search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 23:51
MENU CLOSE

Φυσικό αέριο: Η κυβέρνηση «μετράει» αποθέματα και εναλλακτικές μετά το ρωσικό «χτύπημα» σε Πολωνία και Βουλγαρία

27.04.2022 11:39
megaro_maximou_new

Η απόφαση της ρωσικής κρατικής επιχείρησης φυσικού αερίου να διακόψει την παροχή σε Πολωνία και Βουλγαρία, επικαλούμενη την μη πληρωμή του αερίου σε ρούβλια, έθεσε σε συναγερμό την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 3:30 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας από την Gazprom σε δύο χώρες-μέλη της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Μόσχα έχει απαιτήσει από τις «μη φιλικές» χώρες που προμηθεύονται ρωσικούς υδρογονάνθρακες, να πληρώνουν σε ρούβλια, απαίτηση την οποία έχει απορρίψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μεγάλες χώρες, όπως η Γερμανία, αλλά την οποία έχουν αποδεχθεί άλλα μέλη της Ένωσης όπως η Ουγγαρία.

Τι θα κάνει η Ελλάδα

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η κυβέρνηση έχει συνταχθεί με τις χώρες που αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που εισάγουν από τη Ρωσία, με πληροφορίες από την κυβέρνηση να αναφέρουν ότι προς το παρόν δεν τίθεται ζήτημα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα κι αν η Gazprom προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση έναντι της Ελλάδας, επιταχύνεται η κατασκευή πλωτής δεξαμενής για αύξηση της χωρητικότητας στο σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα και συζητείται αύξηση της παροχής αζέρικου αερίου μέσω του αγωγού ΤΑΡ.

Παράλληλα, για την παραγωγή ρεύματος στη χώρα ήδη έχουν μπει στο σύστημα λιγνιτικές μονάδες και υπάρχουν και ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί που μπορούν να παράξουν ρεύμα χρησιμοποιώντας πετρέλαιο αντί για φυσικό αέριο, το οποίο αποτελεί το βασικό μέσο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από σχεδόν ένα μήνα, το ΥΠΕΝ είχε έκτακτη σύσκεψη για το θέμα, όπου είχαν εξεταστεί εναλλακτικά σενάρια για το φυσικό αέριο, όπως η αποθήκευση ποσοτήτων στην Ιταλία και η διασφάλιση επιπλέον φορτίων LNG για το διάστημα ως τον Μάρτιο του 2023.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος Μαΐου η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει τη Ρωσία για το φυσικό αέριο που εισάγει, οπότε και αναμένεται να φανεί τι μέλλει γενέσθαι με τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και την εξάρτηση της χώρας από αυτούς.

Διαβάστε επίσης:

Τα απόνερα της συνάντησης Μητσοτάκη με τον πρίγκιπα Κάρολο – Τι προβληματίζει την ΚΟ της ΝΔ

Κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για το κτήμα Τατοΐου και το ταξίδι Μητσοτάκη στη Σκωτία

Τσίπρας: «Κατέβηκε» βίντεό του από το Tik Tok – Για ποιο λόγο η πλατφόρμα απέσυρε την ανάρτηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 23:13