search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:27
MENU CLOSE

Λύσεις για το ενεργειακό πρόβλημα αναζητά η Αθήνα – Ποιο είναι τα Plan B

04.04.2022 06:00
mitsotakisnewvouli

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αθήνα καθώς ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τις απειλές του Ρώσου Προέδρου, ο οποίος δηλώνει ότι θα κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου αν δεν πληρώνεται σε ρούβλια .

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι απειλές Πούτιν κυριαρχούν σε όλες τις συσκέψεις καθώς τα κυβερνητικά στελέχη επεξεργάζονται όλα τα σενάρια, ακόμη και τα πλέον δυσοίωνα.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η κίνηση του Ρώσου προέδρου να ζητήσει να πληρώνεται σε ρούβλια – κίνηση που έχει στόχο να παρακάμψει τις κυρώσεις και να στηρίξει το εθνικό νόμισμα σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για την ρωσική οικονομία- φέρνει τους Ευρωπαίους σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η ενεργειακή επάρκεια της χώρας φτάνει μέχρι το τέλος της άνοιξης, στα τέλη Μαΐου , όπου μέχρι τότε δεν αναμένεται να υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα λόγω των κλιματικών συνθηκών. Το θέμα είναι τι θα γίνει το καλοκαίρι, όπου λόγω θερμοκρασιών και του τουρισμού η ζήτηση θα είναι πολύ αυξημένοι.

Το plan B που επεξεργάζονται τα αρμόδια υπουργεία προβλέπουν την αντιμετώπιση της κατάστασης το πρώτο τρίμηνο του 2023. Και αυτό γιατί όπως φαίνεται η κυβέρνηση εγκατέλειψε το αφήγημα ότι η ενεργειακή κρίση θα είναι συγκυριακή και η λήξη της θα έχει κοντινό ορίζοντα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΣΦΑ βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση με ιταλικές εταιρείες ενέργειας, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα της έλλειψης υπόγειων αποθηκευτικών χώρων φυσικού αερίου που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι με απόφαση της Ε.Ε, όλα τα κράτη – μέλη θα πρέπει να έχουν φροντίσει ώστε μέχρι την 1η Οκτωβρίου να έχουν εξασφαλίσει στρατηγικά αποθέματα που να καλύπτουν τουλάχιστον το 15% των αναγκών τους, ακόμη και σε αποθηκευτικούς χώρους γειτονικών χωρών. Όσον αφορά στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε ποσότητα 1 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η Ιταλία θα αποδεσμεύει αυτές τις ποσότητες από τον αγωγό TAP για να διοχετευτούν στη χώρα μας. Η Ελλάδα αναζητά τρόπους που θα δεσμεύουν νομικά την Ιταλία να μην παρακρατήσει τις ποσότητες, σε περίπτωση που τις χρειαστεί και η ίδια.

Ακόμα ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και αύξηση της αποθηκευτικής δυνατότητας στη Ρεβυθούσα. Οι διαβουλεύσεις για την κατασκευή νέας, πλωτής μονάδας αποθήκευσης LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας είναι σε εξέλιξη, παρ’ ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα ως προς την υλοποίηση του.

Επιπλέον εξετάζεται και η ετοιμότητα εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της ΔΕΗ για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.

Η ΔΕΗ έως αύριο αναμένεται να καταθέσει το ετήσιο πλάνο εξόρυξης του λιγνίτη στα ορυχεία της, ενώ εξετάζεται η μετατροπή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο σε πετρέλαιο. Πρόκειται για πέντε μονάδες της ΔΕΗ, του Ήρωνα και της Elpedison.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ για Μπούκα: «Να λογοδοτήσει όποιος διέπραξε εγκλήματα πολέμου»

Σχολεία και self test: Τι αλλάζει από Δευτέρα

Μητσοτάκης για Μπούκα: «Οι δράστες των εγκλημάτων κατά αμάχων πρέπει να λογοδοτήσουν»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:01