search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:50
MENU CLOSE

Ουκρανία: Ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός από το χτύπημα στο Κραματόρσκ – Επιμένει η Μόσχα στην προβοκάτσια (Photos/Videos)

08.04.2022 17:57
pyravlos

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων 5 παιδιά, και δεκάδες τραυματίστηκαν σήμερα αφότου δύο πύραυλοι έπληξαν σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία, τον οποίο χρησιμοποιούν χιλιάδες άνθρωποι για να απομακρυνθούν από την περιοχή εδώ και ημέρες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε ο τοπικός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο.

Νωρίτερα ο ίδιος είχε κάνει λόγο για τουλάχιστον 39 νεκρούς και 87 τραυματίες.

Σε μια διαδικτυακή ανάρτησή του είπε ότι στον νέο απολογισμό των νεκρών περιλαμβάνονται άνθρωποι που υπέκυψαν στα τραύματά τους μετά την μεταφορά τους σε νοσοκομείο και σε ιατρικά κέντρα.

Παράλληλα ανέφερε ότι 98 τραυματίες νοσηλεύονται.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν υπήρχαν ουκρανικά στρατεύματα στον σιδηροδρομικό σταθμό που χτυπήθηκε σήμερα.

Ο Ζελένκσι δήλωσε στο φινλανδικό κοινοβούλιο: «Ρωσικές δυνάμεις έπληξαν τον σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, (βάλλοντας) κατά ενός συνηθισμένου σιδηροδρομικού σταθμού, κατά απλών ανθρώπων, δεν υπήρχαν στρατιώτες εκεί».

Περίπου 4.000 άνθρωποι -οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά- βρίσκονταν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ όταν επλήγη σήμερα από ρωσικούς πυραύλους, δήλωσε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Χονκαρένκο.

Μετά την επίθεση επικράτησε χάος. Ουρλιαχτά και κραυγές απόγνωσης από δεκάδες ουκρανούς που έβλεπαν δίπλα τους ανθρώπους νεκρούς ή βαριά τραυματισμένους και δεν ήξεραν που να κρυφτούν.   

Τρία τρένα που μετέφεραν αμάχους ακινητοποιήθηκαν στην ίδια περιοχή της Ουκρανίας χθες ύστερα από αεροπορική επίθεση εναντίον της σιδηροδρομικής γραμμής, σύμφωνα με τον επικεφαλής των σιδηροδρόμων.

«Προβοκάτσια» λένε οι Ρώσοι

Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για το πυραυλικό χτύπημα στον σιδηροδρομικό σταθμό, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία, το χτύπημα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Kramatorsk πραγματοποιήθηκε από ένα τμήμα πυραύλων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από την περιοχή του οικισμού Dobropolye, 45 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι μόνο ο ουκρανικός στρατός διαθέτει αυτόν τον τύπο του πυραύλου που χρησιμοποιήθηκε και πρόσθεσε ότι ήταν παρόμοιος με αυτόν που έπληξε το κέντρο της πόλης Ντονέτσκ στις 14 Μαρτίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άνθρωποι, σύμφωνα με το RIA.

Ο διοικητής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ δήλωσε ότι το σημερινό πυραυλικό χτύπημα στον σιδηροδρομικό σταθμό είναι ουκρανική «προβοκάτσια», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Μόσχα κατά την πάγια τακτική της αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους κατά την εισβολή της στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Καταδίκη από τους παγκόσμιους ηγέτες

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε μέσω του Twitter την «αποτρόπαιη» επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι Ουκρανοί πολίτες φεύγουν για να γλιτώσουν τα χειρότερα. Τα όπλα τους; Καροτσάκια, λούτρινα, βαλίτσες. Σήμερα το πρωί, στον σταθμό του Κραματόρσκ, οι οικογένειες που θα έφευγαν βίωσαν τον τρόμο. Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες. Αποτρόπαιο» έγραψε ο Μακρόν.

«Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα του Κραματόρσκ, της Μπούκα, της Μαριούπολης, του Χαρκόβου: παντού στην Ουκρανία, στηρίζουμε τις έρευνες ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Σκεφτόμαστε τις οικογένειες που συνεχίζουν να φεύγουν, θα τις φιλοξενήσουμε στην Ένωσή μας, την Ένωση της ειρήνης», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Ως Ευρωπαίοι, επιβάλλουμε νέες κυρώσεις. Και συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία σε ανθρωπιστικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο», κατέληξε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Parisien ο Μακρόν εξέφρασε επίσης τη λύση του για την «κατηγορηματική άρνηση» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν όσον αφορά την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη που είχαν προτείνει η Γαλλία, η Ελλάδα και η Τουρκία.

Την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, χαρακτήρισε «αδίστακτη» την επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό και προειδοποίησε ότι «τα εγκλήματα της Ρωσίας στην Ουκρανία» δεν θα μείνουν ατιμώρητα.

Μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο Τζόνσον είπε ότι η Βρετανία θα στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών στην Ουκρανία, όπως αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak, 800 αντιαρματικούς πυραύλους και πυρομαχικά ακριβείας, καθώς και κράνη, διόπτρες νυκτός και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε δίκη για εγκλήματα πολέμου θέλει να οδηγηθούν Πούτιν και Λαβρόφ ο Γερμανός πρόεδρος

Στην Μπούκα η φον ντερ Λάιεν και Μπορέλ – Ξεκίνησε η εκταφή σορών από τον ομαδικό τάφο

Επίθεση με κόκκινη μπογιά στον Νομπελίστα Ρώσο εκδότη Μουράτοφ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:45