search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:41
MENU CLOSE

Βιβλίο: Η αλεπού και ο δρ Σιμαμούρα

26.04.2022 10:09
vivlio_new

Η μεταφράστρια Δέσποινα Κανελλοπούλου γράφει στο Ποντίκι Art για το βραβευμένο μυθιστόρημα της γερμανίδας συγγραφέως Κριστίνε Βούνικε Η αλεπού και ο δρ Σιμαμούρα.

Τι μπορεί να συνδέει την κόρη ενός Ιάπωνα ιχθυοπώλη με τις διαλέξεις του καθηγητή Σαρκό στο Παρίσι των τελών του 19ου αιώνα, με ένα βιεννέζικο μπαλ μασκέ και έναν καφενέ στην Αλεξάνδρεια;

Η πολυβραβευμένη και πολυμεταφρασμένη Κριστίνε Βούνικε ανήκει στην κατηγορία των συγγραφέων που έχουν το χάρισμα να μετατρέπουν σε λογοτεχνικό χρυσάφι όλα τα θέματα με τα οποία καταπιάνονται. Στο βιβλίο Η αλεπού και ο δρ Σιμαμούρα, με το οποίο συστήνεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, επιλέγει να πιαστεί από ένα υπαρκτό πρόσωπο, μια «υποσημείωση της Ιστορίας», όπως λέει η ίδια, για να πλέξει ένα απολαυστικό ιστορικό μυθιστόρημα με φανταστικά και παράδοξα στοιχεία, αλλά και γενναίες δόσεις λεπτού χιούμορ.

Η «υποσημείωση της Ιστορίας» είναι ο Ιάπωνας νευρολόγος και ψυχίατρος Σιμαμούρα Σουνίτσι (24 Ιανουαρίου 1864 – 11 Μαρτίου 1923), για τον οποίο ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά. Ξέρουμε ότι ταξίδεψε στην Ευρώπη για να γνωρίσει από κοντά τη δυτική επιστήμη, ότι μελέτησε εκτενώς το φαινόμενο της «κατάληψης από πνεύμα αλεπούς», αλλά και ότι βασανιζόταν από μια μυστηριώδη ασθένεια, που παρέμεινε αδιάγνωστη.

Στο βιβλίο τον συναντάμε σε μεγάλη ηλικία, όταν έχει πια αποσυρθεί στο σπίτι του, στην Καμεόκα της Ιαπωνίας. Μέσα από τις αναπολήσεις του μαθαίνουμε για τη ζωή του: Ο νεαρός Σιμαμούρα, ένας ορθολογικός επιστήμονας που ζει σε έναν κόσμο γεμάτο δεισιδαιμονίες, καλείται να μελετήσει μια «επιδημία αλεπούδων» και σύντομα έρχεται αντιμέτωπος με το παράλογο, σε ένα συναπάντημα που τον μεταμορφώνει για πάντα. Στη συνέχεια, ολότελα αλλαγμένος, ταξιδεύει στην Ευρώπη με υποτροφία του ιαπωνικού κράτους, για να μελετήσει εκ του σύνεγγυς τη δυτική επιστήμη. Εκεί συναντά τους μεγάλους Ευρωπαίους επιστήμονες της εποχής, όπως ο Σαρκό, ο Τουρέτ, ο Μπρόιερ και ο Φρόιντ. Επίσης, του δίνεται η ευκαιρία να μελετήσει την υστερία, μια παράξενη νόσο που πλήττει αποκλειστικά γυναίκες και εμφανίζει περίεργες ομοιότητες με ένα φαινόμενο που γνωρίζει από την πατρίδα του: την κατάληψη από πνεύμα αλεπούς. Όμως, τελικά, τι απ’ όλα αυτά συνέβη στ’ αλήθεια και τι όχι;

Αν, ευγενικέ αναγνώστη, ψάχνεις ένα μυθιστόρημα γεμάτο βεβαιότητες, στρέψε το βλέμμα σου αλλού, διότι η βεβαιότητα είναι το μόνο που δεν θα βρεις εδώ. Αν όμως δεν φοβάσαι να βυθιστείς στην απατηλή αχλή της μνήμης, ο δρ Σιμαμούρα σε προσκαλεί σε ένα ονειρικό λογοτεχνικό ταξίδι στο μεταίχμιο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, επιστήμης και δεισιδαιμονίας, λογικής και παραλόγου.

Κριστίνε Βούνικε                                                                                                         

Η αλεπού και ο δρ Σιμαμούρα   

Μετάφραση: Δέσποινα Κανελλοπούλου

Εκδόσεις: Αιώρα

Σελ.: 208

Διαβάστε επίσης:

Βιβλίο: Ο ενδοξότερος αγώνας

Το ελληνικό τραγούδι αποκαλύπτεται…

Βιβλίο: Ισλάμ, Τουρκία & Μετανάστευση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:35