search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 00:08
MENU CLOSE

Εισβολή στην Ουκρανία – Politico: O Πούτιν θέλει να ξαναφέρει στην εξουσία τον Γιανουκόβιτς

24.02.2022 18:04
yann

Ένα σκέλος του σχεδιασμού του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σε σχέση με την Ουκρανία είναι να επαναφέρει στην εξουσία τον φιλορώσο πολιτικό Γιανουκόβιτς καθώς και άλλα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του, που ζουν σήμερα στη Ρωσία, αντικαθιστώντας τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Politico, ο νυν ηγέτης της Ουκρανίας καθώς και άλλα κυβερνητικά στελέχη, πρόκειται να περάσουν από δίκη, για τις διαδηλώσεις της πλατείας Μαϊντάν το 2013.

Δυτικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η ευρείας κλίμακας επιχείρηση είναι ενδεικτική μιας επιθυμίας για κατάληψη «ενός πολύ μεγάλου τμήματος της Ουκρανίας» και πιθανότατα ο Πούτιν να στείλει και χερσαίες δυνάμεις στο Κίεβο, για να πετύχει τον στόχο του.

Ένα σενάριο που κυκλοφορεί μεταξύ παρατηρητών των εξελίξεων, είναι ότι ο Πούτιν θα επιδιώξει να επαναφέρει στην εξουσία τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος εκδιώχθηκε από τη χώρα πριν από οκτώ χρόνια, εν μέσω σφοδρών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μετά την απόφασή του να ακυρώσει τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ.

Στα τέλη Νοεμβρίου του 2013, η τότε ηγεσία της Ουκρανίας αποφάσισε, υπό την προεδρία του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, να αποχωρήσει από τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενδυναμώνοντας τους δεσμούς με τη Μόσχα. Η απόφαση αυτή πυροδότησε άμεσα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, οι οποίες εξελίχθηκαν σε κίνημα.

Οι διαδηλώσεις πήραν μεγάλες διαστάσεις εναντίον της διεφθαρμένης, αυταρχικής και φιλορωσικής ηγεσίας της χώρας, η οποία τελικά ανατράπηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, αποχωρώντας για τη Ρωσία. Μερικές ημέρες πριν, από τις 18 έως τις 23 Φεβρουαρίου, τα επεισόδια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κλιμακώθηκαν και οδήγησαν στον θάνατο 127 ανθρώπων στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο.

Διαβάστε επίσης:

Εισβολή στην Ουκρανία: Καταφύγια για τους αμάχους οι σταθμοί του μετρό σε Κίεβο και Χάρκοβο

Ίσες αποστάσεις Σρέντερ για εισβολή στην Ουκρανία – «Έγιναν λάθη και από τις δύο πλευρές»

Εισβολή στην Ουκρανία: Καταστράφηκαν οι εγκαταστάσεις πυρηνικών αποβλήτων του Τσερνόμπιλ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 00:03