search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 08:11
MENU CLOSE

Οι Ρώσοι σφυροκοπούν ουκρανικές πόλεις και πολιορκούν το Κίεβο (Photos/Videos)

11.03.2022 10:51
ukraine 3 new

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε μια υψηλής ακρίβειας, μεγάλου βεληνεκούς επίθεση εναντίον δύο στρατιωτικών αεροπορικών βάσεων στις πόλεις Λουτσκ και Ιβάνο-Φρανκίβσκ στην Ουκρανία και τις κατέστησε μη επιχειρησιακές, ανακοίνωσε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας. Ταυτόχρονα ο ρωσικός στρατός βρίσκεται ελάχιστα χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει περισσότερες από 3.210 στρατιωτικές υποδομές και εξοπλισμό της Ουκρανίας.

Νωρίτερα ο Κονασένκοφ είχε επισημάνει ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν την ουκρανική πόλη Βολνοβάχα που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης, μια πόλη-λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα που πολιορκείται εδώ και ημέρες από τον ρωσικό στρατό.

Η Βολνοβάχα θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς αποτελεί τη βόρεια πύλη εισόδου προς τη Μαριούπολη.

Εξάλλου το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, μετέδωσε ότι περίπου 222.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την Ουκρανία προς τη Ρωσία και τις δύο αποσχισθείσας επαρχίες στην ανατολική Ουκρανία, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Εξω απο το Κίεβο

Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να περικυκλώσει διάφορες ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στην Ουάσινγκτον.

Σε «Χάρκοβο, Τσερνιγκίβ, Μαριούπολη – βλέπουμε προσπάθειες να περικυκλωθούν», είπε ο αξιωματούχος χθες Πέμπτη το βράδυ.

«Παρόμοιες κινήσεων παρατηρούνται γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, με πολλές γραμμές προώθησης των ρωσικών στρατευμάτων», όπως πρόσθεσε.

«Ο ρωσικός στρατός προέλασε περίπου 5 χιλιόμετρα τις προηγούμενες 24 ώρες, όπως υπολόγισε. Έχει επομένως αποκτήσει κάποια ορμή», πάντως όχι πολλή, σύμφωνα με τον ίδιο.

Διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο έχει ισχυρή άμυνα.

Παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή πότε ο ρωσικός στρατός θα εισβάλει στο Κίεβο. Σε ορισμένα σημεία, οι μονάδες του βρίσκονται μόλις 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, αναγνώρισε.

H Ουκρανία ελπίζει σε «ανθρωπιστικό διάδρομο» στη Μαριούπολη

Η Ουκρανία ελπίζει στο άνοιγμα σήμερα με επιτυχία “ανθρωπιστικού διαδρόμου” για να μπορέσουν άμαχοι να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Για περισσότερο από μια εβδομάδα, οι περισσότεροι από 400.000 κάτοικοι αυτής της στρατηγικής σημασίας πόλης προσπαθούν να επιβιώσουν δεχόμενοι πυρά και χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ έχουν αποτύχει επανειλημμένες προσπάθειες για την επίτευξη τοπικής κατάπαυσης του πυρός και την ασφαλή έξοδό τους από την πόλη.

Ελπίζουμε ότι σήμερα θα λειτουργήσει“, δήλωσε η Βερεστσούκ σε τηλεοπτικά δίκτυα, σημειώνοντας ότι ελπίζει πως και άλλοι “ανθρωπιστικοί διάδρομοι” θα ανοίξουν σήμερα στη χώρα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει “ανθρωπιστικούς διαδρόμους” από το Κίεβο, την Σούμι, την Χάρκιβ (Χάρκοβο), την Μαριούπολη και την Τσερνίχιβ.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για την αποτυχία να δημιουργηθούν “ανθρωπιστικοί διάδρομοι” και αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους. Η Μόσχα χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία “ειδική επιχείρηση” που έχει στόχο τον αφοπλισμό της Ουκρανίας και την εκδίωξη ηγετών τους οποίους χαρακτηρίζει νεοναζί.

Ρώσικη ρουκέτα ξεκληρίζει οικογένεια

Ρωσική ρουκέτα έπληξε χωριό στη δυτική Ουκρανία ξεκληρίζοντας μια οικογένεια που είχε διαφύγει εκεί από το Κίεβο για αν είναι πιο ασφαλής... Η ρουκέτα άφησε πίσω 11 νεκρούς, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σκοτώθηκαν μητέρα, κόρες, ανιψιές κλπ. και επιβίωσαν μόνο ο πατέρας και η γάτα του.

Διαβάστε επίσης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 30 άμαχοι νεκροί στις περιοχές των αυτονομιστών (Videos)

Μαριούπολη: Δεν υπήρξε αεροπορική επιδρομή στο νοσοκομείο λέει η Μόσχα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Με οπλοπολυβόλο ο θρύλος του μπάσκετ, Σάσα Βολκόφ (Photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 08:11