search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 09:10
MENU CLOSE

Σφυροκόπημα σε Μητσοτάκη για ενέργεια και ακρίβεια – Πρόταση Τσίπρα για επανασχεδιασμό της ενεργειακής στρατηγικής

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2220
10/3/2022
11.03.2022 06:00
TSIPRAS_NEW

Ανεβάζει τους τόνους στην αντιπολιτευτική κριτική του προς την κυβέρνηση για το θέμα της ενέργειας ο ΣΥΡΙΖΑ με βασικό στόχο να την εμποδίσει «να κρυφτεί» πίσω από τον πόλεμο.

Από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν την τακτική να επικεντρώνει στους εξωγενείς παράγοντες πρώτα στην πανδημία και τώρα στον πόλεμο, όμως σε ό,τι αφορά την ενέργεια και την ακρίβεια ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει καθημερινά ότι η εκτόξευση των τιμών σε καταναλωτικά αγαθά και ενέργεια δεν είναι τωρινό ζήτημα, αλλά ζήτημα του τελευταίου εξαμήνου, για το οποίο η κυβέρνηση μάλιστα καθησύχαζε – το φθινόπωρο – ότι δεν έχει διάρκεια αλλά θα έληγε σε μερικούς μήνες.

Εν ολίγοις, από την αξιωματική αντιπολίτευση στόχος είναι να καταδειχθούν πολύ συγκεκριμένες ευθύνες για το γεγονός ότι όλους αυτούς τους μήνες η κυβέρνηση δεν είχε κανέναν σχεδιασμό για την κρίση ακρίβειας, και πορεύτηκε με μόνο πλάνο, όπως την κατηγορούν, τη στήριξη στο καρτέλ της ενέργειας και στις εταιρείες του φυσικού αερίου, αδιαφορώντας για την ελάφρυνση των νοικοκυριών.

Με γνώμονα λοιπόν την τακτική Μητσοτάκη να αποδίδει τις κρίσεις στους εξωγενείς παράγοντες δικαιολογούμενος για όσα δεν έπραξε, τις τελευταίες μέρες από την αξιωματική αντιπολίτευση του απευθύνουν τον χαρακτηρισμό «πρωθυπουργός της δικαιολογίας».

Χτες, με αφορμή την επιστολή Μητσοτάκη στην Κομισιόν, όπου πρότεινε πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, και τα όσα είπε για τα θέματα αυτά κατά την τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. αντέδρασε έντονα καταλογίζοντάς του «θράσος» για το γεγονός ότι παρουσίασε πρόταση προς την Κομισιόν «κατόπιν εορτής», καθώς η Επιτροπή είχε δημοσιοποιήσει τη δική της πρόταση, κι ενώ εδώ και έξι μήνες απορρίπτει και αγνοεί τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που κινούνται στην κατεύθυνση του σχεδίου της Κομισιόν, που επιτρέπει παρεμβάσεις στην τιμολογιακή πολιτική της ενέργειας.

«Θέλει απίστευτο θράσος να μιλά κατόπιν εορτής για πλαφόν στα κέρδη στην ενέργεια, μετά και τη σχετική πρόταση της Κομισιόν στην κατεύθυνση που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτός που τόσον καιρό το αρνείται και έχει επιτρέψει το όργιο αισχροκέρδειας στα καρτέλ, κάνοντας την Ελλάδα αρνητική πρωταθλήτρια Ευρώπης στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος» σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας με δήλωσή του on camera επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι είναι πρωθυπουργός «περιορισμένης ευθύνης» και πρωθυπουργός της δικαιολογίας, αλλά και πως κάνει τον ανήξερο και την ώρα που «η Κομισιόν προτρέπει τα κράτη – μέλη να βάλουν διατίμηση, μέχρι και να κρατικοποιήσουν υποδομές αν χρειαστεί», ο κ. Μητσοτάκης «στέλνει δήθεν επιστολές και υπόσχεται νέα μέτρα στήριξης».

Προτάσεις

Επιπλέον:

1. Επισήμανε τα σημεία στα οποία η κυβέρνηση ακολούθησε «καταστροφικές επιλογές» που αφήνουν την κοινωνία, την οικονομία και τους πολίτες «έρμαιο της κρίσης», όπως:

  • η βίαιη απολιγνιτοποίηση, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των ηλεκτρικών δικτύων, η δέσμευση του ηλεκτρικού μίγματος στο εισαγόμενο φυσικό αέριο,
  • η απουσία ελέγχων στην αγορά, η ανοχή στις εναρμονισμένες πρακτικές και στην αισχροκέρδεια των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών, η επίμονη άρνηση διατίμησης στις αυξήσεις, που κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «δεν αποσκοπούσαν παρά στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας».

2. Πρότεινε τον άμεσο επανασχεδιασμό της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής:

  • Με χρονική μετάθεση της απολιγνιτοποίησης και επανέναρξη δραστηριότητας στα λιγνιτικά πεδία.
  • Με επαναφορά του δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα της ΔΕΗ.
  • Με ακύρωση της διαδικασίας διάλυσης και πώλησης της ΛΑΡΚΟ, που υπό τις σημερινές συνθήκες αύξησης των τιμών του νικελίου, καθίσταται ξανά στρατηγικής σημασίας.

3. Πρότεινε μέτρα άμεσα για να μπει φρένο στην ακρίβεια και να ελαφρυνθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις:

  • Πλαφόν στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
  • Άμεση μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα.
  • Άμεση μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα διατροφής.
  • Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Ο λιγνίτης

Τις τελευταίες μέρες εξάλλου από τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. έχουν ανεβάσει πιο ψηλά στην επιχειρηματολογία τους την ανάγκη να χαμηλώσουν οι ρυθμοί της απολιγνιτοποίησης και να ξαναμπούν μονάδες στο σύστημα. Μάλιστα επισημαίνουν ότι, λόγω της βιασύνης της κυβέρνησης να προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση, έχει σταματήσει πλήρως η εξόρυξη λιγνίτη με αποτέλεσμα τα αποθέματα να μην επαρκούν πέραν των δύο μηνών. Εξ ου και η παραπάνω αναφορά Τσίπρα στην «επανέναρξη δραστηριότητας στα λιγνιτικά πεδία».

Στο μεταξύ, απαντώντας εμμέσως στις αναφορές Μητσοτάκη στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, ότι η απολιγνιτοποίηση προχωρά όχι μόνο γιατί είναι «πράσινη» επιλογή αλλά και γιατί ο λιγνίτης δεν είναι ανταγωνιστικό καύσιμο, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης και μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. με εκτενή ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Facebook υποστήριξε ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Έδωσε δε παράδειγμα στο οποίο καταδεικνύει ότι πέφτει η τιμή χονδρικής τη στιγμή της ημέρας που «οι μονάδες φυσικού αερίου έχουν την ελάχιστη παραγωγή ενέργειας ενώ οι λιγνίτες, που το προηγούμενο χρονικό διάστημα συμμετείχαν στο ενεργειακό μείγμα με ποσοστά κάτω του 10%, τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν ανέβει πάνω από 20% ενώ σήμερα αγγίζουν το 30%».

Σε κάθε περίπτωση από τον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι δεν αρνούνται την ανάγκη απολιγνιτοποίησης αλλά δεν μπορεί πλέον σε αυτή τη συγκυρία να προχωρά με τον τόσο εντατικό τρόπο που αύξησε την εξάρτηση από το φυσικό αέριο όλο το προηγούμενο διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

Φουντώνουν τα σενάρια για εκλογές τον Μάιο – Ποια μέτρα μελετά η κυβέρνηση για την ακρίβεια

Αλκιβιάδης Στεφανής: Σύμβουλος της κυβέρνησης επί θεμάτων ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους

Αναστολή των δικαιωμάτων του Γιώργου Κύρτσου σαν μέλος του ΕΛΚ για ένα χρόνο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 09:08