search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 22:52
MENU CLOSE

Εκλογή συνέδρων ΣΥΡΙΖΑ: Συντριπτική κυριαρχία Τσίπρα

05.04.2022 06:00
SYRIZA_new

Η εκλογή συνέδρων για το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που θα διεξαχθεί στις 14 – 17 Απριλίου ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής με την Κουμουνδούρου, μια μέρα μετά, να κάνει λόγο για συμμετοχή που έφτασε τον τριπλάσιο αριθμό μελών σε σύγκριση με την αντίστοιχη διαδικασία του 2016. Κάτι που άλλωστε είναι λογικό καθώς από το 2019 «τρέχει» η διαδικασία διεύρυνσης και ειδικά από τις εκλογές και μετά υπήρξαν καμπάνιες εγγραφής νέων μελών.

«Από την Παρασκευή μέχρι και το βράδυ της Κυριακής δεκάδες χιλιάδες μέλη, τριπλάσιος αριθμός από το αντίστοιχο συνέδριο του 2016, προσήλθαν στις Οργανώσεις Μελών τους σε όλη την Ελλάδα για να εκλέξουν 5.000 συνέδρους» αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου. Και προσθέτει: «Η εκλογή των συνέδρων αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα για μια νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή, για την πολιτική αλλαγή και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στις επόμενες εκλογές». Ο στόχος της πολιτικής αλλαγής ως βασικός στόχος και του συνεδρίου, ενώνει πάντως όλες τις «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Με βάση τα συμπεράσματα από τα αποτελέσματα της τριήμερης εκλογικής διαδικασίας που μεταφέρουν πλειοψηφία και μειοψηφία, σε γενικές γραμμές επιβεβαιώνεται η κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα καθώς εκτιμάται πως η πλειοψηφία των 5.000 συνέδρων συγκαταλέγεται σε όσους στηρίζουν τις προτάσεις Τσίπρα, για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, καθώς και για τις υπόλοιπες καταστατικές αλλαγές. Μάλιστα ορισμένοι εκ της πλειοψηφίας έκαναν λόγο για «συντριπτική νίκη», καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που μετέφεραν ένα 80% των συνέδρων στηρίζει τις προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Επίσης, στελέχη από την πλευρά της πλειοψηφίας εκτιμούν ότι η πανελλαδική συμμετοχή έφτασε το 75% των εγγεγραμμένων μελών. Ορισμένοι πάντως επισημαίνουν ότι χρειάζονται μερικές μέρες ακόμη να μελετηθούν τα στοιχεία για πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Κεντρικά η Κουμουνδούρου απέφυγε να δώσει προς το παρόν αναλυτικά στοιχεία για την εκλογή και σύνθεση του συνεδριακού σώματος. Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» 105,5 FM ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για  πολύ ικανοποιητική συμμετοχή των μελών του κόμματος, και μάλιστα μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο για την πολιτική ζωή, λόγω πανδημίας.

 Ο ίδιος σημείωσε πως «σε 69 νομαρχιακές και κλαδικές επιτροπές και 700 οργανώσεις μελών ανά την Ελλάδα συγκεντρώνονται τώρα τα αποτελέσματα για την εκλογή 5.000 συνέδρων. Υπολογίζω ότι συμμετείχαν δυόμιση φορές περισσότερα μέλη στην εκλογική διαδικασία σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριό μας το 2016», όπου οι σύνεδροι τότε ήταν  3.000.

Από την πλευρά της Ομπρέλας υπό την οποία συσπειρώνονται δυνάμεις της μειοψηφίας, υποστηρίζεται ότι η συμμετοχή στην Αττική, όπου είναι συγκεντρωμένος ο μεγάλος όγκος της κομματικής δύναμης, κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα, δηλαδή στο 55%, ενώ εκτιμούν την πανελλαδική συμμετοχή 60- 65%. Στην Αττική είναι συγκεντρωμένο και το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων της Ομπρέλας και όπως υποστηρίζει αυτή η πλευρά, σε γενικές γραμμές συγκρατεί τις δυνάμεις της (βλέπουν μια αύξηση στην Α’ Αθήνας, ενώ αναφέρουν ότι «κρατάνε» στο Βόρειο Τομέα, στον Δυτικό, στο Νότιο αλλά και στον Ανατολικό). Υποχώρηση καταγράφουν στον Πειραιά, αν και αυτή δεν αποτέλεσε έκπληξη όπως λένε διότι είχε καταγραφεί ήδη από τις Νομαρχιακές εκλογές ένα χρόνο πριν.

Επισημαίνεται από την ίδια πλευρά ότι με μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων φαίνεται να υπήρξε συμπίεση των δυνάμεών της από τον «διλημματικό» τρόπο που τέθηκαν τα ζητήματα, καθώς πολλά μέλη ήθελαν να στηρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ την ίδια ώρα συμφωνούν με επιμέρους απόψεις της Ομπρέλας. Επομένως, λένε, δεν προκύπτει μια καθαρή εικόνα για ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων αυτή τη στιγμή.

Πάντως η εικόνα επικράτησης του Αλέξη Τσίπρα με διαφορά, δεν αναμένεται να ανατραπεί στο συνέδριο. Πριν τις δύο εκλογικές διαδικασίες για πρόεδρο και για ΚΕ από τη βάση που θα πραγματοποιηθούν περίπου δυο εβδομάδες μετά το συνέδριο – σε αυτό οι εκλεγμένοι σύνεδροι θα επικυρώσουν πολιτικές θέσεις και καταστατικές αλλαγές – θα κορυφωθούν οι διεργασίες και ζυμώσεις με αντικείμενο τους συσχετισμούς που θα αποτυπωθούν στη νέα Κεντρική Επιτροπή. Εκεί για παράδειγμα οι δυνάμεις της πλειοψηφίας (Κίνηση Μελών, ΡΕΝΕ, Γέφυρα, πασοκογενείς, ΔΗΜΑΡ) που στο συνέδριο αποφάσισαν να στηρίξουν από κοινού τις προτάσεις Τσίπρα, είναι πιθανόν να συνεργαστούν και ως προς την σταυροδοσία.

Διαβάστε επίσης:

Σταϊκούρας: Ξεχρεώσαμε το ΔΝΤ – «Στέλνουμε θετικό μήνυμα στις αγορές»

Σε διαβούλευση το ν/σ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Τι αλλάζει

Στην Αθήνα την Τρίτη η Νούλαντ – Θα συναντηθεί με Μητσοτάκη και Δένδια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42