search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:00
MENU CLOSE

Κυβέρνηση της μετατόπισης των ευθυνών, της ατολμίας και της αδράνειας

13.04.2022 06:00
simitropoulou_new

Καθ’ όλη την διάρκεια της Κυβέρνησης της ΝΔ, η μετατόπιση ευθυνών είναι μία πάγια τακτική:

Στην πανδημία η ευθύνη ανήκει στους ανεμβολίαστους, παρά το γεγονός οτι και σύμφωνα με τους σκληρούς δείκτες η Ελλάδα έχει από τις χειρότερες επιδημιολογικές εικόνες  και βιώνουμε την πανδημία, όπως οι άλλες Ευρωπαικές χώρες όταν δεν υπήρχε το εμβόλιο.

Στην κακοκαιρία, έφταιγε η ΕΜΥ, η Περιφέρεια, το χιόνι που έπεσε κατά την διάρκεια της ημέρας και όχι, όπως συνήθως νύχτα.

Στην αύξηση του κόστους της ενέργειας, στις συνεχείς ανατιμήσεις, στην ακρίβεια ευθύνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Είναι σαφές ότι ο πόλεμος, χωρίς αμφιβολία έχει τραγικές συνέπειες, οικονομικές, πολιτικές, προσφυγικές παγκοσμίως.

Το κόστος όμως της εισβολής απλά πυκνώνει το σκοτάδι της Ελλάδος. Το επικαλούμενο επιτελικό κράτος απέτυχε και συνεχίζει με την πολιτική που ακολουθεί να επιδεινώνεται η κατάσταση των πολιτών.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021, οι αρμόδιοι υπουργοί υποστήριζαν ότι πρόκειται καθαρά για ένα παροδικό φαινόμενο, όπου μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα είχε εξομαλυνθεί. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2021 υποστήριξε πως με την επιδότηση των 9 ευρώ/MWh θα καλύψει το σύνολο της αύξησης της τιμής του ρεύματος. 

Η ακρίβεια ήταν και είναι μια ζοφερή πραγματικότητα και η κυβέρνηση απλά παρακουλουθεί ως θεατής : οι πολίτες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές βιοτικές ανάγκες,  ενώ από τις 19 του μήνα έχει εξαντληθεί το μηνιαίο εισόδημα. Ο πληθωρισμός από το Νοέμβριο του 2021 μέχρι και σήμερα έχει εκτοξευθεί και μάλιστα  τον Μάρτιο  σκαρφάλωσε σε ποσοστό 8,9%.

Όσον δε αφορά την ενέργεια η Ελλάδα βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα στην τιμή της ενέργειας. Είμαστε η μοναδική χώρα με την υψηλότερη τιμή χονδρεμπορικής τιμής ενέργειας και όπου την αύξηση του κόστους ενέργειας την επωμίζονται αποκλειστικά οι καταναλωτές. Ενώ στις περισσότερες Ευρωπαικές χώρες η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται με μακροπρόθεσμα συμβόλαια στην Ελλάδα το 100% γίνεται με spot συμβόλαια με βάση την χρηματιστηριακή τιμή μοναδας. Είμαστε η μοναδική χώρα που αυξήσαμε την εξάρτηση στο φυσικό αέριο κατά 25%. Στην Ελλάδα το 2021 το ρεύμα αυξήθηκε κατά 5,4 φορές ενώ αντιστοίχως στην ΕΕ κατά 3,4%. Όλες αυτές οι επιλογές έγιναν με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης της ΝΔ, όπου στην ουσία επέλεξε λάθος κατεύθυνση.

Τα μέτρα δε που έλαβε η κυβέρνηση ήρθαν καθυστερημένα και στην ουσία πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό. Πολύ λίγα και πολύ αργά με αποτέλεσμα να έχει διευρυνθεί η ψαλίδα  των ευάλωτων και πλέον να απειλείται η βιωσιμότητα και της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επί της ουσίας τα μέτρα δεν ελαφρύνουν τα νοικοκυριά και σε καμία περίπτωση δεν σταμάτησαν την αύξηση του κόστους.

Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση  αποφασίζει και παρέχει στους έχοντες μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης, όπως η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που αφορά ιδιοκτησίες άνω των 250.000 ευρώ και αφορά ποσό 368 εκ. ευρώ, αλλά και η αύξηση του αφορολόγητου στις 800.000 ευρώ για κάθε γονέα.

Είναι η κυβέρνηση της μετατόπισης των ευθυνών, της ατολμίας και της αδράνειας.

Δεν προβαίνει σε υλοποίηση μέτρων και παραπέμπει την ανάληψη ευθυνών και δράσεων από την Ευρωπαική Ένωση ενώ την ίδια στιγμή η Ευρωπαική επιτροπή αφενός έχει προτείνει εργαλεία ελάφρυνσης όπου οι περισσότερες χώρες έχουν λάβει και αφετέρου η κάθε κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει δράση για τα του οίκου της. Είναι επίσης πραγματικό γεγονός ότι στην Σύνοδο Κορυφής ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία πέτυχαν εξαίρεση στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, η Ελληνική Κυβέρνηση γύρισε με άδεια χέρια, περιμένοντας νέα συζήτηση σε Ευρωπαικό επίπεδο τον Μάιο.

Αποδεικνύει λοιπόν ότι δεν έχει πολιτική στόχευση με κοινωνικό πρόσημο και κοινωνική δικαιοσύνη.

Το ΠΑΣΟΚ εδώ και μήνες εντός και εκτός Βουλής, με υπεύθυνη πολιτική, έχουμε προτείνει συγκεκριμένα εφαρμόσιμα μέτρα και ρεαλιστικές παρεμβάσεις, άμεσες και μακροπρόθεσμες, προκειμένου να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς όροι διαβίωσης για όλους τους πολίτες.  Σε αυτά τα στοχευμένα μέτρα η αρχική απάντηση ήταν η ειρωνεία ενώ βέβαια τις τελευταίες ημέρες έφεραν την συζήτηση για μείωση ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. Ειδικότερα:  

  • Μείωση ΦΠΑ σε βασικά αγαθά σε ποσοστό 6%,
  • Μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα.

Τα μέτρα αυτά στην σύνοδο Κορυφής τα πρότεινε και η Ευρωπαική Επιτροπή και τα έχουν ήδη εφαρμόσει πολλές Ευρωπαικές Χώρες. Στην Ελλάδα η Κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να τα εφαρμόσει λέγοντας ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος ή ότι δεν είναι σίγουροι ότι θα φτάσει η μείωση στον καταναλωτή. Και οι δύο απαντήσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα καθώς από τα δελτία εκτέλεσης του Προυπολογισμού Νοεμβρίου 2021, Δεκεμβρίου 2021, Ιανουαρίου 2022 και Φεβρουαρίου 2022, προκύπτει υπεραπόδοση φορολογικών εσόδων περί το 1 δις ευρώ, ποσό που είναι πάνω από τους στόχους του προυπολογισμού. Για την δε δεύτερη απάντηση σημαίνει ότι αποδέχονται ότι δεν γίνονται έλεγχοι στην αγορά.

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού σε 751 ευρώ, με παράλληλη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων
  • Νέα μορφή ΕΚΑΣ για χαμηλοσυνταξιούχους
  • Φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών ενέργειας

Από τον Ιανουάριο 2022 έχουμε προτείνει την άμεση ανάγκη έκτακτης φορολόγησης των υπερκερδών ενώ και η Ευρωπαική Επιτροπή αναφέρθηκε στην έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων και μάλιστα για ουρανοκατέβατα κέρδη αλλά και πολλές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία το έχουν εφαρμόσει ήδη. Ξαφνικά και με καθυστέρηση η Κυβέρνηση ανακάλυψε την ανάγκη έκτακτης φορολόγησης των υπερκερδών αλλά μέχρι σήμερα περιμένουμε το πόρισμα της ΡΑΕ. 

  • Πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Είναι  απαραίτητο αλλά και επιβεβλημένο να γίνονται έλεγχοι στην αγορά για να μην υπάρχουν στρεβλώσεις και φαινόμενα αισχροκέρδειας. Αυτό βέβαια είναι μέτρο που δεν απαιτεί ούτε δημοσιονομικό χώρο, ούτε το προτείνει η Ευρωπαική Ένωση αλλά και πάλι η Κυβέρνηση έχει επιλέξει να αφήσει την αγορά ανεξέλεγκτη. Πρόσφατες είναι οι καταγγελίες όπου πάροχοι ενέργειας μονομερώς και χωρίς ενημέρωση των καταναλωτών προχωρούν σε αλλαγή των συμβολαίων από σταθερά σε κυμαινόμενα.

Τέλος αλλά πολύ βασικό είναι η σωστή αξιοποίηση του Ταμείου ανάκαμψης με σκοπό να είναι ένα χρήσιμο αναπτυξιακό και παραγωγικό εργαλείο, με κοινωνική δικαιοσύνη:

  • Να αναπτυχθούν ΑΠΕ σε όλους
  • Άμεσες επενδύσεις για την διασυνδεσιμότητα της χώρας
  • Αναβάθμιση κτιρίων
  • Ενεργειακές Κοινότητες (τροποποίηση και σε αγρότες, κτηνοτρόφους και παραγωγούς, έτσι ώστε οι καταναλωτές να είναι και παραγωγοί)
  • Να εισέρχονται αυτόματα οι έχοντες κοινωνικό τιμολόγιο.

Είναι σαφές ότι η υποτίμηση, η αδράνεια, η έλλειψη ικανότητας πρόληψης αλλά και δράσης, κυρίως όμως οι διαφορετικές προτεραιότητες και πολιτικές στοχεύσεις – προσωρινά μέτρα στους μη έχοντες και μόνιμα στους έχοντες –   είναι χαρακτηριστικά της κυβέρνησης.

H κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει συνειδητά και κωφεύει στην  στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Είναι άλλη η ιδεολογική στόχευση της Κυβέρνησης και σίγουρα μακριά από την πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι μας.

Η Αναστασία Σιμητροπούλου είναι Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Διαβάστε επίσης:

Ο Μητσοτάκης κυβερνά ως θεατής και αντιπολιτευόμενος τον ΣΥΡΙΖΑ

«Il ne faut pas donner une seule voix à Mme Le Pen!»

Έχει όρια η κυβερνητική νομιμοφροσύνη στην Pax Americana;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:00