search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 10:50
MENU CLOSE

Μάριο Ντράγκι για Πούτιν: «Μιλήσαμε πριν αρχίσει ο πόλεμος – Προσπάθησα να τον σταματήσω»

17.04.2022 13:10
dragi-new

«Η Ευρώπη μπορεί να μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία πιο γρήγορα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός μίλησε στην εφημερίδα κυρίως για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πορεία της κυβέρνησής του.

«Η διαφοροποίηση είναι δυνατή και εφικτή σχετικά γρήγορα, πιο σύντομη από ό,τι φανταζόμασταν μόλις πριν από έναν μήνα», ανέφερε μετά την επίτευξη συμφωνίας για αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από την Αλγερία.

«Ήπιες οι επιπτώσεις»

«Έχουμε αποθηκευμένο αέριο και θα έχουμε νέο αέριο από άλλους προμηθευτές», είπε ο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι οι επιπτώσεις οποιωνδήποτε “μέτρων περιορισμού” θα είναι ήπιες. «Μιλάμε για μείωση 1-2 βαθμούς στις θερμοκρασίες θέρμανσης και παρόμοιες διακυμάνσεις για τα κλιματιστικά», πρόσθεσε. 

Η πρόταση της Ιταλίας να περιορίσει τις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία «κερδίζει συναίνεση» μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών χωρών, δήλωσε ο Ντράγκι, συμπληρώνοντας: «Η Ευρώπη συνεχίζει να χρηματοδοτεί τη Ρωσία αγοράζοντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μεταξύ άλλων, σε τιμή που δεν έχει σχέση με τις ιστορικές αξίες και το κόστος παραγωγής».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός στη συνέντευξή του αποκάλυψε πως λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος είχε τηλεφωνηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο.

«Τι μου απάντησε ο Πούτιν»

«Λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, είχαμε τηλεφωνηθεί με τον Πούτιν. Είχαμε συμφωνήσει ότι θα ξαναμιλούσαμε, προσπάθησα να του μιλήσω μέχρι το τέλος», τόνισε στη συνέντευξή του.

Ο Ντράγκι αναφέρθηκε και στην «την τελευταία φορά (που) τηλεφώνησε στον Πούτιν για να μιλήσει για ειρήνη, με στόχο να του ζητήσει να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και να επιβάλει κατάπαυση του πυρός». «Ο Πούτιν μου απάντησε ότι δεν είναι ακόμη η κατάλληλη στιγμή», πρόσθεσε ο Ντράγκι.

Είπε ακόμα πως έχει αρχίσει να συμφωνεί με όσους λένε ότι το να μιλάς με τον Πούτιν είναι «χάσιμο χρόνου». «Έχω την εντύπωση ότι η φρίκη του πολέμου με τις σφαγές του, με όσα έχουν κάνει σε παιδιά και γυναίκες, είναι εντελώς ανεξάρτητη από τα λόγια και τα τηλεφωνήματα που γίνονται», δήλωσε. 

Υποστήριξε ωστόσο πως ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ως επικεφαλής της χώρας που ασκεί την προεδρία στην ΕΕ, πρέπει να συνεχίσει τη διαμεσολαβητική του προσπάθεια.

Ο Μάριο Ντάγκι υπερασπίστηκε για μια ακόμη φορά, την απόφαση να σταλούν όπλα στην Ουκρανία για να μπορέσει να αμυνθεί.

Αναφορικά με την κυβέρνησή του, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε: «Σε μια φάση γεμάτη αβεβαιότητα και εν δυνάμει αστάθειες, σε μια εύθραυστη φάση στο εσωτερικό και στο διεθνές μέτωπο, αυτή η κυβέρνηση εθνικής ενότητας συνεχίζει να θέλει να να κυβερνά. Κάναμε πολλά και προχωρήσαμε όλοι μαζί».

Διαβάστε επίσης:

Σανγκάη: Οι 3 λόγοι πίσω από το ακραίο lockdown – Τι λέει για τα σενάρια συνωμοσίας ο καθηγητής Γουργουλιάνης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τον βομβαρδισμό της Μαριούπολης μετά το τελεσίγραφο

Γαλλία: «Στοιχηματικός πυρετός» λίγο πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 10:49