search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:18
MENU CLOSE

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Στόχος η πολιτική αλλαγή – Σε κάλπη το Σάββατο η έγκριση των προτάσεων Τσίπρα

12.04.2022 10:49
syriza_new

Σε ρυθμούς προετοιμασίας και ρύθμισης των τελευταίων λεπτομερειών για τις τετραήμερες εργασίες του 3ου Συνεδρίου που ξεκινά την Πέμπτη, βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Το Συνέδριο τυπικά προοριζόταν για τα τέλη του 2019 δηλαδή στα 4 χρόνια από το 2ο Συνέδριο (Οκτώβριος 2016) ωστόσο η επιλογή της ηγεσίας να πάει λίγο αργότερα σκόνταψε στην εμφάνιση της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 με αποτέλεσμα, μετά από αλλεπάλληλες αναβολές να πραγματοποιείται περίπου δυο χρόνια μετά από το αρχικώς προβλεπόμενο.

Και αν κατά το προηγούμενο Συνέδριο εν τω μέσω της κυβερνητικής θητείας, απασχόλησαν τον ΣΥΡΙΖΑ έντονα τα ζητήματα της εφαρμογής του μνημονίου και της επίδρασης στη φυσιογνωμία του, σήμερα η συζήτηση αφορά εν πολλοίς και πάλι την πολιτική φυσιογνωμία και τα ανοίγματα στην κοινωνία και τον πολιτικά κεντρώο χώρο που κατά την ηγεσία θα επιτρέψουν στο κόμμα να γίνει ένα μαζικό δημοκρατικό κόμμα εξουσίας το οποίο θα φέρει την πολιτική αλλαγή και θα μπορέσει εκ νέου να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.

Σε κομματικό – οργανωτικό επίπεδο στόχος της ηγεσίας είναι να καταγραφεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι μια μεγάλη παράταξη με ενιαία έκφραση υπό έναν ισχυρό Αλέξη Τσίπρα, ένα κόμμα που πλέον είναι πιο ώριμο και έμπειρο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της διακυβέρνησης, «απαλλαγμένο» από την ανάγκη τήρησης εσωκομματικών ισορροπιών και τις τριβές που προκύπτουν από τη συνεχή εσωκομματική πολιτική διαπάλη.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου οι στόχοι της κορυφαίας κομματικής διαδικασίας συμπυκνώνονται στο σύνθημα του Συνεδρίου: «ΝΕΑ ΑΡΧΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ – Ισχυρή Αριστερά, Προοδευτική Κυβέρνηση, Δίκαιη Κοινωνία».

Η συγκυρία που διαμορφώνεται, σύμφωνα με τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ορίζεται από δύο επίπεδα:

-Στο διεθνές επίπεδο, οι πολλαπλές κρίσεις – πανδημία, ακρίβεια, ενέργεια, ρωσική εισβολή – των τελευταίων τριών ετών έχουν επαναφέρει ως κυρίαρχο αίσθημα των πολιτών την ανασφάλεια. Το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο δόγμα έχει χρεοκοπήσει. Το πολιτικό μήνυμα της Αριστεράς για καταπολέμηση των ανισοτήτων και κοινωνική δικαιοσύνη, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των δημοσίων-κοινών αγαθών.

-Στο εσωτερικό επίπεδο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με θρυαλλίδα εξελίξεων την απροθυμία και αδυναμία αντιμετώπισης της ακραίας ακρίβειας που συρρικνώνει δραματικά τα εισοδήματα των πολιτών, βρίσκεται υπό αναντίστρεπτη φθορά όπως επιβεβαιώνεται τόσο από τα ποιοτικά όσο και από τα ποσοτικά στοιχεία όλων των μετρήσεων, την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε όλες τις τάσεις δείχνει να ανεβάζει τα ποσοστά του.

Με αυτά ως δεδομένα, ο πρωταρχικός στόχος του Συνεδρίου είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «η πολιτική αλλαγή και μία ‘’Νέα Αρχή’’ με την κοινωνία και για την κοινωνία, με πολιτικές για τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας ( εργαζόμενων, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αγροτών, νέων, συνταξιούχων) και όχι των εκλεκτών και ισχυρών φίλων του κ. Μητσοτάκη».

Ένα κόμμα ισχυρό, σύγχρονο, συμμετοχικό, μαζικό, δημοκρατικό θα συμβάλει ακόμα περισσότερο την πολιτική αλλαγή και την ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αν δεν είναι και προϋπόθεση, λένε από την Κουμουνδούρου. Θεωρούν ότι η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε πιο ανοιχτό, συμμετοχικό και μαζικό κόμμα θα δώσει νέα δυναμική που θα επιτρέψει την καθαρή νίκη του στις εκλογές της απλής αναλογικής και θα δώσει τη δυνατότητα, να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση και να συντελεστεί η πολιτική αλλαγή.

Επιπλέον κατά την Κουμουνδούρου η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι «το πολιτικό γεγονός που θα καθορίσει τις εξελίξεις και θα θέσει αμείλικτα διλήμματα σε όλους» δηλαδή, θα αναγκάσει «όλες τις δυνάμεις να τοποθετηθούν πάνω στο ερώτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης και στις συγκεκριμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».

Κάλπες και συσχετισμοί

Το συνεδριακό σώμα αποτελείται από 5.000 συνέδρους που αναδείχθηκαν μέσα από μια εκλογική διαδικασία στην οποία συμμετείχαν 40.500 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εκ των 61.600 μελών που αριθμεί συνολικά σήμερα το κόμμα, μετά από διαδοχικες καμπάνιες εγγραφής μελών.

Στο συνέδριο θα τεθούν προς έγκριση οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τις καταστατικές αλλαγές με κορυφαίες την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την βάση (από τα μέλη) σε κάλπες που θα στηθούν το Σάββατο. Εφόσον εγκριθούν οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα, η εκλογή του Προέδρου και των 300 μελών της Κεντρικής Επιτροπής θα γίνει στις 15 Μαΐου.  Η πρόταση του κ. Τσίπρα, για την οποία επίσης θα αποφασίσει το Συνέδριο, είναι για την Κεντρική Επιτροπή να μπορούν να ψηφίσουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που εγγράφηκαν έως τις 21 Μαρτίου ενώ για την εκλογή προέδρου θα μπορούν να ψηφίσουν ακόμη και τα μέλη που θα εγγραφούν την ίδια ημέρα της κάλπης.

Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία επί των προτάσεων Τσίπρα θα αποτελέσει και μια πρώτη καταγραφή στο πεδίο των συσχετισμών – πώς διαμορφώνονται δηλαδή οι συσχετισμοί μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας η οποία αναμένεται και αυτή να θέσει σε ψηφοφορία τις διαφωνίες της με τις αλλαγές –  η οποία θα ολοκληρωθεί με την διαδικασία εκλογής στις 15 Μαΐου.

Διαβάστε επίσης:

Nέο εκλογικό δίλημμα βάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Ποια είναι η λέξη «κλειδί»

Οικονόμου για ακρίβεια: «Χαώδης η κατάσταση, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε»

ΣΥΡΙΖΑ για Γαλλικές εκλογές: Στο β΄ γύρο να ηττηθούν Λεπέν και νεοφιλελευθερισμός

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:18