search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:57
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσική βότκα on the rocks

03.03.2022 15:27
vodka1

Ευρωπαϊκές αλυσίδες λιανικού εμπορίου αρχίζουν να λένε «nyet» στη ρωσική βότκα, σε μία κίνηση που έχει περισσότερο συμβολική παρά οικονομική σημασία, αλλά είναι ενδεικτική των τάσεων που υπάρχουν στην ευρωπαϊκή αγορά, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Θέλουν, λένε, να δείξουν την αποστροφή τους στην πολιτική του Βλαντίμιρ Πούτιν, παρόλο που για πολλούς ευρωπαίους η ρωσική βότκα είναι η καλύτερη της κατηγορίας της.

Οι πρώτοι που έσπευσαν να … χύσουν την ρωσική βότκα στον νεροχύτη είναι οι Φινλανδοί και οι Σουηδοί. Έχουν έναν λόγο παραπάνω, αφού οι ίδιοι παράγουν βότκα και ελπίζουν ότι τα δικά τους προϊόντα θα γεμίσουν τα κενά που θα μείνουν στα ράφια των σούπερ- μάρκετ από την απαγόρευση στη ρωσική βότκα. Το παράδειγμα Φινλανδών και Σουηδών ακολούθησαν ήδη οι Νορβηγοί.

Οι μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής στις τρεις χώρες της Βαλτικής, μεταξύ των οποίων οι Top και Elvi στη Λετονία, οι Coop και Rimi στην Εσθονία και οι Norfa και Maxima στην Λιθουανία, έκαναν ένα βήμα παραπέρα. Όχι μόνο απαγόρευσαν την ρωσική βότκα, αλλά το σύνολο των προϊόντων λιανικής που εισήγαγαν από την Ρωσία.

Ένα ιστορικό ποτοπωλείο στη Ρώμη, το  Bernabei, ανακοίνωσε ότι σταματά τις πωλήσεις όλων των ρωσικών ποτών. Στη Βρετανία η αλυσίδα Nightcap, που έχει μια σειρά από μπαρ, ανακοίνωσε ότι μποϋκοτάρει την ρωσική βότκα.

Η ρωσική βότκα στα βράχια ή μια τρύπα στο νερό;

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Στην ουσία τίποτα! Γιατί απλά η Ρωσία δεν έχει μονοπώλιο στη βότκα. Το συγκεκριμένο ποτό παράγεται επίσης στην Πολωνία, την Σουηδία και την Φινλανδία, όπου έχει εξασφαλίσει και την σηματοδότηση ΠΟΠ. Αρκετές γνωστές μάρκες, όπως η Smirnoff και η  Żubrówka παράγονται πλέον εκτός Ρωσίας. Το 2020 η Σουηδία και η Γαλλία ήταν οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς βότκας, ενώ οι ρωσικές εξαγωγές αντιστοιχούσαν μόλις στο 8,3% της διεθνούς παραγωγής.

«Κάτι που δεν ξέρουν αρκετοί είναι ότι η ΕΕ έχει πλούσια παράδοση στην παραγωγή βότκας», δήλωσε εκπρόσωπος της spirits EUROPE, που εκπροσωπεί  11 μεγάλες εταιρίες παραγωγής οινοπνευματοδών στην ΕΕ.

Η Βρετανία, η Γερμανία και η Λετονία είναι οι τρεις μεγαλύτεροι εισαγωγείς ρωσικής βότκας, συνολικής αξίας 50,2 εκατομμυρίων δολαρίων. Αν λάβουμε υπόψη ότι η αξία της βότκας που καταναλώθηκε από τους Ευρωπαίους πολίτες το 2020 ήταν 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια, τότε καταλαβαίνουμε ότι το μποϊκοτάζ στη ρωσική βότκα είναι … μια τρύπα στο νερό.

Στην εποχή του Ιβάν του Τρομερού από τις πωλήσεις βότκας η Ρωσία εξασφάλιζε το ένα τρίτο του συνόλου των εσόδων της. Οι εποχές άλλαξαν, αρκετή βότκα έρρευσε στα ποτήρια των Ευρωπαίων έκτοτε και πλέον το μποϊκοτάζ της ρωσικής βότκας ακούγεται σαν απόηχος μιας υστερίας.

Διαβάστε επίσης:

Η ώρα που καίγεται το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο – Το Βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις Μόσχας – Κιέβου

Ποιος είναι ο Αλεξέι Μορντάσοφ: Ο γιος του μυλωνά, που βρίσκεται στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42