search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 14:49
MENU CLOSE

Λαγανάκια ατομικά με νιφάδες αλατιού, ελιές και δεντρολίβανο

05.03.2022 06:00
laganakia_new

Μια κλασσική αλλά αγαπημένη συνταγή για την σπιτική λαγάνα της Καθαράς Δευτέρας, με νιφάδες αλατιού, μαύρες ελιές και αρωματικό δεντρολίβανο. Τα λαγανάκια ετοιμάζονται εύκολα σε ατομικές μερίδες για να τα προσφέρετε στους αγαπημένους σας, διευκολύνοντάς σας έτσι και στη μεταφορά τους.

Υλικά για τη συνταγή

  • 500 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
  • 50 γραμμάρια αλεύρι καλαμποκιού + λίγο επιπλέον για τον πάγκο
  • 14 γραμμάρια ξηρή μαγιά
  • 350 ml νερό χλιαρό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Για το πασπάλισμα
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Νιφάδες αλατιού
  • Μερικές ελιές, χωρίς κουκούτσι
  • Ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
  • Σουσάμι (κλασσική)

Εκτέλεση

Αρχικά σε ένα μπολ βάλτε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατέψτε καλά να διαλυθούν, σκεπάστε και αφήστε στην άκρη για 10-15 λεπτά μέχρι να αφρίσει και να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Εάν δεν δημιουργηθούν μικρές φουσκάλες στην επιφάνεια, πετάξτε τη μαγιά και ξανακάντε τη διαδικασία με άλλη. Συνεχίστε ρίχνοντας στο μπολ τα δύο είδη αλευριών, το αλάτι και το λάδι και ζυμώστε με τα χέρια σας καλά ή με το μίξερ για τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη. Λαδώστε ελαφρά το μπολ, βάλτε το ζυμάρι, σκεπάστε το με μια μεμβράνη και αφήστε το να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Μόλις είναι έτοιμο, πασπαλίστε τον πάγκο με λίγο αλεύρι επιπλέον και χωρίστε τη ζύμη σε μπαλάκια των 60 γραμμαρίων περίπου. Απλώστε το κάθε κομμάτι, αραιά μεταξύ του, σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και με τα δάχτυλά σας ανοίξτε σε δίσκους πάχους 1 εκατοστού. Πασπαλίστε με λίγο ελαιόλαδο, με τις νιφάδες αλατιού, τις ελιές και το δεντρολίβανο (ή εναλλακτικά με σουσάμι) και περιμένετε άλλα 20-30 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν ελαφρά.

Εν τω μεταξύ προθερμάνετε το φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Μόλις φουσκώσουν, βρέξτε τα δάχτυλά σας με λίγο νερό και βυθίστε τα στις λαγάνες για να πάρουν τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα. Ψήστε τα λαγανάκια για 15 περίπου λεπτά, προσέχοντας να μην σκουρύνουν πολύ.

Διαβάστε επίσης:

Σοκολατένιος κορμός με χαλβά του μπακάλη

Παραδοσιακά τυροπιτάρια Εύβοιας

Γλυκιά γαλατόπιτα με φύλλα σε σχήμα τριαντάφυλλων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 14:47