search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 11:00
MENU CLOSE

Ουκρανία: Αδιάκοποι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί – Νέο «χτύπημα» σε πολυκατοικία στο Κίεβο, εκρήξεις στη Λβιβ (videos)

18.03.2022 08:13
UKRAINE45

Ακόμη ένα ξημέρωμα με εκρήξεις και επιθέσεις στην Ουκρανία, όπου η Ρωσία συνεχίζει τις επιχειρήσεις για 23η μέρα.

Συγκεκριμένα, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν όταν θραύσματα ρωσικού πυραύλου έπεσαν σε κτίριο κατοικιών στο βόρειο τμήμα του Κιέβου σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Η υπηρεσία επεσήμανε σε ανακοίνωσή της ότι 12 άνθρωποι διασώθηκαν και 98 απομακρύνθηκαν από το πενταώροφο κτίριο.

Νωρίτερα αυτόπτης μάρτυρας είχε δηλώσει στο Reuters ότι μια έκρηξη ακούστηκε στο βόρειο τμήμα του Κιέβου σήμερα το πρωί και στη συνέχεια υψώθηκε καπνός στον ουρανό.

Αμείωτοι οι βομβαρδισμοί

Έχοντας συναντήσει σθεναρή αντίσταση από τους Ουκρανούς και μετρώντας μεγάλες απώλειες στο πεδίο, η Ρωσία φέρεται να ενισχύει κι άλλο τις δυνάμεις της, ιδίως γύρω από το Κίεβο και μάλιστα με μισθοφόρους από τη Συρία και την Τσετσενία. Γι’ αυτό και ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε τη νύχτα ότι θα είναι «η χειρότερη απόφαση της ζωής τους», για όσους μισθοφόρους ενταχθούν στις ρωσικές δυνάμεις εισβολής.

Σημειώνεται ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο υπολογίζει τις απώλειες των Ρώσων σε 7.000 στρατιώτες, ενώ 14.000 με 21.000 είναι οι τραυματίες. Και επιπλέον εκτιμάται ότι η επιχειρησιακή ικανότητα των ρωσικών δυνάμεων έχει αποδυναμωθεί, γι’ αυτό και ο Πούτιν αποφάσισε την ενίσχυσή τους.

Πάντως οι βομβαρδισμοί πόλεων συνεχίζονται αδιάκοπα, ενώ η ρωσική επιχείρηση στοχεύει στον έλεγχο της Οδησσού για να πετύχει τον πλήρη θαλάσσιο αποκλεισμό της Ουκρανίας. Το Μικολάεφ, βόρεια της Οδησσού δέχθηκε τη νύχτα ρουκέτες, ώστε το λιμάνι με τις ισχυρές ελληνικές αναφορές να αποκλειστεί και από ξηράς, μετά τον ναυτικό αποκλεισμό που βιώνει τα τελευταία 24ωρα.

Αδιάκοπο είναι το σφυροκόπημα σε αρκετές πόλεις όπως: Μαριούπολη, Χάρκοβο, Μικολάιβ και Τσερνίχιβ ενώ βαθαίνει η ανθρωπιστική κρίση και εξελίσσεται ημέρα με την ημέρα σε ασύλληπτη τραγωδία.

Εκρήξεις στη Λβιβ

Παράλληλα, τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν και στην πόλη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, ανέφερε το ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 24 μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Το τηλεοπτικό δίκτυο μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα σύντομο βίντεο στο οποίο εικονίζεται να υψώνεται πυκνό σύννεφο καπνού στον ορίζοντα.

Οι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών καταστρέφοντας την εγκατάσταση, ενημέρωσε ο δήμαρχος Αντρίι Σάντοβι.

Η λειτουργία του εργοστασίου είχε ήδη ανασταλεί κι έτσι ο βομβαρδισμός δεν προκάλεσε απώλειες, πρόσθεσε.

«Αρκετοί πύραυλοι έπληξαν εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών. Το κτίριο καταστράφηκε. Η λειτουργία του εργοστασίου είχε ανασταλεί προηγουμένως, έτσι δεν έχουμε θύματα μέχρι στιγμής», ανέφερε μέσω Facebook ο δήμαρχος Σαντόβι.

Νωρίτερα, ο ίδιος αυτοδιοικητικός αξιωματούχος είχε αναφέρει μέσω Facebook ότι οι ρωσικοί πύραυλοι «έπληξαν τη συνοικία του αεροδρομίου της Λβιβ», αλλά όχι το ίδιο το αεροδρόμιο.

Σε χωριστή ανακοίνωσή της, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η περιοχή χτυπήθηκε από τέσσερις πυραύλους Κρουζ, οι οποίοι εκτοξεύθηκαν από τη Μαύρη Θάλασσα, αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα από εκεί.

Άλλοι δύο ρωσικοί πύραυλοι καταρρίφθηκαν από τις συστοιχίες της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας προτού πλήξουν τον στόχο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η εκτίμηση της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι πως επρόκειτο για πυραύλους Kh-555, οι οποίοι εκτοξεύονται συνήθως από ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά.

Ο δήμαρχος της Λβιβ ανέφερε ότι σωστικά συνεργεία επιχειρούν στον τόπο του πλήγματος. Νωρίτερα, διαβεβαίωσε πως δεν χτυπήθηκε το αεροδρόμιο, αλλά η συνοικία όπου βρίσκεται.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι είδε να υψώνεται πυκνή στήλη καπνού στην περιοχή και άκουσε σειρήνες αυτοκινήτων της αστυνομίας και ασθενοφόρων που κινούνταν προς την κατεύθυνση της τοποθεσίας όπου ακούστηκαν εκρήξεις.

Η Λβιβ είχε παραμείνει ως πολύ πρόσφατα αλώβητη από τον πόλεμο, αλλά την Κυριακή, ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε βάση εκπαίδευσης στα περίχωρά της, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 άνθρωποι, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Το πλήγμα, κατά τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, έγινε με πυραύλους όπως αυτοί που έπληξαν σήμερα το εργοστάσιο.

Στην αντεπίθεση

Ο Ουκρανός επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιφέρεια του Κιέβου ανέφερε πως οι δυνάμεις του πέρασαν πλέον στην αντεπίθεση.

Όπως είπε, ο ουκρανικός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις για να καθαρίσει προάστια του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Ολεξάντρ Πάβλιουκ δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση αργά χθες βράδυ ότι οι δυνάμεις του συναντούν «εχθρική αντίσταση», σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

«Οι Ρώσοι μετακινούν μονάδες τους», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως δεν μπορεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες διότι πρόκειται για επιχείρηση σε εξέλιξη.

Χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιφέρεια του Κιέβου προβληματική αλλά «ελέγξιμη», αναγνωρίζοντας ότι είναι δύσκολη η επίτευξη «προόδου».

Πάντα κατά τον Ολεξάντρ Πάβλιουκ, ο δρόμος προς την πόλη Ζίτομιρ και οι πόλεις Μπούκα, Ιρπίν και Γκοστομέλ , στα όρια του Κιέβου, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως και η Μακάριβ.

Οι αυτονομιστές καταγγέλλουν τους Ουκρανούς για βομβαρδισμούς στο Λουγκάνσκ

Την ίδια ώρα αυτονομιστές ηγέτες στην περιφέρεια Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας κατήγγειλαν ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν με το πυροβολικό πέντε κοινότητες στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατίας τους τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Εργοστάσιο σιδηροκράματος υπέστη ζημιές και η ηλεκτροδότησή του έχει κοπεί, είπε εκπρόσωπος της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο. Δεκαοκτώ σπίτια και βρεφονηπιακός σταθμός επίσης υπέστησαν ζημιές από τα πλήγματα, πρόσθεσε.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Στα χέρια αυτονομιστών κυβερνητικά κτίρια στη Rubizhne

Οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές αντάρτες της – αναγνωρισμένης από τη Μόσχα – Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας, πήραν τον έλεγχο των κυβερνητικών κτιρίων της πόλης Rubizhne.

Ένας ένοπλος στρατιώτης των αυτονομιστών που υποστηρίζει η Ρωσία, ακούγεται να λέει σε βίντεο που ανέβηκε στα social media από το επίσημο κανάλι της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ (LPR):

«Βρισκόμαστε δίπλα στη διοίκηση της πόλης Rubizhne. Η σημαία του (LPR) κυματίζει εδώ τώρα Αυτό σημαίνει για τους ντόπιους ότι, αν ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμα, τότε είναι στο τελικό του στάδιο».

Σε ένα άλλο βίντεο, ο ίδιος φαίνεται να στέκεται στο γραφείο του δημάρχου της πόλης και να τοποθετεί τη σημαία του LPR στην οροφή του κτιρίου. Μάλιστα, στο βίντεο ακούγεται μια έκρηξη, η οποία, όπως λέει ο στρατιώτης «είναι βομβαρδισμός από την ουκρανική πλευρά».

Υπενθυμίζεται ότι το Λουγκάνσκ είναι μία από τις δύο περιοχές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, μαζί με το Ντόνετσκ και χωρίζονται σε περιοχές που ελέγχει η Ουκρανία και σε περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες.

Διαβάστε επίσης:

Ζελένσκι: Aντέχουμε και διατηρούμε τον έλεγχο σημαντικών περιοχών

«Εκκαθαρίσεις» Πούτιν για τα λάθη στην Ουκρανία – Συνελήφθη ο υποδιοικητής της Εθνικής Φρουράς

Υπό πολιορκία η Μαριούπολη: Χωρίς υποδομές και νερό χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν σε μια πόλη – φάντασμα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 11:00