search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 20:35
MENU CLOSE

Ουκρανία: Επιμένει ο Ζελένσκι για συνάντηση με τον Πούτιν – Μεγάλες απώλειες για τους Ρώσους (Video)

22.03.2022 07:18
zelenski_new

Συνεχίζεται για 27η ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα η προοπτική για άμεση κατάπαυση του πυρός.

Αντιθέτως οι ρωσικές επιθέσεις κλιμακώνουν την επίθεσή τους ενώ σε ισχύ έχει τεθεί από το απόγευμα της Δευτέρας έως τις 7 το πρωί της Τετάρτης απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο.

Την ίδια ως, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε στην ανάγκη μιας «συνάντησης», «οποιασδήποτε μορφής», με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «για να σταματήσει ο πόλεμος» στην Ουκρανία, σύμφωνα με αποσπάσματα τηλεοπτικής συνέντευξης που μεταδίδει το Interfax.

«Πιστεύω ότι χωρίς αυτή τη συνάντηση είναι αδύνατο να καταλάβουμε πλήρως για τι είναι έτοιμοι (οι Ρώσοι) προκειμένου να σταματήσουν τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη.

Ο ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι δεν θα ήταν δυνατόν σε μια τέτοια συνάντηση να αποφασιστεί το μέλλον των εδαφών που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος τόνισε πρόσφατα ότι «χωρίς διαπραγματεύσεις δεν θα σταματήσει ο πόλεμος», έχει επανειλημμένως ζητήσει μια συνάντηση κορυφής με τον Πούτιν, αλλά η σημερινή έκκλησή του ήταν ιδιαίτερα επίμονη, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ζελένσκι έχει ήδη δηλώσει ότι θα θέσει σε δημοψήφισμα την όποια συμφωνία με τη Ρωσία.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, έχουν πραγματοποιηθεί πολλοί γύροι συνομιλιών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών, χωρίς ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα όσον αφορά στον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί – Μεγάλες απώλειες για τους Ρώσους

Παράλληλα, οι Ρώσοι συνεχίζουν τις σφοδρές επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς, με κύριο στόχο τον έλεγχο της Αζοφικής θάλασσας, με την πολιορκία της Μαριούπολης, ενώ οι δυνάμεις του παρουσιάζουν κινητικότητα και στα μέτωπα προς την Οδησσό.

Όμως την ίδια ώρα φαίνεται ότι μετρούν και βαρύτατες απώλειες. Συγκεκριμένα ρωσική εφημερίδα, σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι οι απώλειες της Μόσχας στο πεδίο είναι βαρύτατες και φτάνουν στους 9.861 νεκρούς στρατιώτες. Μέχρι τώρα το Κρεμλίνο είχε αναφέρει μόνο μία φορά στις αρχές της εισβολής έναν αριθμό 498 νεκρών στρατιωτών του, αλλά έκτοτε δεν είχε κάνει κάποια ενημέρωση.

Αν και η ουκρανική πλευρά υποστηρίζει ότι οι απώλειες των Ρώσων είναι ακόμα μεγαλύτερες και ξεπερνούν τις 15.000, το δημοσίευμα προκάλεσε σοκ. Και ίσως δεν είναι τυχαίο ότι λίγο αργότερα αποσύρθηκε. Επιβεβαιώνεται έτσι το τεράστιο κόστος που έχει για τον Πούτιν η εισβολή ακόμα και στο στρατιωτικό πεδίο, παρά την προφανή υπεροχή στρατιωτικών συσχετισμών που διαθέτει η Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το δημοσίευμα οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες 12 χώρες εκπόνησαν ένα πρόγραμμα για να εξοπλίσουν την Ουκρανία με σοβιετικά συστήματα αεράμυνας, που απέκτησαν πριν από δεκαετίες.

OHE: Την Τετάρτη η συνεδρίαση για την Ουκρανία

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει εκ νέου αύριο Τετάρτη για να συζητήσει την κρίση στην Ουκρανία και ενδέχεται να ψηφίσει επί σχεδίου απόφασης με την οποία θα στηλιτεύει τις ανθρωπιστικές συνέπειες της επίθεσης της Ρωσίας.

Το κείμενο αυτό αναμένεται να εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία από το σώμα των 193 μελών, στο οποίο κανένα κράτος δεν έχει δικαίωμα βέτο.

Είναι πιθανό, αν και όχι σίγουρο, η ψηφοφορία να γίνει αύριο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 141 ψήφοι, όπως στο προηγούμενο ψήφισμα καταδίκης του πολέμου, που εγκρίθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το πρώτο προσχέδιο, που συμβουλεύτηκε το Γερμανικό Πρακτορείο, αξιώνει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες από την πλευρά της Ρωσίας και ιδίως οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών και αμάχων. Ακόμη, ζητεί η Μόσχα να αποσύρει το συντομότερο τα στρατεύματά της από την ουκρανική επικράτεια.

Έχει καταρτιστεί επίσης ανταγωνιστικό σχέδιο απόφασης από τη Νότια Αφρική, που δεν αναφέρεται ονομαστικά στη Ρωσία. Είναι ασαφές εάν θα τεθεί σε ψηφοφορία.

Η Γαλλία παρέδωσε 55 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας

Η Γαλλία παρέδωσε χθες Δευτέρα 55 τόνους ιατρικού υλικού, συσκευών πληροφορικής, βρεφικού γάλακτος και γεννητριών στην Ουκρανία μέσω Πολωνίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η επείγουσα βοήθεια, αξίας 2,4 εκατ. ευρώ, εστάλη αεροπορικώς, με εμπορευματικό A330, από το Παρίσι στη Βαρσοβία, διευκρίνισε το Κε ντ’ Ορσέ με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Σε συντονισμό με τις πολωνικές αρχές, το υλικό αυτό θα παραδοθεί στις ουκρανικές αρχές χωρίς καθυστέρηση», διαβεβαίωσε.

Στο ιατρικό υλικό –βάρους 10 τόνων– συμπεριλαμβάνονται δέκα γεννήτριες οξυγόνου, που προορίζονται για τις μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς και εννέα τόνοι φαρμάκων.

Εστάλησαν επίσης 31 ηλεκτρογεννήτριες, ανάμεσά τους έξι μεγάλης δυναμικότητας, προορισμένες «να ενισχύσουν» τη λειτουργία των «ουκρανικών δομών υγείας» εγγυώμενες τον εφοδιασμό τους με ηλεκτρικό ρεύμα.

Οκτώ τόνοι υλικού πληροφορικής –smartphones, υπολογιστές, δρομολογητές, καθώς και οπτική ίνα 60 χλμ.– αναμένεται να συμβάλλουν στις τηλεπικοινωνιακές και άλλες συνδέσεις.

Συλλογικοί φορείς και εταιρείες συνεισέφεραν κάνοντας δωρεές. Εννέα σκηνές 42 τετραγωνικών μέτρων προσφέρθηκαν στον πολωνικό Ερυθρό Σταυρό για την υποδοχή ουκρανών προσφύγων.

Περίπου 6,5 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης την 24η Φεβρουαρίου, περίπου οι μισοί εκ των οποίων πέρασαν στο έδαφος της γειτονικής Πολωνίας.

Διαβάστε επίσης:

Ζαχάροβα: Νέα αναφορά στην Ελλάδα και στον βανδαλισμό του μνημείου των Σοβιετικών στρατιωτών

Επικοινωνία Μπάιντεν με τέσσερις Ευρωπαίους ηγέτες για κοινό μέτωπο στη Σύνοδο

ΕΕ: «Πράσινο φως» στη δημιουργία δύναμης ταχείας αντίδρασης με έως και 5.000 στρατιώτες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 20:35