search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:06
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σταμάτησε η εκκένωση της Μαριούπολης

05.03.2022 13:54
konvoi-marioupoli76-new
Photo: ΕΡΤ

Μόνο στα λόγια έμεινε όπως φαίνεται η συμφωνία για κατάπαυση πυρός στη Μαριούπολη αφού σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές της πόλης, δεν μπόρεσε να εξασφαλιστεί ασφαλής ανθρωπιστικός διάδρομος διαφυγής για τους αμάχους διότι τα ρωσικά στρατεύματα συνέχιζαν τους βομβαρδισμούς.

Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης, Σεργκέι Ορλόφ δήλωσε στο BBC News: «Στην αρχή οι δικοί μας είπαν ότι οι βομβαρδισμοί σταμάτησαν για λίγο, αλλά μετά συνεχίζονται και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν σκληρό πυροβολικό και ρουκέτες για να βομβαρδίσουν τη Μαριούπολη. Ο κόσμος είναι πολύ φοβισμένος».

Ο Ορλόφ είπε ότι οι αρχές στην πόλη έλαβαν πληροφορίες ότι διεξάγονται μάχες «στον δρόμο προς τη Ζαπορίζια», καθιστώντας την επικίνδυνη. «Κατανοούμε ότι [η κατάπαυση του πυρός] δεν ήταν αληθινή από τη ρωσική πλευρά και συνεχίζουν να καταστρέφουν τη Μαριούπολη. Αποφασίσαμε να μεταφέρουμε τους πολίτες μας πίσω γιατί δεν είναι ασφαλές να είσαι στους δρόμους». Είπε ότι ο βομβαρδισμός της πόλης και οι μάχες στο δρόμο προς τη Ζαπορίζια καθιστούν «αδύνατη την εκκένωση των ανθρώπων».

Η ουκρανική κυβέρνηση είχε πει αρχικά ότι το σχέδιο ήταν να απομακρυνθούν περίπου 200.000 άνθρωποι από τη Μαριούπολη και 15.000 από τη Βολνοβάκα, και ο Ερυθρός Σταυρός ήταν ο εγγυητής της κατάπαυσης του πυρός η οποία θα διαρκούσε έως τις 16:00 ώρα Ελλάδος.

Στο μεταξύ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε με τον Λευκορώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Μακέι σχέδια για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία, από τους οποίους θα μπορέσουν να φύγουν από τη χώρα οι αλλοδαποί, μετέδωσε το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πάντως, λίγο πριν την ανακοίνωση της ολιγόωρης εκεχειρίας, οι ρώσοι συνέχιζαν να βομβαρδίζουν τη Μαριούπολη.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίθεση με πυροβολισμούς σε συνεργείο του Sky News (Video)

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ο Πούτιν έχει αφήσει το πιστόλι πάνω στο τραπέζι» (Video)

Ουκρανία: Ζητούνται μισθοφόροι, με πείρα – Προσφέρεται καλή αμοιβή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01