search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:37
MENU CLOSE

Τα μηνύματα των Γαλλικών εκλογών – Τι ανησυχεί την ελληνική κυβέρνηση

11.04.2022 06:00
macron_new

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρω των Γαλλικών εκλογών, μπορεί να έβαλαν τον Εμανουέλ Μακρόν -με αξιώσεις- στους διεκδικητές της Προεδρίας, έδειξαν ωστόσο ότι τα προβλήματα της περιόδου του κορωνοιού, η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση, αλλά και η συνεχιζόμενη Ευρωπαϊκή «αφασία», άφησαν τα σημάδια τους στο εκλογικό σώμα.

Το μήνυμα αυτό έχει ως παραλήπτη όχι μόνο τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και όλους τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα με τις ευρωπαϊκές κοινωνίες να βρίσκονται στα όρια τους, καθώς η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει «πάει περίπατο».

Το «πλασάρισμα» της Μαρίν Λε Πεν στην δεύτερη θέση δείχνει ακριβώς αυτό. Την αμφισβήτηση των Ευρωπαϊκών θεσμών και της κοινής αντίληψης στην αντιμετώπιση των πραγμάτων. Δείχνει ακόμα ότι πλέον οι εθνικιστικές απόψεις είναι ο μεγάλος εχθρός της Ενωμένης Ευρώπης, καθώς ο μεγάλος νικητής είναι η ακροδεξιά που μετά τη θριαμβευτική εκλογή Όρμπαν στην Ουγγαρία έφτασε, μετά από χρόνια και στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών της Γαλλίας.

Το γεγονός ακόμα ότι ο Γάλλος Πρόεδρος δεν έκανε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση τον περίπατο που περίμεναν όλοι -όταν ανέλαβε πρωτοβουλίες για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία– είναι κι ένα μήνυμα προς το εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης, ότι η ακρίβεια και η ενέργεια επισκιάζουν τα πάντα και στέλνουν τους ψηφοφόρους δεξιότερα από τα δεξιά. Γι’ αυτό άλλωστε και ο Φαήλος Κρανιδιώτης έσπευσε να δηλώσει τη στήριξη του στην Μαρίν Λε Πεν λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες στην Γαλλία.

Προφανώς όλα αυτά παίζουν τον ρόλο τους στην ελληνική πολιτική σκηνή, καθώς το κόμμα του Μπογδάνου, Τζήμερου, Κρανιδιώτη πιέζουν την ΝΔ και στα εθνικά θέματα, αλλά και στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομία.

Έτσι ο πρωθυπουργός από το Φόρουμ των Δελφών, όπου παραβρέθηκε, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις με εθνικούς πόρους αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση. Παράλληλα, διατύπωσε και πρόταση προς την Κομισιόν, τα αδιάθετα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 230 δισ. ευρώ, να διατεθούν στα Κράτη-Μέλη για ν’ αντιμετωπίσουν την ενεργειακή ακρίβεια.

Οι πληροφορίες λένε ακόμα ότι το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται επιπρόσθετα μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες αφήνοντας και πάλι απ’ έξω την μεσαία τάξη.

Σ’ αυτά συμπεριλαμβάνεται η μείωση του ΦΠΑ σε τρία είδη -μέτρο που δεν πρόκειται να φανεί στο καλάθι της νοικοκυράς– και την επέκταση της κρατικής επιδότησης για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Μάϊο. Ειδικά για τα φυσικό αέριο η μείωση αυτή δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, αφού ήδη η θερμοκρασία έχει ανέβει στην χώρα και οι περισσότεροι πολίτες έχουν κλείσει τα καλοριφέρ.

Συζητείται ακόμα το Έκτακτο επίδομα ενοικίου, η Επέκταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης και τον Μάιο (περίπου 15 λεπτά το λίτρο), καθώς και να υπάρξει νέα ρύθμιση οφειλών για την αποπληρωμή χρεών που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των ανατιμήσεων. Πολλοί ισχυρίζονται ωστόσο ότι το μέτρο αυτό θα είναι αποτελεσματικό μόνο εάν η ρύθμιση αφορά και τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία.

Διαβάστε επίσης:

Τήνος: Σκότωσε τον διευθυντή της Σχολής Αγιογραφίας για μια κεραία τηλεόρασης κι ένα πηγάδι (Photos & Video)

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Το “μένουμε Ευρώπη” πολύ γρήγορα έγινε “μένουμε απατεώνες”»

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Καταστράφηκε ολοσχερώς» το αεροδρόμιο του Ντνίπρο μετά από νέο ρωσικό βομβαρδισμό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:35