search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 17:49
MENU CLOSE

Δούκας στο topontiki.gr: Γιατί έκλεισε τώρα την στρόφιγγα ο Πούτιν – Τι θα κάνει η Ελλάδα στην πληρωμή με… ρούβλια

28.04.2022 16:41
GAS-new

Η Ρωσία έκλεισε τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, ενώ απειλεί να κάνει το ίδιο και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τους λόγους για τους οποίους ο Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε τώρα σε κλείσιμο της στρόφιγγας εξηγεί στο topontiki.gr ο Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου και Τομεάρχης Ενέργειας του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Δούκας. 

Η βοήθεια των Πολωνών στην Γερμανία

«Το προηγούμενο διάστημα είχαμε απόφαση της Γερμανίας να στείλει βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία και ταυτόχρονα την δήλωση του Υπουργού Οικονομίας και Αντικαγκελάριου Ρόμπερτ Χάμπεκ από την Βαρσοβία όπου είπε ότι είναι θέμα ημερών η απεξάρτηση του Βερολίνου από το ρωσικό πετρέλαιο. Το 2021 οι εισαγωγές πετρελαίου από την Ρωσία ήταν στο 35% των συνολικών της Γερμανίας. Ενώ σήμερα έχει φτάσει να το μειώσει στο 12% και αφορά αποκλειστικά τις παραδόσεις στο διυλιστήριο του Σβεντ, στην ανατολική Γερμανία, το οποίο ανήκει στην Rosneft», λέει ο Χάρης Δούκας. 

«Ο Χάμπεκ είπε στην Βαρσοβία έχοντας δίπλα του την ομολόγό του ότι θα βοηθήσουν οι Πολωνοί να σταλεί στην Γερμανία μη Ρωσικό πετρέλαιο. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το 12% της εισαγωγής του ρωσικού πετρελαίου μπορεί να γίνει μηδέν τις επόμενες ημέρες. Ως γνωστόν η Ρωσία έχει περισσότερες οικονομικές απολαβές από την Γερμανία από το πετρέλαιο και όχι από το φυσικό αέριο. Η απεξάρτηση της Γερμανίας από Ρωσικό πετρέλαιο έχει ενοχλήσει πολύ τον Πούτιν. Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη συζητήσει για αγορά πετρελαίου από άλλες πηγές. Ας μην ξεχνάμε ότι στις Βρυξέλλες είναι ήδη σε εξέλιξη η συζήτηση για το εμπάργκο της Ευρώπης στο ρωσικό πετρέλαιο», προσθέτει ο Τομεάρχης Ενέργειας του Κινήματος Αλλαγής.

«Σήμερα μπορώ να πω ότι ένα εμπάργκο έχει καταστεί πλέον διαχειρίσιμο για τη Γερμανία. Αναζητούμε για αυτό εναλλακτική. Αυτό είναι το έργο των επόμενων ημερών. Θεωρώ ότι χάρη στις προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικών προμηθευτών και με την στήριξη της πολωνικής κυβέρνησης, βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά στην απαλλαγή από το ρωσικό πετρέλαιο – στην πράξη είναι θέμα ημερών», αυτή ήταν η δήλωση του Χάμπεκ που ενόχλησε τον Πούτιν.

Οι ενεργειακές εξαγωγές της Ρωσίας το 2021

Η συζήτηση για τα ρούβλια 

Η απαίτηση του Ρώσου προέδρου να πληρώνουν οι Ευρωπαίοι το ρωσικό αέριο με ρούβλια είναι μια απαίτηση που έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά να ικανοποιήσουν οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες και κύριοι πελάτες της Μόσχας. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως η πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα. 

«Νομίζω μπορεί να υπάρξει πληρωμή με ρήτρα διαφυγής, ώστε να μην παραβιάζονται οι κυρώσεις που έχει βάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ρωσία. Το τεχνικό θέμα είναι το εξής: Αν πληρώσω σε ευρώ θέλω διαβεβαίωση ότι ολοκλήρωσα την συναλλαγή μαζί σου. Ο Πούτιν αυτό που λέει είναι ότι διαβεβαίωση θα πάρεις αν έχει υπάρξει μεσολαβήσει από την Κεντρική Ρωσική Τράπεζα και μετατροπή σε ρούβλια. Αυτή τη στιγμή οι εταιρίες παραγωγής ενέργειας συζητάνε με ισοτιμίες, ώστε να μπορέσουν να πληρώνουν με το νόμισμα που έχει συμφωνηθεί στα συμβόλαια. Ενώ όμως το πρόβλημα μοιάζει τεχνικό, αυτή η νέα κρίση στην πραγματικότητα δεν είναι τεχνική αλλά καθαρά πολιτική. Ο Πούτιν θέλει να αυξήσει τα έσοδά του στην ρωσική οικονομία με αυτό τον τρόπο, καθώς οι τιμές του αερίου έχουν πάλι εκτοξευθεί, και να εντείνει την πίεση στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες», εξηγεί στο topontiki.gr ο Χάρης Δούκας.

Ο Χάρης Δούκας

Ο ρόλος της Ελλάδας 

Το Περιθώριο περίπου ενός μήνα έχει η ελληνική πλευρά προκειμένου να καθορίσει τη στάση της απέναντι στη Gazprom για την αποπληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια όπως αξιώνει η Μόσχα. Και αυτό διότι η επόμενη πληρωμή της ΔΕΠΑ προς τους Ρώσους είναι προγραμματισμένη για το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου. «Η Ελλάδα θα προχωρήσει στην πληρωμή χωρίς να παραβαίνει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Θα βρει τον τεχνικό τρόπο. Η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να πράξει κάτι διαφορετικό σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους», υπογραμμίζει ο Χάρης Δούκας.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ο κ. Μητσοτάκης συμφωνεί με τον κ. Οικονόμου πως οι Έλληνες έχουν μάθει στο τσάμπα;

Οι τουρκικές υπερπτήσεις ενεργοποιούν την αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά

Νέες «συνακροάσεις-υποκλοπές» καταγγέλλει το ΚΚΕ στα γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 17:47