές ιστορίες χρειάζονται κάλυψη. Χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερες. Βγείτε από τα γραφεία σας, ακόμη και αν αυτό απαιτεί παραπάνω πηγές», είπε.

Η ποιότητα φέρνει κέρδη

«Αν εμείς θέλουμε να απευθυνόμαστε σε όλο και περισσότερους ανθρώπους, θα πρέπει οι αίθουσες σύνταξής μας, να διακρίνονται από πολυπολιτισμικότητα και ποικιλομορφία. Θα έπρεπε να έχουμε περισσότερες γυναίκες και μάλιστα γυναίκες με διαφορετικό υπόβαθρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε επίσης μια  αρχή να είμαστε οικονομικά βιώσιμοι. Η εφημερίδα σημείωσε αύξηση της κυκλοφορίας της αφού έλαβε την απόφαση να μειώσει την παραγωγή κατά ένα τρίτο για να επικεντρωθεί στην ποιότητα».

Είχε υπογράμμισε δε ότι, έπειτα από έρευνες αναγνωσιμότητας, αξία έχει η επιστροφή στα «βασικά», τα θεμελιώδη. «Όχι άλλο άποψη, απλώς ρεπορτάζ. Όχι άλλο βίντεο, αλλά ταινίες τεκμηρίωσης».

Μάλιστα η Βάινερ είχε πει ολοκληρώνοντας το μάστερκλας: «Στόχος μας είναι να οικοδομηθούν τα θεμέλια για έναν «Guardian» που θα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τις προκλήσεις της εποχής μας». Και απ’ ότι φαίνεται, στον «Guardian» είναι εύστοχοι.

Διαβάστε επίσης

Ιστορίες προσφύγων ξεδιπλώνονται στην εκπομπή «Mega Stories» (Video/Photo)

Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Νερούτσος

Michiaki Takahashi: Το Google Doodle τιμά τον Ιάπωνα γιατρό που «νίκησε» την ανεμοβλογιά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:51