search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 18:26
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Σε εκλογική ετοιμότητα – Έκκληση Τσίπρα για κάλπες εδώ και τώρα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2221
17/3/2022
18.03.2022 06:00
syriza new

Στη γραμμή «εκλογές το συντομότερο δυνατό» κινήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας τις προηγούμενες μέρες και συγκεκριμένα στην ομιλία του στη Βουλή την Παρασκευή, στο πλαίσιο της συζήτησης ερώτησης που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΣΥ (τον Νοέμβριο!).

Η Κουμουνδούρου αυτή τη στιγμή τελεί σε επιφυλακή για τυχόν προκήρυξη εκλογών τον Μάιο, με βάση τη σχετική σεναριολογία που έδειξε να αναζωπυρώνεται μετά το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και τις αλυσιδωτές συνέπειες στην επάρκεια και τις τιμές της ενέργειας, και ακολούθως στην εκτίναξη της ακρίβειας στα βασικά αγαθά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμά ότι αυξάνεται κατακόρυφα η πιθανότητα για πρόωρες στα τέλη της άνοιξης λόγω των εξελίξεων και εμφανίζεται επισπεύδων καλώντας σε εκλογές εδώ και τώρα. Με το δεύτερο επιχειρείται να υπογραμμιστεί ότι η Κουμουνδούρου, η οποία άλλωστε ζητά επίσημα εκλογές από τα μέσα Δεκεμβρίου και τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, δεν φοβάται τις εκλογές, αλλά τις επιδιώκει.

Τα σενάρια για πιθανές εκλογές με ορίζοντα τον Μάιο μπορεί να ανοιγοκλείνουν, αλλά – σύμφωνα με κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης – το να διαψεύδονται είναι αναμενόμενο στο πλαίσιο της προσπάθειας να προστατευτεί το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.

Αρχικά, σε σύσκεψη του άτυπου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ (Πολιτικό Κέντρο) την περασμένη Τετάρτη, ο Αλέξης Τσίπρας αφενός κατέθεσε την εκτίμηση για την πιθανότητα εκλογών, αφετέρου κάλεσε το κόμμα να βρίσκεται σε ετοιμότητα, τόσο για εκλογές όσο και για την επόμενη μέρα.

Ενισχύονται οι πιθανότητες

Περαιτέρω, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία απέδωσε την εκτίμησή του για το ότι το ενδεχόμενο των εκλογών είναι «εξαιρετικά πιθανό» στο ότι – όπως μετέφεραν πηγές του κόμματος – «η χώρα με ευθύνη Μητσοτάκη έχει μείνει απολύτως ανοχύρωτη μπροστά στην επικείμενη κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης, γεγονός που μπορεί να επιφέρει σοβαρότατες συνέπειες στην κοινωνική συνοχή αλλά και στη λειτουργία της οικονομίας». Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι με τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να «δραπετεύσει», καθώς, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει ξεπεραστεί προ πολλού το μομέντουμ εκείνο κατά το οποίο ο Μητσοτάκης επιδίωκε εκλογές για να «κάψει» την εκλογική αναλογική και να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία.

Αυτό ήταν και το στοιχείο που θέλησε να τονίσει με τη δημόσια τοποθέτησή του στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως η κυβερνητική φθορά είναι τέτοια, που πλέον η Ν.Δ. θα είναι δεύτερο κόμμα στις εκλογές χωρίς ελπίδες ανάκαμψης.

Μάιο ή και… Μάρτιο!

Χαρακτηριστικά, είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, «σας εκλιπαρούμε, ορίστε εκλογές ακόμη και τον Μάιο». Μάλιστα για έμφαση πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ λέει εκλογές «τώρα, τον Μάρτιο, όχι τον Μάιο. Μην περιμένετε μέχρι τον Μάιο». Και πρόσθεσε πως αν θέλει η κυβέρνηση να αλλάξει τον εκλογικό νόμο (για τον οποίο επίσης τα σενάρια είχαν κλείσει μέχρι που ξέσπασε ο πόλεμος, οπότε αναζωπυρώθηκαν), ας τον αλλάξει «ξανά και δυο και τρεις φορές». Ατάκα που φαίνεται να ειπώθηκε απαξιωτικά υπό το σκεπτικό πως η κυβερνητική φθορά είναι τέτοια, που ακόμη κι αυτή η απέλπιδα προσπάθεια δεν τη σώζει, γιατί η Ν.Δ. θα είναι δεύτερο κόμμα: «Ό,τι και να φέρετε, εκλογικό νόμο που να βγάζει το δεύτερο κόμμα πενήντα και εξήντα έδρες μπόνους δεν θα το καταφέρετε! Είναι αντισυνταγματικό! Διότι είσαστε ήδη δεύτερο κόμμα και θα είστε δεύτερο κόμμα, όποτε και αν προκηρύξετε εκλογές».

Επιπλέον, σύμφωνα με τη ρητορική που ξεδίπλωσε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, η διενέργεια εκλογών ισοδυναμεί με λύτρωση του ελληνικού λαού από την κυβερνητική ανικανότητα και την ίδια ώρα δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης, καθώς έτσι κι αλλιώς «στα υπουργεία έχετε σηκώσει τα μολύβια περιμένοντας εκλογές τον Μάιο».

Με άλλα λόγια, το κλίμα που διαμορφώνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως θα είναι τόσο μεγάλο το ενεργειακό και οικονομικό πρόβλημα στη χώρα το επόμενο διάστημα, ακριβώς γιατί στην αφετηρία του πολέμου η κυβέρνηση ήταν ήδη επί εξάμηνο άπρακτη, αφήνοντας την ακρίβεια να φουντώνει, που στο εξής δεν θα μπορεί να σταθεί ούτε να κρυφτεί πίσω από δικαιολογίες.

Δημοσκοπήσεις και… δημοσκοπήσεις

Αυτός είναι ίσως ο λόγος που ορισμένοι εκτιμούν ότι θα είναι προτιμότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ οι εκλογές να γίνουν το φθινόπωρο, όταν τα προβλήματα θα έχουν διογκωθεί και η φθορά της κυβέρνησης θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Αν και δεν είναι σαφές σε τι βαθμό το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πράγματι ότι οι εκλογές αυτή τη στιγμή είναι προς το συμφέρον του κόμματος ή απλώς επιχειρεί να εκπέμψει αυτοπεποίθηση, κεντρικά φαίνεται να κυριαρχεί η πεποίθηση ότι η φθορά της κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλη. Κάτι που βέβαια δεν ισοδυναμεί με απώλεια της πρώτης θέσης για τη Ν.Δ. και νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι κι αλλιώς, όμως, στην Κουμουνδούρου φαίνεται πως κρατούν μικρό καλάθι όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, ειδικά για όσες επιμένουν να δίνουν διαφορά 12 μονάδων, ενώ προς το παρόν δεν θεωρούν ότι κινδυνεύουν από τον Νίκο Ανδρουλάκη, και μάλλον αυτή η αίσθηση είναι διαδεδομένη σε όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα συχνά προβάλλουν τη θέση ότι η καλύτερη δημοσκόπηση είναι οι περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα, στις οποίες συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου κάθε φορά για να χαιρετίσει και να συνομιλήσει με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, ο πόλεμος καθαυτός αλλά και η εκτίμηση – που αυτή τη φορά είναι διάχυτη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – ότι μπορεί να φέρει πιο κοντά τις εκλογές είναι τα στοιχεία που λειτουργούν ως «κυματοθραύστης» στο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. (14 – 17 Απριλίου). Είναι ενδεικτικό ότι με το ξέσπασμα του πολέμου η εσωκομματική «φαγωμάρα» υποχώρησε, ενώ στο κλίμα συσπείρωσης συνέβαλε και η στάση Τσίπρα για τη συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: «Χρυσά bonus από τη ΝΔ στα γαλάζια golden boys στην ΕΡΤ» – Ερώτηση στη Βουλή

ΚΙΝΑΛ για Μητσοτάκη: Τα μέτρα της Κυβέρνησης έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση και δεν αρκούν

Τσίπρας για Μητσοτάκη: Πρώτη φορά πρωθυπουργός εξαγγέλλει μέτρα στήριξης μιλώντας για ψίχουλα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 18:25