search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 02:11
MENU CLOSE

Προειδοποίηση της Κομισιόν: Οι εταιρείες να πληρώνουν το ρωσικό φυσικό αέριο, στο νόμισμα που προβλέπουν τα συμβόλαια

28.04.2022 17:55
fysiko-aerio-new

Την ώρα που αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς προκειμένου να πληρώσουν για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί ότι πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν το ρωσικό φυσικό αέριο, στο νόμισμα που προβλέπουν τα συμβόλαια και ότι σε περίπτωση διακοπής των προμηθειών από τη ρωσική Gazprom, θα θεωρηθεί «ρήξη συμβολαίου».

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, ανέφερε ότι το 97% των συμβολαίων για την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου προβλέπουν πληρωμή σε ευρώ ή σε δολάρια. «Αν οι ρωσικές αρχές αποφασίσουν να διακόψουν το φυσικό αέριο, παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες σέβονται τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, τότε θεωρούμε ότι αυτό είναι από πλευράς Ρωσίας και ειδικότερα από πλευράς Gazprom, μία «ρήξη συμβολαίου» – κάτι το οποίο είναι συμβολικό και αντιπροσωπεύει την απόπειρα της Ρωσίας να εκβιάσει την ΕΕ και αυτό είναι απαράδεκτο», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ο ίδιος εκπρόσωπος είπε ότι αν ένα συμβόλαιο προβλέπει ότι η πληρωμή πρέπει να γίνει σε ευρώ ή σε δολάρια, η υποχρέωση της εταιρείας τελειώνει μόλις η πληρωμή γίνει σε ευρώ ή σε δολάρια. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αν η πληρωμή γίνει σε ρούβλια, τότε αυτό θεωρείται παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Ο Ερίκ Μαμέρ τόνισε, επίσης, ότι η διασφάλιση της εφαρμογής (σεβασμού) των κυρώσεων κατά της Μόσχας είναι ευθύνη των κρατών-μελών. «Αν υπάρχει έλλειψη συμμόρφωσης με τις κυρώσεις, υπάρχουν διαδικασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να διασφαλίσουμε ότι τα κράτη-μέλη σέβονται τις κυρώσεις. Αλλά δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο», σημείωσε ο ίδιος.

O ίδιος εκπρόσωπος εξήγησε ότι οι ρωσικές αρχές δεν είπαν ξεκάθαρα ότι αν μία εταιρεία θέλει να συνεχίσει να προμηθεύεται φυσικό αέριο, πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια. Αντ’ αυτού οι ρωσικές αρχές έθεσαν σε εφαρμογή ένα «εκλεπτυσμένο σύστημα», με το οποίο θεωρείται ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν πληρώσει όταν το ποσό έχει μετατραπεί σε ρούβλια.

Η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με όλα τα κράτη-μέλη, προκειμένου να τα βοηθήσει στην τρέχουσα κατάσταση. Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος Τύπου, δεν υπάρχει ακόμα κάποια τελική λύση. Στις 2 Μαΐου θα συνεδριάσουν εκτάκτως οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, ενώ στα μέσα Μαΐου η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Τέλος, ο εκπρόσωπος για θέματα ενέργειας, Τιμ Μακ Φάι, είπε ότι η Επιτροπή δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το αν και ποιες εταιρείες έχουν παραβιάσει τις κυρώσεις.

«Μόνο λίγες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν αρχίσει να πληρώνουν σε ρούβλια»

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε πως και μόνο το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού σε ρούβλια στην Gazprombank ενδέχεται να αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, όμως η ΕΕ δεν έχει ένδειξη πως κάποια εταιρεία φυσικού αερίου της ΕΕ έχει κάνει κάτι τέτοιο.

Ο αξιωματούχος δήλωσε πως «εκ πρώτης όψεως» το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε ρούβλια από εισαγωγείς φυσικού αερίου φαίνεται ότι παραβιάζει τις κυρώσεις.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει κάποια επίσημη ένδειξη ότι εταιρείες της ΕΕ έχουν δημιουργήσει στην Gazprombank λογαριασμούς σε ρούβλια για την πληρωμή του φυσικού αερίου.

Επίσης διευκρίνισε πως η Πολωνία και η Βουλγαρία χρησιμοποίησαν τις υφιστάμενες μεθόδους πληρωμής για το ρωσικό αέριο, πριν η Μόσχα αναστείλει χθες, Τετάρτη, τις προμήθειες των χωρών αυτών με αέριο, και πως δεν χρησιμοποίησαν τον μηχανισμό που προτείνει η Μόσχα για να πληρώσουν σε ρούβλια.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αμφότερες οι χώρες επέμειναν στην αρχική μορφή πληρωμής», δήλωσε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

Ωστόσο δύο πηγές είπαν σήμερα στο Ρόιτερς ότι λίγες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν αρχίσει να πληρώνουν σε ρούβλια τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, αν και μεγάλοι πελάτες της δεν το έχουν κάνει ακόμη.

«Μερικές εμπορικές εταιρείες, ίσως περισσότερες από πέντε, έχουν αρχίσει τις πληρωμές», είπε μία πηγή, ζητώντας να μην κατονομαστεί, επειδή δεν είχε εξουσιοδοτηθεί να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

Το «παραθυράκι» για την παράκαμψη των κυρώσεων

Μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι φέρονται έτοιμοι να αποδεχτούν την αξίωση της Μόσχας για πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου με ρούβλια, όπως γράφουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εταιρείες διανομής φυσικού αερίου στην Ιταλία, την Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Σλοβακία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την ρωσική Gazprom για να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλι στην τράπεζα Gazprombank, μέσω των οποίων θα γίνονται οι πληρωμές.

Μεταξύ αυτών των εταιριών είναι η γερμανική Uniper, η ιταλική ΕΝΙ και η αυστριακή OMV.

Οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τους FT έχουν ενταθεί καθώς πλησιάζουν ημερομηνίες πληρωμών και ήδη το Κρεμλίνο έδειξε τις προθέσεις του, διακόπτοντας τη ροή φυσικού αερίου στην Πολωνία και την Βουλγαρία.

Το Bloomberg γράφει ότι ήδη 4 ευρωπαϊκές εταιρίες πλήρωσαν τους Ρώσους με ρούβλια, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί εάν οι εταιρίες αυτές έχουν ως έδρα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διαδικασία που υιοθετείται για να παρακαμφθούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις είναι η εξής: οι ευρωπαϊκές εταιρίες πληρώνουν την Gazprombank σε ευρώ, κάτι που δεν αντίκειται στις κυρώσεις.

Στη συνέχεια η ρωσική τράπεζα, που ανήκει στον όμιλο της Gazprom και έχει εξαιρεθεί από το καθεστώς των κυρώσεων της ΕΕ, μετατρέπει τις πληρωμές των ευρωπαϊκών εταιριών από ευρώ σε ρούβλια, με τα οποία πληρώνεται το ρωσικό φυσικό αέριο. Κι αυτό φαίνεται πως ικανοποιεί το Κρεμλίνο.

Διαβάστε επίσης:

Κρεμλίνο: Οι αποστολές δυτικών όπλων στην Ουκρανία θέτουν σε κίνδυνο την Ευρώπη

Έλον Μασκ: Τα πέντε πρόσωπα του επιχειρηματία

Νεκρός από υπερβολική δόση ο γιος του συγγραφέα Πολ Όστερ – Είχε συλληφθεί για τον θάνατο της κόρης του (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42