search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 18:18
MENU CLOSE

Hotels Litteraires: Όταν ο Προυστ, ο Ρεμπώ και ο Φλωμπέρ γίνονται… ξενοδοχεία (Photos)

28.03.2022 12:13
best-western-hotel-litteraire-arthur-rimbaud-hotel-103952-1600-950-crop

Πολλοί συγγραφείς όταν αποφασίζουν να αναμετρηθούν με την έμπνευσή τους, επιλέγουν να κλειστούν σε κάποιο δωμάτιο ξενοδοχείου. Εξ’ άλλου «ένα δωμάτιο ξενοδοχείου δίνει μια ανεξάντλητη δυνατότητα απομόνωσης» όπως έλεγε ο συγγραφέας Βαλερί Λαρμπό.

Κάποια στιγμή, η συνάφεια και η σχέση μεταξύ των ξενοδοχείων και των συγγραφέων άρχισε να αποκρυσταλλώνεται. Έτσι άρχισε να δημιουργείται μια νέα τάση ή μια νέα μόδα αν θέλετε. Η μόδα των «λογοτεχνικών ξενοδοχείων». Η όλη ιδέα ξεκίνησε από τον Ζακ Λετέρτρ, ιδιοκτήτη ξενοδοχείων επί 30 συναπτά έτη, και φανατικό φίλο της λογοτεχνίας.

Ο Λετέρτρ εντυπωσιάστηκε όταν συνειδητοποίησε ότι επί 25 χρόνια κανείς δεν είχε γράψει ένα άρθρο για τα ξενοδοχεία του. Όλα όμως επρόκειτο να αλλάξουν το 2013, όταν ο Λετέρτρ άνοιξε το πρώτο του ξενοδοχείο που ήταν αφιερωμένο στον Μαρσέλ Προυστ. Ήταν το διάσημο «Hotel Litteraire Le Swann», στο 8ο διαμέρισμα του Παρισιού, και συγκεκριμένα στο, 15 Rue de Constantinople. Το κόνσεπτ ήταν τολμηρό. Το ξενοδοχείο διέθετε 81 δωμάτια, και καθένα από αυτά είχε το όνομα ενός ήρωα του «A la recherche du temps perdu» (Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο). Το νέο διαδόθηκε ταχύτατα μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και οι φανατικοί φίλοι της λογοτεχνίας ανά τον κόσμο, άρχισαν να επισκέπτονται με μανία το ξενοδοχείο, κάνοντας ένα ιδιότυπο «προσκύνημα».

Photo: hotel-leswann.com
Photo: hotel-leswann.com

Μετά από αυτή την επιτυχία, ο Λετέρτρ, άνοιξε ένα δεύτερο ξενοδοχείο, το «Hotel Litteraire Gustave Flaubert», στην πόλη Ρουέν, που είναι η γενέτειρα πόλη του μεγάλου συγγραφέα.

Photo: hotelgustaveflaubert.com
Photo: hotelgustaveflaubert.com

Ακολούθησαν το ξενοδοχείο «Hotel Alexandre Vialatte» στο Κλερμόν Φερά, στη συνέχεια το «Hotel Marcel Ayme» όπου κάποτε διέμενε ο ομώνυμος συγγραφέας, στο 8ο διαμέρισμα του Παρισιού, και στη συνέχεια το «Hotel  Litteraire Arthur Rimbaud» στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού, σ’ ένα μικρό δρομάκι «μικρό σαν σονέτο» που βρίσκεται κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό «Gare de l’ Est», και όπου διέμενε ο ποιητής Ρεμπό όταν ερχόταν σιδηροδρομικώς από την Σαρλεβίλ, για να συναντήσει τον εραστή του, επίσης ποιητή, Πολ Βερλέν.

Photo: www.hotel-litteraire-arthur-rimbaud.com

Το τελευταίο δημιούργημα του Λετέρτρ, είναι το «Hotel Jules Verne», στο Μπιαρίτς.

Photo: www.hotellitterairejulesverne.com
Photo: www.hotellitterairejulesverne.com

Σημασία στη λεπτομέρεια

Τα ξενοδοχεία αυτά, αποφεύγουν να ξεπέσουν σ’ ένα φτηνό εμπορικό «τρικ», και προσπαθούν -με μεγάλη επιτυχία- να δημιουργήσουν ένα μικρό σύμπαν γύρω από τον τιμώμενο συγγραφέα. Φυσικά υπάρχουν πορτρέτα των συγγραφέων, αλλά και αντικείμενα προσεκτικά συλλεγμένα, και ταπετσαρίες με αποσπάσματα γραπτού λόγου, ακουαρέλες και πίνακες που αναπαριστούν μια άλλη εποχή ή κάποιους μυθιστορηματικούς ήρωες. Ένα επίσης αξιόλογο εύρημα είναι η χαρτογράφηση των διαδρομών της ζωής των συγγραφέων στο Παρίσι, έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορέσει να ακολουθήσει για λίγο τα βήματά τους μέσα στην πόλη.

Photo: www.hotel-litteraire-arthur-rimbaud.com

Ένας αλλιώτικος μπούσουλας για να περιπλανηθεί κανείς σε μια πόλη. Μικρές πινελιές, που δημιουργούν ευχάριστες εκπλήξεις, και φανερώνουν το χιούμορ και την κουλτούρα εκείνων που τις φαντάστηκαν. Όπως εκείνες οι εξαιρετικές «Μαντελέν» (είδος μπισκότου) που τόσο αγαπούσε ο Μαρσέλ Προυστ, ο οποίος συνέδεε τη μυρωδιά και τη γεύση τους με την παιδική του ηλικία, και σερβίρονται μεταξύ άλλων στο πρωινό του «Swann», ή το μπουντουάρ της μαντάμ Μποβαρί όπου ο επισκέπτης μπορεί να διαλέξει κάποιο από τα 500 βιβλία της βιβλιοθήκης.

Photo: www.hotel-litteraire-arthur-rimbaud.com

Βεβαίως υπάρχουν και άλλα ξενοδοχεία που αναπαράγουν αυτή τη νέα τάση, όπως το ξενοδοχείο «Hotel Bel Ami» στο Σαιν Ζερμέν ντε Πρε, στο Παρίσι, που στεγάζεται στο παλιό τυπογραφείο από το οποίο, το 1885, κυκλοφόρησαν τα αντίτυπα της ομώνυμης νουβέλας του Γκι ντε Μοπασάν, κάνοντας 37 επανεκδόσεις σε τέσσερις μήνες. Αργότερα ο Μοπασάν ονόμασε «Bel Ami» το σκάφος με το οποίο έκανε τις προσωπικές του αποδράσεις. Το ενδιαφέρον λοιπόν συνεχώς αναπτερώνεται, και τον Ιούνιο μαθαίνουμε πως θα ανοίξει ξανά το «Hotel Flaubert» στη λουτρόπολη Τρουβίλ συρ Μερ.

Photo: hotellitterairejulesverne.com

Ποιος ξέρει; Ίσως μια των ημερών δούμε κάποιο Airbnb αφιερωμένο στον Μισέλ Ουελμπέκ, στην κινέζικη πλευρά του 13ου διαμερίσματος του Παρισιού, εκεί που συνεχίζει να μένει ο συγγραφέας του «Aneantir» («Eκμηδενίζω»). Μην ξεχνάμε ότι ο Ουελμπέκ θεωρείται το μεγάλο εξαγώγιμο λογοτεχνικό προϊόν της Γαλλίας. Μέχρι τότε, όποιος ενδιαφέρεται να επισκεφτεί τα «λογοτεχνικά ξενοδοχεία», μπορεί να βρίσκει πληροφορίες στο site «hotelslitteraires.fr».

Διαβάστε επίσης:

Εγκυμοσύνη κοντά στα 40: Γονιμότητα, κύηση, τοκετός – Πόσο εύκολο είναι να γίνεις μαμά σε μεγαλύτερη ηλικία

Σίλβιο Μπελουσκόνι: Παντρεύεται στα 85 του, και σπέρνει τον πανικό στους κληρονόμους του

Jamie Lee Curtis: Η διεμφυλική κόρη και τα 2 υιοθετημένα παιδιά – «Είμαι περήφανη μητέρα μιας τρανς κόρης» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 18:11