search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:57
MENU CLOSE

Δυσοίωνος Μητσοτάκης με Σακελλαροπούλου: «Θα πρέπει να προσαρμοστούμε για μία περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας»

01.04.2022 14:43
mitsotakis-sakellaropoulou_new

Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει στην παρούσα φάση ιδιαίτερη αισιοδοξία για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και άρα ότι μπροστά μας βρίσκεται περίοδος παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας έκανε ο πρωθυπουργός κατά την τακτική του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στην έναρξη της συνάντησης με τη Κατερίνα Σακελλαροπούλου ότι «οι επιπτώσεις στον οικονομικό τομέα είναι ήδη ορατές σε ολόκληρη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ, σε όλο τον κόσμο, θα έλεγα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ποσοστά πληθωρισμού, τα οποία δεν είχαμε ξαναδεί εδώ και 40 χρόνια. Η γενεσιουργός αιτία της κρίσης, όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές, είναι πρωτίστως η άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου, που συμπαρασύρει, δυστυχώς, και τις τιμές του ηλεκτρισμού».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τους πολίτες και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει ως τώρα για τη στήριξη του εισοδήματός τους και την ελάφρυνση των νοικοκυριών.  Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει καμία έλλειψη στην ελληνική αγορά, διότι πολλά ακούγονται, η αγορά λειτουργεί καλά, όμως θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε οποιοδήποτε φαινόμενο αισχροκέρδειας. Θα εξαντλήσουμε την αυστηρότητα του νόμου. Επιβάλλονται ήδη πρόστιμα πολύ υψηλά, σε όσους βλέπουν σε αυτήν την κρίση μία ευκαιρία για πρόσκαιρο πλουτισμό. Αυτά τα φαινόμενα δεν θα γίνουν ανεκτά».

«Όλοι θα βάλουμε πλάτη. Το κράτος, οι πολίτες – ήδη δοκιμάζεται το διαθέσιμο εισόδημά τους – και έχω πλήρη αίσθηση ότι αυτή η κρίση μας χτύπησε σε μία περίοδο που δυστυχώς οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί και το μυαλό μας είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα στους χαμηλόμισθους, στους χαμηλοσυνταξιούχους, ειδικά στους ανθρώπους οι οποίοι ζουν στο νοίκι, που δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν τουλάχιστον την ασφάλεια της ατομικής ιδιοκτησίας, αυτούς πρέπει να στηρίξουμε. Αλλά πλάτη πρέπει να βάλουν και οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν στηριχθεί πολύ από την Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης για φορολόγηση στο 90% των υπερκερδών των επιχειρήσεων ενέργειας.

Πάντως, η συζήτηση είχε και ένα θετικό νέο, καθώς, όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης, «το πολύ ενθαρρυντικό, για να κλείσω με μία θετική είδηση, είναι ότι φαίνεται ότι ο τουρισμός μας θα πάει πολύ καλά, δεν φαίνεται να επηρεαζόμαστε ιδιαίτερα από τις εξελίξεις και είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε μία καλή τουριστική περίοδο χωρίς τους περιορισμούς της πανδημίας, που δυστυχώς μας κράτησαν πίσω τα τελευταία δύο χρόνια».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «δυστυχώς η μία κρίση διαδέχεται την άλλη και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πέρα από τις τραγικές συνέπειες της ανθρωπιστικής κρίσης που δημιούργησε – ένας λαός ξαφνικά μετατρέπεται σε προσφυγικό, τέσσερα, πέντε εκατομμύρια ήδη έχουν μετακινηθεί – φέρνει επίσης τις συνέπειες στην οικονομική κρίση ακριβώς μέσω της ενεργειακής κρίσης».

Τόνισε δε ότι «πρέπει να βρεθεί λύση, ιδίως στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον ενεργειακό εφοδιασμό ας τον δούμε ως μία ευκαιρία να αυτονομηθούν τα κράτη μέλη ή να απεξαρτηθούν ακόμη περισσότερο. Από εκεί και πέρα βέβαια να αξιοποιηθούν όσο γίνεται τα εργαλεία που υπάρχουν, ώστε να ενισχυθούν κυρίως οι ευάλωτοι, γιατί αυτοί καλούνται να πληρώσουν πάντα το μεγαλύτερο τίμημα, και φυσικά ο παραγωγικός τομέας».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης σε πρόξενο Μαριούπολης: «Η Ελλάδα να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της πόλης»

Ηλιόπουλος: «Οι πολίτες δεν έχουν να βγάλουν το μήνα και η κυβέρνηση στηρίζει την αισχροκέρδεια»

ΚΙΝΑΛ: Το κόμμα που θέλει ο Ανδρουλάκης – Πώς θα αντιδράσουν Παπανδρέου και «γεννηματικοί» ενόψει του συνεδρίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:57