Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Σε μια μελέτη που αποσκοπούσε στην αξιολόγηση της επίδρασης του πλυσίματος πουλερικών στη μόλυνση της κουζίνας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το 25% των συμμετεχόντων μόλυναν την σαλάτα με ωμά πουλερικά.
Πολλοί συμμετέχοντες στη μελέτη που δεν έπλυναν τα χέρια τους και τις επιφάνειες της κουζίνας μετά από χειρισμό πουλερικών.
Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία του πλυσίματος των χεριών, του καθαρισμού και της απολύμανσης της κουζίνας προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος τροφιμογενών ασθενειών κατά το μαγείρεμα στο σπίτι.
Το πλύσιμο των ωμών πουλερικών δεν συνιστάται, λόγω ανησυχιών σχετικά με την ακούσια μόλυνση άλλων τροφίμων και επιφανειών και την αύξηση του κινδύνου τροφιμογενούς ασθένειας.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές στρατολόγησαν 300 άντρες και γυναίκες που μαγειρεύουν συνήθως τα σπιτικά γεύματα και οι οποίοι είπαν ότι έπλεναν τα πουλερικά πριν τα μαγειρέψουν. Οι ερευνητές έστειλαν πληροφορίες για την ασφάλεια των τροφίμων σε 142 από τους συμμετέχοντες στην μελέτη μέσω email, περιγράφοντας τις προσπάθειες μείωσης του κινδύνου, όπως η σύσταση να μην πλένουν τα ωμά πουλερικά κατά την προετοιμασία του φαγητού. Οι υπόλοιποι 158 συμμετέχοντες στην μελέτη δεν έλαβαν την εκπαιδευτική παρέμβαση.
Και οι 300 συμμετέχοντες κλήθηκαν στη συνέχεια να μαγειρέψουν σε κουζίνες εξοπλισμένες με βιντεοκάμερες που μαγνητοσκοπούσαν την προετοιμασία του γεύματος.
Αυτό που οι συμμετέχοντες στην μελέτη δεν γνώριζαν ήταν ότι τα κομμάτια κοτόπουλου είχαν εμβολιαστεί με ένα αβλαβές στέλεχος βακτηρίων, το οποίο οι ερευνητές θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να καθαρίσουν τις επιφάνειες της κουζίνας για να δουν εάν υπήρξε διασταυρούμενη μόλυνση κατά τη διαδικασία προετοιμασίας και μαγειρέματος του φαγητού.
Το 93% των συμμετεχόντων που έλαβαν το email με την εκπαιδευτική παρέμβαση δεν έπλυνε το κοτόπουλο, σε σύγκριση με το 39% των συμμετεχόντων που δεν ενημερώθηκαν σχετικώς.
Ωστόσο, οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν ότι τόσο εκείνοι που έπλυναν το κοτόπουλο, όσο και εκείνοι που δεν το έπλυναν, είχαν παρόμοια επίπεδα μόλυνσης από το ωμό κοτόπουλο στις σαλάτες τους!
“Πιστεύουμε ότι η μόλυνση της σαλάτας προέρχεται από τους ανθρώπους που δεν πλένουν καλά τα χέρια τους μετά το χειρισμό του ωμού κοτόπουλου ή/και κάνουν κακή δουλειά στην απολύμανση του νεροχύτη και των γύρω επιφανειών προτού χειριστούν τη σαλάτα”, είπε η Shumaker και πρόσθεσε:
“Ανεξάρτητα από το αν οι άνθρωποι έπλεναν το κοτόπουλο τους, οι νεροχύτες της κουζίνας μολύνθηκαν από το ωμό κοτόπουλο, ενώ υπήρχε σχετικά μικρή μόλυνση και των κοντινών πάγκων. Αυτό ήταν λίγο περίεργο, καθώς περιμέναμε ότι ο κίνδυνος που σχετίζεται με το πλύσιμο του κοτόπουλου ήταν επειδή το νερό θα εκτοξευόταν από το κοτόπουλο και θα μόλυνε τις γύρω επιφάνειες. Αντίθετα, ο νεροχύτης μολυνόταν, ακόμη και όταν το κοτόπουλο δεν πλενόταν.
Το πλύσιμο του κοτόπουλου δεν συνιστάται. Αλλά αυτή η μελέτη καταδεικνύει εξίσου την ανάγκη να επικεντρωθούμε στην πρόληψη της μόλυνσης των νεροχυτών και να τονίσουμε τη σημασία του πλυσίματος των χεριών και του καθαρισμού και της απολύμανσης των επιφανειών”.
Πηγή: iatropedia, medicalexpress
Photo By Pixabay
Διαβάστε επίσης:
Γάτα: Πρέπει το πιάτο της να είναι πάντα γεμάτο γάλα;
To πρόγραμμα που βελτιώνει τη στάση και δυναμώνει τους ώμους – 10′ την ημέρα αρκούν
Κορωνοϊός: Έκτακτες ανακοινώσεις για την τέταρτη δόση του εμβολίου
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.