search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:33
MENU CLOSE

Σαγκάη: Στα πρόθυρα γενικευμένης έκρηξης – 25 εκατ. άνθρωποι σε απόγνωση από το αυστηρό lockdown (Videos)

14.04.2022 12:29
shanghai_new

Η Σανγκάη βρίσκεται ένα βήμα πριν ξεσπάσει «κοινωνική αναταραχή» καθώς 25 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους εξαιτίας του lockdown και δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε βασικά είδη διατροφή.

Η εικόνα που περιγράφει ο ανταποκριτής του βρετανικού skynews είναι ζοφερή: άνθρωποι που βγαίνουν στα παράθυρα και ουρλιάζουν από απόγνωση, κάποιοι κλαίνε γοερά, οδοφράγματα στους δρόμους για να ελέγχεται κάθε κίνηση, drones που ελέγχουν ό,τι κινείται, περιστατικά λεηλασιών σε καταστήματα με είδη διατροφής, ένταση ανάμεσα σε ιατρικό προσωπικό και πολίτες που χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομεία

Η Τζέιν πέρασε δύο εβδομάδες σε κέντρο καραντίνας στην Σανγκάη επειδή βρέθηκε θετική στον covid-19. Τώρα είναι αρνητική, αλλά την ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της.

Ένας ξένος που ζει στην συνοικία Πουσί λέει: «Επικρατεί ένταση. Έχω φίλους που ξέμειναν από τρόφιμα, δεν έχουμε πληροφόρηση για το τι συμβαίνει  και αυτό προκαλεί πανικό, έχουν αναφερθεί περιστατικά που οι ντόπιοι παλεύουν για λίγα τρόφιμα».

Στην Ευρώπη οι άνθρωποι θα είχαν βγει στους δρόμους

«Δεν ξέρω πως οι ντόπιοι αντέχουν τόσες μέρες με αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Αν αυτό συνέβαινε οπουδήποτε στην Ευρώπη και από την Πέμπτη μέρα οι άνθρωποι δεν είχαν τρόφιμα θα ξεσπούσαν διαδηλώσεις στους δρόμους», προσθέτει.

Η Λιανγκ Λιανγκ από την επαρχία Σετσουάν πήγε την 66χρονη μητέρα της στην Σαγκάη για να κάνει εγχείριση για καρκίνο, που είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο μήνα. Όμως βρέθηκε θετική για covid και τώρα δεν μπορεί να κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο. «Η μητέρα μου πονάει σε όλο της το σώμα», λέει στο skynews η Λιανγκ, η οποία φοβάται επειδή «αν βγούμε από το ξενοδοχείο για να πάμε στο νοσοκομείο και το τεστ στη μητέρα μου βγει θετικό, θα πρέπει να κοιμόμαστε στους δρόμους, αφού δεν θα μπορούμε να επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο».

Ο Λανγκ Σιανμπινγκ, γνωστός οικονομολόγος, ανέφερε στα social media ότι η 98χρονη μητέρα του πέθανε από πρόβλημα στα νεφρά περιμένοντας έξω από το νοσοκομείο μέχρι να διεκπεραιωθεί η διαδικασία με το τεστ για covid.

Οργάνωση και γραφειοκρατία

Οι αρχές έχουν οργανώσει περισσότερα από 100 κέντρα νοσηλείας που μπορούν να υποδεχτούν 160.000 ασθενείς. Όποιος κάτοικος κάνει θετικό τεστ πρέπει να καταφεύγει σε αυτά και να μην περιορίζεται στο σπίτι του. Όμως επικρατεί συνωστισμός.

Η Τζέιν Πολουμπότκο από την Ουκρανία, που ζει στην Σανγκάη, βγήκε θετική και πήγε σε ένα τέτοιο νοσηλευτικό κέντρο, που έχει στηθεί σε ένα τεράστιο εκθεσιακό κέντρο. Τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται στους χώρους, με τα κρεβάτια το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς ντουζ. «Οι άνθρωποι είναι σε απόγνωση», λέει η Τζέιν στο skynews.

«Επικρατεί άγχος και αγωνία, όλοι εδώ είναι νευρικοί, σε απόγνωση», προσθέτει, «και οι ασθενείς άρχισαν να τσακώνονται με το νοσηλευτικό προσωπικό. Ο καθένας έχει το δικό του πρόβλημα»

Η Τζέιν έχει αναρρώσει, έχει κάνει δύο τεστ που βγήκαν αρνητικά, αλλά ακόμα δεν έχει πάρει εξιτήριο. «Οι άνθρωποι είναι σε απόγνωση γιατί δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να βγουν από εδώ», λέει, περιγράφοντας σκηνές ομηρείας εξαιτίας της γραφειοκρατίας.

Πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις από το lockdown

Ο απόηχος της έντασης στην Σανγκάη φτάνει μέχρι το Πεκίνο, τα χέρια του προέδρου Σι δείχνουν να είναι δεμένα: από την μία η πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων και από την άλλη οι δραματικές συνέπειες από το lockdown στην οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας.

Αμερικανικές εταιρίες που εδρεύουν στην Κίνα, σύμφωνα με το asia.nikkei, προειδοποιούν ότι το lockdown πλήττει σοβαρά τα επιχειρηματικά σχέδια που έχουν καταρτίσει και ίσως αναγκαστούν να αλλάξουν έδρα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Το ερώτημα είναι πόσες αντοχές έχουν οι κάτοικοι της Σανγκάης, οι πολιτικές αρχές και οι ξένες εταιρίες που εξαρτώνται από τις αλυσίδες παραγωγής στην κινεζική μητρόπολη. Όταν αυτός ο κύκλος φτάσει στα όριά του θα σπάσει, και οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες.

Διαβάστε επίσης:

Απειλές Ρωσίας σε ΝΑΤΟ για Σουηδία, Φινλανδία: «Θα αναπτύξουμε πυρηνικά στη Βαλτική»

Μίσιγκαν: Λευκός αστυνομικός εκτελεί αφροαμερικάνο με μια σφαίρα στο κεφάλι – Σοκαριστικό video

Γη: Η ζωή εμφανίστηκε πριν από 3,75 δισεκατομμύρια χρόνια – Τι έδειξε έρευνα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:31