search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 20:52
MENU CLOSE

Πολέμος στην Ουκρανία: «Ουδέτερη στάση» και από την Ινδία – Ενοχλημένες οι ΗΠΑ (Photos/Video)

24.03.2022 06:00
narendra_modi_new

Ρήγμα στο μέτωπο των κρατών-μελών του Quad προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση κατά της Ρωσίας, καθώς ένα από τα κράτη, η Ινδία, προσπαθεί να τηρήσει ουδέτερη στάση και δεν συντάσσεται με την αμερικανική πολιτική.

Το θέμα είναι σοβαρό για την αμερικανική διπλωματία, αφού η ομάδα Quad, δηλαδή οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Ινδία, συγκροτήθηκε στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ουάσινγκτον να δημιουργηθεί ένα μέτωπο κρατών της Ασίας και του Ειρηνικού απέναντι στην Κίνα.

Η αμερικανική πρωτοβουλία εδραζόταν στο δόγμα που επικρατούσε μέχρι πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με το οποίο ο κίνδυνος για τα αμερικανικά συμφέροντα προερχόταν από το Πεκίνο.

Όμως η εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία έχει αλλάξει άρδην τις ισορροπίες, με την Ινδία να προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην Ρωσία –με την οποία έχει στενές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις- και τις ΗΠΑ.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ότι η στάση της Ινδίας είναι «κάπως ασταθής», στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ιαπωνία και Αυστραλία συντάσσονται απολύτως με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και συγκεκριμένων Ρώσων πολιτών, που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ (και τους Ευρωπαίους), αλλά το Νέο Δελχί ακολουθεί μέχρι τώρα πολιτική ίσων αποστάσεων. Κάτι που έχει προφανώς ενοχλήσει την Ουάσινγκτον.

«Σε απάντηση για την επιθετικότητα (του Βλαντίμιρ Πούτιν) δημιουργήσαμε ένα ενιαίο μέτωπο στο ΝΑΤΟ και στον Ειρηνικό. Αλλά και με το Quad, με εξαίρεση την Ινδία που είναι κάπως ασταθής», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν μιλώντας σε επιχειρηματικό φόρουμ. Ο Μπάιντεν στο φόρουμ αυτό δεν έκανε καμία αναφορά στην στάση της Τουρκίας, η οποία αν και μέλος του ΝΑΤΟ δεν έχει συνταχθεί με την πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ενώ η Ουάσινγκτον δείχνει ενοχλημένη από την στάση του Νέου Δελχί, η Αυστραλία φέρεται να δείχνει κατανόηση. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας, η Αυστραλία έδειξε κατανόηση για την θέση της Ινδίας για την ουκρανική κρίση, στην τηλεδιάσκεψη που είχαν ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον και ο Ινδός ομόλογός του, Ναρέντρα Μόντι.

Η Ινδία έχει ζητήσει να τερματιστεί η βία στην Ουκρανία, αλλά απείχε από την ψηφοφορία κατά της παλιάς της σύμμαχου στον Ψυχρό Πόλεμο, της Ρωσίας, με την οποία συσφίγγει τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις.

Η Μόσχα επιχειρώντας να ανοίξει περισσότερο τις αγορές στην Ασία για τα ορυκτά καύσιμά της έχει προσεγγίσει την Κίνα και την Ινδία, χώρες με μεγάλες ενεργειακές ανάγκες που δεν θα έλεγαν όχι σε φτηνότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την Ρωσία.

Επιπλέον η Ινδία –που βρίσκεται σε συγκρουσιακή σχέση με το Πακιστάν – είναι από τους καλύτερους πελάτες της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας. Κάτι που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην λήψη πολιτικών αποφάσεων, αφού είναι πλέον σαφές σε όλους ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί σε αλλαγές στην παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας.

Διαβάστε επίσης

Ένα «σκοτεινό» σενάριο των ΗΠΑ που οδηγεί σε πυρηνικό πόλεμο, σκιαγραφεί η Μόσχα

Τυφλό χτύπημα των Ουκρανών με οβίδα σε ρωσικό χωριό, καταγγέλλουν οι Ρώσοι (Photo)

Βρετανία: Σχεδόν 30 άνθρωποι στο νοσοκομείο από διαρροή αερίου χλωρίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 20:52