search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 21:01
MENU CLOSE

Ανεβάζει στροφές το ΚΙΝΑΛΛ ενόψει συνεδρίου – Την Κυριακή η «πρώτη» της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής υπό τον Ανδρουλάκη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2221
17.03.2022
18.03.2022 06:00
kinal_new

Με το βλέμμα στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου, αλλά και με το… ένα μάτι στην κυβέρνηση και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το ΚΙΝΑΛΛ ανεβάζει στροφές και επιχειρεί να τεθεί σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας.

Την Κυριακή 20 Μαρτίου θα συνεδριάσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος για πρώτη φορά υπό την προεδρία του Νίκου Ανδρουλάκη και, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν οργανωτικά ζητήματα, με έμφαση στο σχέδιο περί αυτοοργάνωσης του ΚΙΝΑΛΛ και στο νέο ψηφιακό «στίγμα» του κόμματος.

Η «σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση»

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα στείλει «μήνυμα» πλήρους ετοιμότητας του ΚΙΝΑΛΛ για το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού από την κυβέρνηση – παρά την επαναλαμβανόμενη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.

Από εκεί και πέρα θεωρείται δεδομένο ότι ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΛ θα «πυροβολήσει» εκ νέου την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο μείζον και ασφυκτικό για τους πολίτες ζήτημα της ακρίβειας, ενώ ήδη έχει κάνει λόγο για ένα «μίνιμουμ εθνικής συναίνεσης», αν και – πιστό στη γραμμή Ανδρουλάκη – τονίζει ότι «το μείγμα οικονομικής πολιτικής δεν μπορεί να αλλάξει παρά μόνο από μια σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση».

Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΙΝΑΛΛ έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης σε ολόκληρη τη χώρα, με τα στελέχη του να καλούνται να «οργώσουν» την Ελλάδα προκειμένου να στείλουν το μήνυμα ότι το κόμμα είναι εδώ και είναι έτοιμο να παρέμβει δυναμικά στα πολιτικά πράγματα, διαφοροποιούμενο τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι δείχνουν οι μετρήσεις

Παράλληλα, όσο κι αν ο Ν. Ανδρουλάκης έχει πει ότι η πιο αξιόπιστη δημοσκόπηση θα είναι το βράδυ των εκλογών, στο ΚΙΝΑΛΛ συνεχίζουν να παρατηρούν την πορεία του κόμματος στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, όπου, όπως έχει ήδη σημειώσει το «Π», παρατηρείται μια κάποια στασιμότητα σε σχέση με τα δημοσκοπικά «άλματα» του κοντινού παρελθόντος.

Συγκεκριμένα, στην τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας GPO, στην πρόθεση ψήφου το ΚΙΝΑΛΛ συγκεντρώνει ποσοστό 13,8%, έναντι 14,4% στη μέτρηση του περασμένου Ιανουαρίου και 13,1% του Δεκεμβρίου του 2021. Αν και η πτώση είναι μικρή, εν τούτοις δημιουργεί το ερώτημα αν το κόμμα «ταβάνιασε» ήδη ή αν μπορεί να επιστρέψει στην ανοδική τάση.

Φυσικά, όπως είναι προφανές, η συγκυρία παίζει κι αυτή τον ρόλο της (σε περιόδους συρράξεων καταγράφεται τάση συσπείρωσης των ψηφοφόρων γύρω από την κυβέρνηση), κάτι που αποτυπώνεται και στα ελαφρώς αυξημένα ποσοστά της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο τα αρμόδια στελέχη παρακολουθούν από κοντά τα δημοσκοπικά δεδομένα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η… κάθοδος του κόμματος προς τους πολίτες, που αναφέρθηκε πιο πάνω, καθώς θεωρείται ότι μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί η «μαγιά» που δημιουργήθηκε από τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου να αποδώσει και εκλογικά.

Κριτική εφ’ όλης της ύλης

Κατά τα λοιπά, επιστρέφοντας στη στρατηγική του ΚΙΝΑΛΛ, ιδίως στην κριτική κατά της κυβέρνησης, δεν μπορούν παρά να υπογραμμιστούν οι αιχμές που ο Ν. Ανδρουλάκης άφησε κατά της κυβέρνησης για το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης εν μέσω σφοδρής ενεργειακής κρίσης και λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου που προκαλούν… εγκεφαλικά.

Μιλώντας στη Lifo o πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΛ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «είμαι υπέρ της ηπιότερης απεξάρτησης από τον λιγνίτη, ώστε να μειωθεί η μεταβατική περίοδος του φυσικού αερίου. Και είναι κάτι που λέω εδώ και δύο χρόνια, διότι το ένα καύσιμο είναι δικό σου και το άλλο δεν είναι δικό σου, άρα γίνεσαι ευάλωτος και μειώνεται η ενεργειακή σου ανεξαρτησία».

Στην ίδια συνέντευξη, σκιαγραφώντας την πολιτική που ο ίδιος επιδιώκει να ακολουθήσει, σημείωσε ότι «σοσιαλδημοκρατία είναι μια ισχυρή δημοκρατία με κοινωνικό κράτος και κοινωνική δικαιοσύνη. Και, όταν λέμε ισχυρή δημοκρατία, εννοούμε ισχυρούς θεσμούς» προσθέτοντας, παράλληλα, ότι «θεσμικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, λοιπόν, σημαίνει αξιοκρατική λειτουργία, εσωτερική διαφάνεια και προγραμματική συζήτηση στη βάση της κοινωνίας».

Το διακύβευμα

Επίσης, στοχεύοντας τους δύο βασικούς αντιπάλους του ΚΙΝΑΛΛ, όπως το ίδιο τους έχει περιγράψει, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η πολιτική του κ. Μητσοτάκη ισχυροποιεί τους ήδη ισχυρούς και ο κ. Τσίπρας μιλά στο όνομα των πολλών, αλλά χωρίς να έχει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για να βελτιώσει τη ζωή τους», ενώ άσκησε κριτική και στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διέθεσε τα προγράμματα στήριξης στη διάρκεια της πανδημίας.

Grosso modo ο Ν. Ανδρουλάκης με αυτές τις φράσεις θέτει και το διακύβευμα εκ μέρους του ΚΙΝΑΛΛ όσον αφορά τις επερχόμενες εκλογές, δηλαδή, κάθετη διαφοροποίηση από τις πολιτικές της Ν.Δ. και σαφή αποστασιοποίηση από την «προοδευτική διακυβέρνηση» που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως προβάλλει τη θέση του κόμματος περί σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, την οποία και επιχειρεί να περιγράψει όσο το δυνατόν πιο λεπτομερειακά. Μάλιστα, οι πληροφορίες από το κόμμα αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της προσυνεδριακής διαδικασίας (και εφόσον δεν υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες), εκτός από τα στελέχη του ΚΙΝΑΛΛ και ο ίδιος ο Ν. Ανδρουλάκης θα πραγματοποιήσει περιοδείες στη χώρα, οι οποίες θα έχουν έντονο προεκλογικό «χρώμα». Στόχος είναι, προφανώς, να παραμείνει «ζεστός» ο κόσμος που συμμετείχε στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία, αλλά και να υπάρξει feedback σχετικά με τις πρωτοβουλίες που παίρνει η ηγεσία σχετικά με το κόμμα και τον πολιτικό σχεδιασμό.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης: «Καθυστερημένα τα μέτρα της κυβέρνησης – Μπορούμε να ξαναγίνουμε κυβερνητική δύναμη»

ΣΥΡΙΖΑ: «Χρυσά bonus από τη ΝΔ στα γαλάζια golden boys στην ΕΡΤ» – Ερώτηση στη Βουλή

Ανακοινώσεις για την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου προανήγγειλε ο πρωθυπουργός

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:58