search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 12:15
MENU CLOSE

Ο αγέλαστος Πούτιν: Το προφίλ του Ρώσου προέδρου, όταν υπηρετούσε ως πράκτορας στην KGB

27.04.2022 13:28
putin_new

«Ποτέ δεν χαμογελούσε, ούτε μιλούσε». Με αυτές τις λέξεις περιγράφει η Λιν Ρότζερς, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίον γνώρισε σε ένα σοβιετικό πλοίο, πριν από τέσσερις δεκαετίες, όταν ο πρόεδρος της Ρωσίας υπηρετούσε ως πράκτορας της KGB.

Η Λιν Ρότζερς, από την Αυστραλία, είναι σήμερα 81 ετών και το 1985 – εποχή Ψυχρού  Πολέμου, ακόμα – βρισκόταν ως τραγουδίστρια στο σοβιετικό υπερωκεάνιο Aleksandr Pushkin, που έκανε ταξίδια από την Ευρώπη στην Αυστραλία και στην Ασία.

Μεταξύ των ανδρών ασφαλείας του πλοίου ήταν ένας αγέλαστος νεαρός πράκτορας της KGB, ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ρότζερς δήλωσε στην DailyMail.com ότι θυμάται τον νεαρό πράκτορα που είχε ανέκφραστο πρόσωπο και ήταν αμίλητος. Τον θυμάται καλά γιατί την ακολουθούσε στην καμπίνα της, όταν τελείωνε την δουλειά της.

«Όταν ανέβηκε στην εξουσία θυμάμαι που τον έβλεπα και έλεγα “αυτός ο τύπος ήταν στην ασφάλεια του πλοίου”. Είχα σοκαριστεί», είπε η Λιν Ρότζερς.

Η Σίλβια Ράιε, που επίσης δούλευε στο σοβιετικό υπερωκεάνιο, δήλωσε στην DailyMail.com πως ήταν κοινό μυστικό ότι αυτός ο ανέκφραστος και ψυχρός άνθρωπος ήταν της KGB.

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Πούτιν είχε δουλέψει σε κάποιο πλοίο που πήγαινε στην Αυστραλία, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως στη δεκαετία του 1980 βρέθηκε στη Νέα Ζηλανδία όπου εμφανιζόταν ως πωλητής παπουτσιών.

Το πλοίο Aleksandr Pushkin είχε ναυλωθεί το 1985 από την βρετανική εταιρία CTC Cruises για να κάνει δρομολόγια από την Ευρώπη στην Αυστραλία και στην Ασία, με σοβιετικό πλήρωμα. Όμως για την διασκέδαση των επιβατών είχαν συναφθεί συμβόλαια με δυτικούς καλλιτέχνες. Η Λιν ήταν μία από την ομάδα των καλλιτεχνών και θυμάται καλά τον αγέλαστο πράκτορα που την συνόδευε κάθε βράδυ στην καμπίνα της. Ο άνδρας αυτός ήταν περίπου 30 χρόνων.

«Θυμάμαι καλά όταν τελείωνα το σόου μου, που με ακολουθούσε στην καμπίνα μου περπατώντας τρία μέτρα μετά από μένα. Όταν άνοιγα την πόρτα της καμπίνας γυρνούσα και του έλεγα χαμογελώντας “σε ευχαριστώ πολύ”. Ποτέ δεν γελούσε. Ούτε μου μιλούσε, δεν έλεγε μία λέξη», είπε η Λιν στην DailyMail.com.

Ο Πούτιν ήταν τότε ήδη βετεράνος πράκτορας, καθώς είχε ενταχθεί στις τάξεις των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών το 1975, αναλαμβάνοντας την παρακολούθηση ξένων και διπλωματικών αξιωματούχων στο Λένινγκραντ. Αργότερα τοποθετήθηκε σε διάφορες θέσεις στην Γερμανία και στην Σιγκαπούρη, όπου πιστεύεται ότι μεταξύ των καθηκόντων του ήταν και η συγκέντρωση πληροφοριών για τα μικρά κομμουνιστικά κινήματα στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία και στα νησιά Φίτζι.

Ο συγγραφέας Γκράιμ Χαντ υποστηρίζει στο βιβλίο του Spies and Revolutionaries: A History of New Zealand Subversion, ότι το 1986 ένας άνδρας  που έμοιαζε καταπληκτικά με τον Πούτιν είχε παρακολουθήσει τις έρευνες που έγιναν για την βύθιση του ρωσικού κρουαζιερόπλοιου Mikhail Lermontov, μετά την πρόσκρουσή του σε βράχια ανοιχτά της Νοτίου Νήσου της Νέας Ζηλανδίας.

Η Λιν Ρότζερς, η οποία είναι από την Χρυσή Ακτή της Αυστραλίας, έγινε διάσημη στην χώρα της το 1968 με το τραγούδι Just Loving You, και έκανε εμφανίσεις με τον Τομ Τζόουνς, τον Ντάστι Σπρίνγκφιλντ και τον Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ.

Αυτός ο άνθρωπος «βρισκόταν πάντα κάπου εκεί γύρω. Αν περπατούσες στο μπαρ, τον έβλεπες να εμφανίζεται στο μπαρ. Αν καθόσουν να φας στο εστιατόριο, τον έβλεπες να περνά από εκεί. Είχε ένα βλοσυρό ύφος. Δεν ήταν ποτέ, μα ποτέ ευχάριστος», θυμάται η Λιν Ρότζερς.

Κι είχε άλλη μια σκηνή να θυμηθεί: «Ένας φίλος μου, επικεφαλής ορχήστρας στο πλοίο, που είπε ότι κάποτε είδε μία πόρτα με την πινακίδα “Μόνο Πλήρωμα”. Κατέβηκε τα σκαλιά, άνοιξε την πόρτα κι άρχισε να εξερευνεί τον χώρο. Ήταν ένα τεράστιο δωμάτιο με υπολογιστές και ανθρώπους που φορούσαν λευκές στολές. Τον άρπαξαν και τον έβγαλαν από το δωμάτιο αυτό, λέγοντάς του να μην τολμήσει να ξαναμπεί εκεί».

Διαβάστε επίσης:

Φον ντερ Λάιεν: «Η Ρωσία μας εκβιάζει με το φυσικό αέριο – Προετοιμασμένη η ΕΕ»

Απίστευτο! Εντοπίστηκε ένα νέο είδος ανθρώπου στην Ινδονησία (Video/Photos)

Εξαγορά Twitter από τον Μασκ: Ένα δισ. δολάρια αποζημίωση εαν ναυαγήσει το deal

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 12:15