search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:08
MENU CLOSE

Πάτρα: Νέα στοιχεία για το θρίλερ – «Η ασφυξία στα παιδιά μπορεί να μην αφήσει σχεδόν καθόλου σημάδια» (video)

16.03.2022 11:28
hospital-gc472a2df8_1920

Μία νέα ανάρτηση-βόμβα, έκανε το πρωί της Τετάρτης, ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λεων, σχετικά με την υπόθεση θανάτου των τριών κοριτσιών στην Πάτρα.

Ο ιατροδικαστής, ο οποίος χθες σε άλλη ανάρτηση στον λογαριασμό του στο facebook, άφησε σαφείς αιχμές για ασφυξία των παιδιών, σήμερα επανήλθε, λέγοντας μεταξύ άλλων πως “το να διαγνώσεις ασφυξία στα βρέφη και στα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα δύσκολο επειδή (αυτός) ο βίαιος θάνατος στα παιδιά μπορεί να μην αφήσει σχεδόν καθόλου σημάδια”.

Η ανάρτηση του ιατροδικαστή:

«Ας πάρουμε την υπόθεση ότι ένας παππούς πάσχει (στην καρδιά) από στεφανιαία νόσο, αν κάποιος πάει και του αποφράξει τα έξω στόμια των αεροφόρων οδών (μύτη, στόμα) ο παππούς πεθαίνει από ασφυξία και όχι από στεφανιαία νόσο. Επειδή ο παππούς δεν έχει και πολλές δυνάμεις για να αντισταθεί πιθανά ο ιατροδικαστής να βρει λίγα έως καθόλου σημάδια βίας.

Μια αντίστοιχη βιβλιογραφία ιατροδικαστικής για τα παιδιά μας λέει: “το να διαγνώσεις ασφυξία στα βρέφη και στα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα δύσκολο επειδή (αυτός) ο βίαιος θάνατος στα παιδιά μπορεί να μην αφήσει σχεδόν καθόλου σημάδια”. Τυχερός λοιπόν θα είναι ο συνάδελφος σε αυτά τα περιστατικά αν βρει έστω μια μικρή “λύση βλεννογόνου” ή κάποιες μικροεκδορές. Οπότε πολύ βασικό το να στείλουμε ιστοτεμάχια στον Παθολογοανατόμο για εξέταση στο μικροσκόπιο. Τέλος αυτό που διαβάζω σε μια παθολογοανατομική έκθεση, στον εγκέφαλο, “αλλοιώσεις ως επί ανοξυγοναιμίας” νομίζω είναι κατανοητό ακόμα και χωρίς λεξικό».

Στην Πάτρα το Ανθρωποκτονιών

Την ίδια ώρα, το κλιμάκιο του Τμήματος Ανθρωποκτονιών βρίσκεται ήδη στην πόλη της Πάτρας και έχει στείλει ειδοποιήσεις σε γιατρούς και νοσηλευτές προκειμένου να καταθέσουν. Στη συνέχεια θα καταθέσει η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσουν συγγενείς και τελευταίο το ζευγάρι, σύμφωνα με το STAR.

«Κλειδί» σύμφωνα με το pelop, θεωρείται η κατάθεση του Διευθυντή της ΜΕΘ Ανδρέα Ηλιάδη, ο οποίος μαζί με άλλους γιατρούς είχαν καταφέρει να σώσουν την Τζωρτζίνα από βέβαιο θάνατο την άνοιξη του 2021.

Σε αυτή τη φάση η στόχευση των αστυνομικών αφορά στην σύνταξη ενός πορίσματος το οποίο δεν θα αφήνει καμία «σκιά» στο σκέλος των συμπερασμάτων. Αυτό που αναζητούν είναι στοιχεία για να συνθέσουν το «παζλ» των τριών θανάτων. Δεν θα σταθούν, δηλαδή, στην όποια συμπτωματολογία αλλά θα προσπαθήσουν να απαντήσουν συνολικά για το τι ακριβώς συνέβη, με βάση τις επιστημονικές απαντήσεις, τα πορίσματα και τις αναλύσεις των ειδικών.

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της αστυνομικής έρευνας αφιερώνεται στα ιατροδικαστικά ευρήματα. Και εκεί επιδιώκεται η συνδυαστική ανάλυση των ευρημάτων και για τους τρεις θανάτους παρά το γεγονός ότι οι καταθέσεις ιατροδικαστών που έκαναν την διαδικασία θα αφορούν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Επιδιώκεται, με αυτό τον τρόπο, να βρεθεί «κοινός τόπος» και για τους τρεις θανάτους προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα. Για παράδειγμα, θα χρειαστεί να αναλυθεί σε βάθος, τι συνέβη λίγο καιρό μετά τον θάνατο της Ιριδας, και στο διάστημα που μεσολάβησε από τα καρδιακά επεισόδια μέχρι τον θάνατο της Τζωρτζίνας. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει στην έρευνα και στις εξελίξεις το πόρισμα της άτυπης επιτροπής ιατροδικαστών, που έχει συγκροτηθεί.

Τι δείχνει το βίντεο της Τζωρτζίνας

Οσον αφορά το βίντεο με την Τζωρτζίνα που κατέγραψε η μητέρα των τριών παιδιών, σύμφωνα με το STAR «ξεκινάει με το οξυγόνο να είναι περίπου στο 90 και σταδιακά πέφτει. Νομίζω το βίντεο είναι γύρω στα 8 λεπτά. Από τη στιγμή που ξεκινάει το βίντεο η Ρούλα φωνάζει τους γιατρούς και δεν απαντάει κάποιος. Στη συνέχεια πατάει συνεχόμενα το κουμπί. Σχεδόν 1 – 2 λεπτά αργότερα ήρθε μία νοσηλεύτρια και είπε πως οι γιατροί είναι σε μία ενημέρωση. Η Ρούλα φωνάζει συνεχώς τους γιατρούς και συνέχιζε να καταγράφει ενώ έβαλε και τη μάσκα οξυγόνου στο παιδί» είπε χαρακτηριστικά ο ρεπόρτερ της εκπομπής Αλήθειες με τη Ζήνα.

Η επεμβατική πνευμονολόγος Χριστίνα Γκόγκα ανέφερε πως το οξύμετρο στην Τζωρτζίνα δεν ήταν συνδεδεμένο και «το παιδί έχει 61 σφίξεις, το καρδιογράφημα είναι καλό. Δεν έχει σχέση το οξυγόνο με τις σφίξεις. Θεωρητικά αν το παιδί έχει υποξυγοναιμία θα έπρεπε οι σφίξεις σε έναν καλό οργανισμό να είναι υψηλές όχι χαμηλές. Αρχικά ξεκινάμε να αυξάνουμε τις σφίξεις για να μπορέσει ο οργανισμός να αντιρροπήσει στην υποξυγοναιμία. Από κει και ύστερα σε μία σοβαρή – σοβαρή υποξυγοναιμία ξεκινούν οι βραδυαρρυθμίες. Όταν έχουμε βηματοδότη υπάρχει ρυθμός που είναι εξωτερικός και όχι αποτέλεσμα του ίδιου του οργανισμού».

«Θα προκύψει αιτία θανάτου»

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας και επικεφαλής της άτυπης επιτροπής των ιατροδικαστών για τους θανάτους των τριών παιδιών Νίκος Καρακούκης ανέφερε στο STAR πως «δεν έχουμε καταλήξει κάπου. Πέραν τούτου όταν καταλήξουμε, θα βγει η αιτία θανάτου. Εγώ έχω την άποψη μετά από 30 χρόνια που έχω υπηρετήσει στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες πως για να διαλευκανθεί πλήρως αυτή η υπόθεση θα πρέπει να οριστούν δύο άτομα που θα εξετάσουν και τους τρεις φακέλους».

«Μακροσκοπικά πρέπει να ελεγχθούν όλες οι εκθέσεις. Αν υπήρχε μία σύμπτωση απόψεων δεν θα υπήρχε θέμα ελέγχου. Εδώ επειδή δεν υπάρχει μακροσκοπικά πρέπει να ελεγθούν όλες οι εκθέσεις και πρέπει να ελεγχθούν από δύο άτομα, ιατρικοί φάκελοι, ιατροδικαστικές εκθέσεις, φωτογραφίες, όλα τα επιστημονικά δεδομένα για να καταλήξει κάποιος σε ένα συμπέρασμα. Δεν μπορώ να δώσω χρονικό ορίζοντα. Εχουμε ξεκινήσει την έρευνα και επαναλαμβάνω πως θα προκύψει αιτία θανάτου. Σίγουρα θα βγει αιτία θανάτου» ανέφερε ο κ. Καρακούκης.

Διαβάστε επίσης:

Χανιά: Ένα mail αποκάλυψε τη φρικτή κακοποίηση της γυναίκας του και των τριών παιδιών του

Μαριούπολη: Συγκλονίζει ο Έλληνας πρόξενος – «Έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα – Σκεφτόμουν την οικογένειά μου και έπαιρνα κουράγιο»

Θεσσαλονίκη: Σοκ με πατέρα που κατηγορείται ότι βίαζε τις ανήλικες φίλες των παιδιών του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:03