search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 01:21
MENU CLOSE

Χαλβάς από φιστίκια, ο πιο αρωματικός και ιδιαίτερος

08.04.2022 06:00
glikaki09-new

Μια λιχουδιά που λατρεύεται τόσο από ενήλικες όσο και από παιδιά, με αρκετές θερμίδες αλλά και με αναμφισβήτητα οφέλη στον οργανισμό. Συγκαταλέγεται στα κλασσικά πατροπαράδοτα γλυκά και οι συνταγή του δεν είναι ξεπερασμένη λόγω μόδας, αλλά αντιθέτως συνεχίζει να κερδίζει έδαφος και να γίνεται εξαιρετικά δημοφιλής. Ο χαλβάς από φιστίκια θεωρείται ο πιο αρωματικός και συγκαταλέγεται στο μενού των πιο μοντέρνων καφέ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Υλικά για τη συνταγή

160 γραμμάρια φιστίκια ανάλατα (αραχίδες)

70 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

70 γραμμάρια ζάχαρη

50 ml ηλιέλαιο

100 ml νερό

1 φακελάκι ζάχαρη βανίλιας (10 γραμμ.)

Εκτέλεση

Αρχικά, καβουρδίστε τα φιστίκια (με τη λεπτή φλούδα τους όπως είναι) σε ένα καθαρό και στεγνό αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν ελαφρά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καούν. Μπορείτε και να δοκιμάσετε στο φούρνο μικροκυμάτων, υπολογίζοντας ότι ο χρόνος ψησίματος θα είναι ανάλογος με την ισχύ του φούρνου σας. Βάλτε σε ένα φαρδύ πιάτο τα φιστίκια σε μία στρώση και ψήστε για περίπου 1 με 1,5 λεπτό στα 650W. Ανακατέψτε τα και συνεχίστε για ακόμα 1 με 1,5 λεπτό. Αφήστε τα να κρυώσουν και ξεφλουδίστε τα προσεκτικά. Βάλτε τα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και αλέστε τα, όσο πιο λεπτά γίνεται, προσέχοντας να μην το παρακάνετε διότι θα καταλήξετε με φιστικοβούτυρο.Μπορείτε να σταματήσετε σε εκείνο το στάδιο του χτυπήματος όπου μικρά κομμάτια από κόκκους φιστικιού θα είναι ακόμα ορατά. Στο ίδιο στεγνό τηγάνι καβουρδίστε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καεί. Θα είναι έτοιμο όταν μυρίσει ελαφρά και πάρει μια απόχρωση μπεζ σαν την κρέμα. Βάλτε το κι αυτό στο επεξεργαστή και φέρτε το δυο βόλτες μόνο μέχρι να αναμειχθούν τα δύο αλεύρια. Στο μεταξύ ετοιμάστε το σιρόπι, βράζοντας σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο, το νερό και τη βανίλια για περίπου 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε το σιρόπι σε ένα μπολ μαζί με το αλεύρι και τα αλεσμένα φιστίκια και ανακατέψτε καλά μέχρι να πήξει. Αδειάστε το μίγμα του χαλβά σε ένα σκεύος στρωμένο με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το εκτός ψυγείου να κρυώσει. Τοποθετήστε τον για 30 λεπτά περίπου στο ψυγείο, ξεφορμάρετε και είναι έτοιμος για σερβίρισμα!

Συμβουλή

Οι ποικιλίες φιστικιών διαφέρουν σημαντικά ως προς τη λιπαρότητα και τη γλύκα τους , κάτι που φυσικά επηρεάζει τη γεύση του χαλβά . Θα πρέπει να επιλέξετε μιας καλής ποιότητας πρώτη ύλη (φιστίκια)που να σας αρέσει η γεύση τους, για να είναι νόστιμος στο τέλος ο χαλβάς .Επίσης το χρώμα που θα πάρει ο χαλβάς εξαρτάται από το βαθμό ψησίματος των φιστικιών και του αλευριού.

Διαβάστε επίσης:

Λάτκες, νηστίσιμες βάφλες πατάτας

Νηστίσιμα παξιμαδάκια σε πολλές εκδοχές, με αμύγδαλα, φουντούκια, κράνμπερι ή σοκολάτα

Καλαμαράκια της Μεσογείου σε κόκκινη σάλτσα με ελιές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 01:07