search
ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 00:23
MENU CLOSE

Έτοιμος ο Πούτιν να στείλει αντιπροσωπεία στο Μινσκ

25.02.2022 16:30
PUTIN_NEW

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ανταποκρινόμενος στην πρόταση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι έτοιμος να στείλει αντιπροσωπεία στο Μινσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Σε απάντηση της πρότασης (του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ) Ζελένσκι, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να στείλει στο Μινσκ ρωσική αντιπροσωπεία σε επίπεδο εκπροσώπων του υπουργείου Άμυνας , του υπουργείου Εξωτερικών και της διεύθυνσης της προεδρίας για συνομιλίες με την ουκρανική αντιπροσωπεία» δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας. Ευθύς εξαρχής ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έλεγε ότι στόχος της επιχείρησης είναι να βοηθηθούν οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ και μέσω της αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης. Και αυτό στην πραγματικότητα είναι το αναπόσπαστο συστατικό του καθεστώτος ουδετερότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Λουκασένκο σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ρώσο πρόεδρο τον διαβεβαίωσε ότι το Μινσκ θα είναι έτοιμο να δημιουργήσει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τις συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Λαβρόφ: Να καταθέσουν τα όπλα

Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες με το Κίεβο ανά πάσα στιγμή αφού καταθέσουν τα όπλα οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τον πρώτο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Σεργκέι Περεσάντα και τον υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ Βλαντισλάβ Ντεϊνέγκο.

«Για συνομιλίες είμαστε έτοιμοι οποιαδήποτε στιγμή, μόλις οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ανταποκριθούν στην έκκληση του προέδρου μας, σταματήσουν την αντίσταση και καταθέσουν τα όπλα», δήλωσε ο Λαβρόφ προσθέτοντας ότι «κανείς δεν ετοιμάζεται να τους επιτεθεί, κανείς δεν ετοιμάζεται να τις καταπιέσει, ας επιστρέψουν στις οικογένειες τους, και ας δώσουμε μαζί στον ουκρανικό λαό την δυνατότητα να επιλέξει μόνος του την τύχη του».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης ότι «η Ρωσία θα εξασφαλίσει την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας» και ότι είναι υπέρ του να επιλέξει ελεύθερα το μέλλον του.

Ο Πούτιν λέει στον Σι ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να πραγματοποιήσει υψηλόβαθμες συζητήσεις με την Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία σήμερα, ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να πραγματοποιήσει υψηλόβαθμες συνομιλίες με την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Κίνα αρνήθηκε να χαρακτηρίσει «εισβολή» τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ή να επικρίνει τη Μόσχα παρά την κλιμάκωση των επιθέσεων από τον ρωσικό στρατό.

Ο Πούτιν δήλωσε στο Σι ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εδώ και καιρό αγνοούν τις νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, έχουν κατ’ επανάληψη υπαναχωρήσει στις δεσμεύσεις τους και συνεχίζουν να προωθούνται ανατολικά, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα στρατηγικά θεμέλια της Ρωσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να πραγματοποιήσει υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, δήλωσε ο Πούτιν σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Η Κίνα έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει την επίλυση της κρίσης μέσω διαλόγου.

Η Κίνα στηρίζει τη Ρωσία και την Ουκρανία στην επίλυση του θέματος μέσω διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Σι στον Πούτιν, σύμφωνα με το υπουργείο.

Ο Σι κάλεσε επίσης όλες τις πλευρές να εγκαταλείψουν τη λογική του Ψυχρού Πολέμου, να σεβαστούν τις νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των χωρών και να σχηματίσουν έναν ισορροπημένο, αποτελεσματικό και βιώσιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό ασφάλειας μέσω διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Ο Σι δήλωσε ότι η Κίνα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Ειρήνη στην Ουκρανία ζητούν οι Ταλιμπάν

Ουκρανία: Παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία Πούτιν και Λαβρόφ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ζελένσκι καλεί Πούτιν για διαπραγματεύσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 00:21