search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 21:25
MENU CLOSE

Frontex: Παραίτηση Λεζερί στη σκιά έρευνας για επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο

29.04.2022 15:25
frontex

Την παραίτησή του υπέβαλε ο επικεφαλής της Frontex, στη σκιά των αποκαλυπτικών στοιχείων για την εμπλοκή της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης ή απώθησης εκατοντάδων προσφύγων στο Αιγαίο και για τη μεθοδευμένη απόπειρα παραπλάνησης και συγκάλυψης των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου.

Η παραίτησή του έγινε δεκτή από το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού σύμφωνα με όσα γράφει στο twitter ο δημοσιογράφος Γιώργος Χρηστίδης, ο οποίος σε δημοσιογραφικές έρευνες στο Spiegel έχει αναδείξει τις παράνομες πρακτικές της Frontex στο Αιγαίο.

Η παραίτηση του Φαμπρίς Λεζερί ακολουθεί έρευνα της Olaf, της ευρωπαϊκή υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης, αλλά και δημοσιογραφική έρευνα της Lighthouse Reports η οποία και εμπλέκει την FRONTEX σε συγκάλυψη εκατοντάδων παράνομων επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο.  

Πέντε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ελευθερία της πληροφόρησης, ζήτησαν και πήραν αντίγραφο της βάσης δεδομένων της Frontex, όπου καταγράφονται οι αναφορές σοβαρών περιστατικών κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

«Βασικά η Frontex, κάθε φορά λέει το ίδιο πράγμα: Ισχυρίζονται ότι δεν χρειάζεται, ότι δεν είναι αποστολή της να διερευνήσει την νομιμότητα των ενεργειών ενός ευρωπαϊκού κράτους. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να παρέχουν βοήθεια σε αυτήν την επιχείρηση. Από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αυτοί οι ισχυρισμοί δεν είναι αληθινοί. Όμως δεν παρέχει καμία λεπτομέρεια ή εξήγηση για το γιατί αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν σε σωσίβια στη μέση της θάλασσας» δήλωσε στο euronews o Τόμας Στάτιους, ερευνητής της Lighthouse Reports.   

Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα, η βάση δεδομένων καταγράφει την εμπλοκή της Frontex σε 222 επιχειρήσεις του Ελληνικού Λιμενικού από τον Μάρτιο του 2020 ως τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως οι πράξεις οδήγησαν σε συνοπτική απέλαση τουλάχιστον 987 προσφύγων, ενώ ο αριθμός μπορεί να φτάνει τους 8.355 πρόσφυγες.

Διαβάστε επίσης:

Οι… μαζορέτες του ρωσικού στρατού: Ποιες είναι οι «Αδελφές του Θριάμβου» που βρίσκονται στο πλευρό των στρατιωτών (photos/videos)

Οι ΗΠΑ «τρέχουν» για να πουλήσουν αεροπλάνα στην Τουρκία, η οποία αγοράζει ρωσικούς πυραύλους

Φυσικό αέριο: Γιατί η Γερμανία φοβάται ένα εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία – Η εξάρτηση και το δίλημμα του Βερολίνου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 21:24